Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Nowy 50D, czy używany 5D MKI?

Dopiero zaczyna Awatar dariusz_32

Domyślnie Nowy 50D, czy używany 5D MKI?

Witam wszystkich i proszę o poradę.

Mam obecnie 30D, ze szkłami: T17-50, C50 1.8, Sigma 135-400 i lampą 430II. Zdjęcia robię amatorsko, głównie w pomieszczeniach (imprezy, targi, czasem portrety), czasem zwierzęta w zoo, czasem samoloty. Udało mi się uzbierać trochę środków, jakieś 3,5 K PLN, za które planowałem kupić body 50D i Sigmę 10-20 4.0-5,6 (za pieniądze ze sprzedaży starego body). Potem pomyślałem, że po sprzedaży aktualnego body i obiektywów i dołożeniu tego, co mam odłożone, mógłbym sobie pozwolić na używanego 5D MkI z C24-105L (albo Sigmą 24-70 MkI i C70-200L). Co sądzicie o takich zestawieniach?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Do portretów i szerokości jak najbardziej 5D... Ale może 17-40 i jakaś stałka 85/100/135?

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Miałem 20D + 40D Teraz mam 40D (ptaki)+ 5D(żona, dziecko, śluby) Jak nie robisz ptaków tak jak ja zdecyduj się na 5D. Moim zdaniem 5D to tak ogromny przeskok jakości, że warto. To tak jak kiedyś pojawiło się 20D (do tej pory z 50D włącznie nic dużo się w jakości zdjęć nie poprawiło w tej serii) i zrewolucjonizowało rynek
    Na szeroki możesz wziąć Sigme 15-30 Jakościowo znacznie lesza od 10-20 (miałem) i jasniejsza

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jakiś czas temu stanąłem przed takim samym wyborem i wybrałem... 50D
    30D i 5D to ten sam poziom technologiczny ale zupełnie inna liga w temacie plastyki zdjęć. Ja potrzebowałem dużej prędkości zdjęć seryjnych, kalibracji AF i lepszego wyświetlacza. Wszystko to dała mi Pięćdziesiątka dodając jeszcze najlepszy Auto Focus z jakim miałem do czynienia (w porównaniu do puszek xxxD, xxD i starej piątki). Moim zdaniem zawsze lepiej jest kupić sprzęt nowszy - elektronika starzeje się z tygodnia na tydzień - z 50D wszystkie moje obiektywy dostały kopa a szczegółowość obrazu z 15MP jest bardzo dobra.
    W 5D rozwalił mnie czas zapisu RAW+Jpg. Niestety wychodzi już wiek tej konstrukcji.

Przemyśl spokojnie i sam podejmij decyzję.

Pozdro

Zablokowany

Domyślnie

Szczerze mówiąc, ja się opowiadam za 5D. To absolutny klasyk. Z byle obiektywu zrobi cud miód i orzeszki.

Ale tak jak napisał duperel który woli 50D, to zależy co potrzebujesz - on potrzebuje prędkości, AFu i takich tam.

A ja potrzebuję plastyki pełnej klatki i jej braku wysokich wymagań w stosunku do obiektywów. A to odczułem teraz wyraźnie jak poza 1Ds2 mam 7D. Auaaaa... Wszystkie moje obiektywy mają teraz duuuużo większe wady.

Domyślnie

sprawa prosta - szybkość 50d a ładność zdjęć 5d.

Dopiero zaczyna Awatar dariusz_32

Domyślnie

Czy C85 1.8 nie będzie za krótki do portretu przy pełnej klatce? Ma może ktoś przykład takiego zdjęcia?

Domyślnie

Witaj , miałem 50D i wymieniłem na 5D - ten aparat daje niesamowitego kopa , jego plastyka i jakość fot jest powalająca , nie żałuję decyzji !!!
    85 1,8 jest idealnym szkłem do portretu !!
    Canony dwa ..... + szkła

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dariusz_32 Zobacz posta
    Czy C85 1.8 nie będzie za krótki do portretu przy pełnej klatce? Ma może ktoś przykład takiego zdjęcia?
    30d przy 50mm da mniej więcej taki sam zoom jak 5d przy 85mm
    wiec do portretu raczej idealny

Domyślnie

też mieniłem 40D na 5D MK I i nie żałuję, faktycznie szkła nie te same. ale o tym już napisano tomy
    no "trochę" ten Af ale coż zrobić, centralny punkt i trza przywyknąć
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów