Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: [Canon-nonaC] początki z portretem

Mieszany widok

Miasto
    Gliwice

Domyślnie [Canon-nonaC] początki z portretem

Witam, i od razu proszę o wyrozumiałość Poniższe fotki to początek pracy z aparatem (bawię się od miesiąca) i - mam nadzieje - że z czasem ich jakość się znacznie poprawi. Proszę Was bardzo o opinie, komentarze i konstruktywną krytykę. Dodam tylko, że zdjęcia są nieobrabiane w PS (niestety jeszcze nie posiadam).

1.

2.

3.

Wydaje mi się ze po wklejeniu zdjęć ostrość uciekła. Macie jakieś pomysły dlaczego i jak to zmienić?
    Canon 450D |C EF-S 18-55 IS| C EF-S 55-250 IS| C 50 1.4 USM| + filtry HOYA, etc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canon-nonaC Zobacz posta

Wydaje mi się ze po wklejeniu zdjęć ostrość uciekła. Macie jakieś pomysły dlaczego i jak to zmienić?
    wyostrzyc po zmniejszeniu. pzdr
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

no to może jeszcze jedno.. może trochę większe i ostrzejsze bo z innego adresu..

4.
    Ostatnio edytowane przez Canon-nonaC ; 15-11-2009 o 22:28
    Canon 450D |C EF-S 18-55 IS| C EF-S 55-250 IS| C 50 1.4 USM| + filtry HOYA, etc.

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Aż tak dobre czy aż tak słabe, ze nikt nie odpowie?

Dopiero zaczyna Awatar missgruszka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Raczej aż tak słabe.

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez missgruszka Zobacz posta
    Raczej aż tak słabe.
    Fajnie, ale może jakieś szczegóły..? ;-)

Dopiero zaczyna Awatar missgruszka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak dla mnie są to dość przypadkowe pstryki, w dodatku zmasakrowane obróbką. Nie ma co się rozpisywać, jest w nich praktycznie wszystko źle (może 2 trochę lepsza byłaby gdyby nie ten kolor...), lepiej zacząć od nowa, klasycznie, nie szaleć z GO i będzie lepiej.

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dla mnie taka tonacja w sepii się nie udała. jakoś mdło jest przez to.
    Kadry kadry kadry - to jest najbardziej nie tak.
    Ostre nie są.
    4 nieczytelne dla mnie, pewnie tak miało być ciemno ale mi się to nie podoba.

Pracujesz w Photoshopie? Jeśli tak to zmniejsz zdjęcie w obraz -> rozmiar obrazu (image -> image size) a potem wyostrz filtr -> wyostrzenie -> maska wyostrzająca (filter -> sharpen -> unsharp mask) Pobaw się suwakami dla lepszego efektu, uważaj żeby nie przeostrzyć, przywróć ostrość do stanu sprzed zmniejszeniem. Rozmycie się wtedy nie pojawi i nie ma tu nic do rzeczy adres hostingu zdjęcia czy mechanizmy forum.
    (tą moja metodę ze zmniejszeniem i USM może ktoś skrytykować bo pewnie da się to zrobić mniej prymitywnie, zgodnie ze sztuką i z większą dbałością o jakość i bity)

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

missgruszka i MarcinG --> Dzieki za odpowiedzi! Wiadomo, poczatki sa trudne a najgorsze jest chyba uczucie ze zrobilo sie cos dobrze - a tak naprawde to to jest slabe. Wiec dzieki za sprowadzenie na ziemie Postaram sie popracowac nad kadrami i ostroscia. A odnosnie Photoshopa to (tak jak pisalem na poczatku) jeszcze nie mam... - kwestia kilku tygodni, najpierw musze kompa wymienic

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

5.

to moze jeszcze jedno, takie bardziej standartowe. Daje sie we znaki brak Photoshopa
    Ostatnio edytowane przez Canon-nonaC ; 19-11-2009 o 16:58

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów