Cytat Zamieszczone przez ferrari_alex Zobacz posta
Cześćwszystkim. Jest to mój pierwszy post. Planuje zainwestować w FF i rozważałem 5D MKII vs D700. Serce mi bardziej leży do D700 z kilku powodów, ale mam już 70-200 F/4 IS i nie chcę mi się tracić pieniędzy na wymianie systemu.
Heh, z tego pisania rozumiem ze chcesz kupic aparat, ale do konca nie wiesz jaki, ale masz za to 70-200 F4

Jako uzytkownik Canona i Nikona (tez mialem dylemat zmiany systemu, uwierz , to nie jest az takie poswiecenie) powiem Ci tak:

1. Jesli fascynuje CIe obrazek z 35 L 1.4 , Chcesz miec dobre szkla ale nie masz za duzo kasy - zostan z Canonem. W Nikonie na razie nie znajdziesz odpowiednika tego szkla, dla ktorego wiele osob chcialo zmienic system i powstrzymalo sie.

2. W Nikonie nie uswiadczysz szkiel F4 w zoomach typu 24-70 czy 70-200. , wiec bedzie to oznaczalo zakup potwornie drogich nikkorow, albo bawienie sie w obiektywy trzecich producentow.

3. Po uzytkowaniu rok NIkona, stwierdzam, ze szkla Canona sa solidniej wykonane. SMialem sie kiedys z mitu o odklejajacych sie gumach nikona, a 2 tygodnie temu okazalo sie ze piekielnie drogi nikkor 24-70 dostal wybrzuszen na gumie pierscienia zooma... na razie specjalnie sie nie odczuwa, ale juz niefajne uczucie... zwlaszcza z tak drogim szklem. Natomiast co do jakosci - moze to szczescie ale tak jak w Canonie sprawdzalo sie szkla, testy itd, tak kazde szklo jakie dostalem do reki albo kupilem chodzilo tak, jak trzeba, trafialo tam gdzie powinno.

Kazdy system ma swoje wady i zalety, D700 to tez nie taki super aparat - lekarstwo na wszystko, jak wydaje sie z poczatku. Decyzje podejmij sam. Ja w chwili obecnej dalej nie zaluje przesiadki na Nikona.