Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Obróbka szumu

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Uniwersalną nastawą by zamrozić ruch jest by czas był odwrotnością ogniskowej, czyli max 1/50s przy ogniskowej 50mm itp.
    Cytat Zamieszczone przez luke48 Zobacz posta
    Mellan rozumiem te zasady.
    A ja nie rozumiem. Co ma odwrotność ogniskowej do zamrożenia ruchu na zdjęciu? Chyba ze przy małych ogniskowych chodzi o ślimaki albo szybko rosnące roślinki...

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

... Wyostrzać powinno się obraz docelowo rozmiarem ujęty? Nie ma co liczyć na uniwersalną ostrość bez względu na wielkośc zdjęcia?
    Nie ma czegoś takiego jak "uniwersalna ostrość". Ostrość to ogólnie kontrasty na krawędziach detali. Kiedy powiększasz obraz - program dodaje piksele, kiedy pomniejszasz - część pikseli tracisz. Po takich zabiegach owe kontrasty najczęściej wymagają korekty wyostrzającej.

...
    A drugie: w Psie w powiązaniu z Bridge można sobie tą ostrość dla wielu zdjęć jednym kliknięciem nastawić?...
    Do wyostrzania nie służy Bridge tylko Ps.
    Jeśli chcesz wyostrzyć grupę zdjęć za jednym zamachem, powinieneś skorzystać z funkcji File/Scripts/Image processor, tam określić folder do obróbki, użyć zdefiniowanej akcji wyostrzającej i określić folder oraz rodzaj plików wynikowych.
    C-F-K - forever

Domyślnie

Dzięki, biorę się do roboty:wink:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Uniwersalną nastawą by zamrozić ruch jest by czas był odwrotnością ogniskowej, czyli max 1/50s przy ogniskowej 50mm itp.

To chyba sie ma do poruszenia/rozmycia zdjecia przez drgania aparatu/reki, a nie zamrozenie sceny. Bo nie wydaje mi sie, ze stojac przy boisku z 50mm uda sie zamrozic kopiacego pilke w 1/50

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Poza tym trzeba uwzględnić fakt, że owa odwrotność to 1/ogniskowa obiektywu*crop (1.6 w przypadku Canonów) i wtedy otrzymamy nieporuszone zdjęcie.
    Natomiast zamrożenie ruchu to inna bajka - można zamrozić niewielki ruch gości w trakcie ceremonii ślubu przy czasie np. 1/60, ale graczy biegających za piłką to już raczej niespecjalnie

Uzależniony

Domyślnie

Po pierwsze staraj się właściwie naświetlać zdjęcia na wysokim iso, po drugie dobrymi odszumiaczami są :neat image lub wspomniany wyżej noise ninja.
    No sportowcy to się chyba wolno poruszają - a piłkarze to już szczególnie - zresztą to widać na boiskach Ja czasami fotografuję rozbrykanego trzylatka - niewielka szansa na "zamrożenie obiektu" zaczyna się pojawiać dopiero przy czasach krótszych niż 1/(10*ogniskowa)...

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

A mnie zawsze zastanawiało to "wstępne wyostrzanie", po co? Dlaczego nie można wykonać wyostrzania tylko na końcu? Co przez to stracilibyśmy?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    A mnie zawsze zastanawiało to "wstępne wyostrzanie", po co? Dlaczego nie można wykonać wyostrzania tylko na końcu? Co przez to stracilibyśmy?
    Ja sobie wyobrażem, że wstępne wyostrzanie ma za zadanie głównie zmniejszenie skutków działania dolnoprzepustowego filtra AA. W takim wypadku ma to sens...

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

eee no nie wprowadzaj nowych w błąd
    Przeczyta, uwierzy i nie daj Boże będzie się stosował do twoich wskazówek
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów