Witam,
Zastanawiam się nad zamianą puszki 350d na 50d czy to jest uzasadnione.
Jestem nowy na forum jeżeli był już taki temat to prosze o podanie linku.
Witam,
Zastanawiam się nad zamianą puszki 350d na 50d czy to jest uzasadnione.
Jestem nowy na forum jeżeli był już taki temat to prosze o podanie linku.
Jeżeli pytasz się czy zamienić trzy cyfrowe body na dwu cyfrowe to stanowczo polecam ( mam możliwość używania 350 i dlatego kupiłem sobie 40D). Jedna uwaga, przed zakupem weź ten aparat do ręki, jest różnica w wielkości i masie.
Natomiast jeśli myślisz o kupnie nowego body bo stare ma już n-lat to się zastanów, według mnie jedyną istną nowinką której nie ma 350 jest czyszczenie matrycy.
Rozumiem, że lepiej zaiwestowaj w nowe szkło niż kupowaj nową puszkę?
bogusogr , napisz co Ci się podoba w 350d a co Ci doskwiera to może łatwiej powiedzieć czy potrzebujesz bezsprzecznych zalet 50d (szybkość, większe LCD, czyszczenie matrcy, filmy, pomiar pkt, więcej krzyżowych pkt, lepsza ergonomia)
W 350d gubi mi często ostrość pomimo ręcznego ustawienia (obiektyw C 28-105), czytałem, że 50d można to ustawić pod konkretny obiektyw. Zaczyna to być wkurzające pstrykanie w plenerze na wyświetlaczu wyglada wszystko OK, po wczytaniu na kompa połowa zdjęć do wyrzucenia.
Jeśli mówimy o FF/BF, to jest mikroregulacja, która działa...średnio. Poza tym w zasadzie najlepiej używać jej ze stałkami, bo przy zoom'ach lepiej wysłać do serwisu, bo jak np. na krótkim końcu jest dobrze, a długi koniec nie trafia, to po mikrokorekcie może być przypadek, że krótki koniec przestanie trafiać. No ale to już taka natura...
Serwis nic nie pomaga przy kilku używanych obiktywach jeden ustawią reszta nie trzyma.
Reasumując zamian 350d na 50d nie ma sensu.
w 350d ciężko ustawić ręcznie ostrość z powodu malutkiego wizjera. w 50d jest większy i można jeszcze się wspomagać live view. poza tym af w 50 jest dużo pewniejszy, ma więcej punktów i do tego krzyżowych. lcd większe i lepszej jakości, więc łatwiej ocenić ostrość. moim zdaniem te puszki baaaardzo się od siebie różnią. jednak przez te kilka lat wiele rzeczy poprawiono i usprawniono.
Ja tam nie narzekam, przeszedłem właśnie z 350D na 50D myślałem również o 40D ale ostatecznie trafiło do mnie nowiutkie 50D.
50D dla mnie to spora zmiana w porównaniu do 350D.
Za:
- rozmiary aparatu, wiem teraz co trzymam w dłoni nie muszę dokupywać gripa tak jak to zrobiłem w 350D -wielkie dłonie
,
- jakość wykonania,
- jakość LCD - tego mi brakowało w 350D,
- obiektywy dostały kopa, szybkość AF,
- lepsza celność szczególnie w 50/1.4
- sRAW
- i wiele innych rzeczy które można znaleźć w internecie
Minusy:
- LCD teraz czasami się łapię na tym że w 50D lepiej wygląda na lcd niż na kompie,
- cena
Oczywiście nadal posiadam 350D, jako backup.