Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: zamina eos-a 350d na 50d

Mieszany widok

bogusogr
    Guest

Domyślnie zamina eos-a 350d na 50d

Witam,

Zastanawiam się nad zamianą puszki 350d na 50d czy to jest uzasadnione.
    Jestem nowy na forum jeżeli był już taki temat to prosze o podanie linku .

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeżeli pytasz się czy zamienić trzy cyfrowe body na dwu cyfrowe to stanowczo polecam ( mam możliwość używania 350 i dlatego kupiłem sobie 40D). Jedna uwaga, przed zakupem weź ten aparat do ręki, jest różnica w wielkości i masie.
    Natomiast jeśli myślisz o kupnie nowego body bo stare ma już n-lat to się zastanów, według mnie jedyną istną nowinką której nie ma 350 jest czyszczenie matrycy.

bogusogr
    Guest

Domyślnie

Rozumiem, że lepiej zaiwestowaj w nowe szkło niż kupowaj nową puszkę?

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

bogusogr , napisz co Ci się podoba w 350d a co Ci doskwiera to może łatwiej powiedzieć czy potrzebujesz bezsprzecznych zalet 50d (szybkość, większe LCD, czyszczenie matrcy, filmy, pomiar pkt, więcej krzyżowych pkt, lepsza ergonomia)

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    bogusogr , napisz co Ci się podoba w 350d a co Ci doskwiera to może łatwiej powiedzieć czy potrzebujesz bezsprzecznych zalet 50d (szybkość, większe LCD, czyszczenie matrcy, filmy, pomiar pkt, więcej krzyżowych pkt, lepsza ergonomia)
    Chciałbym, żeby mój 50D nagrywał filmy...

bogusogr
    Guest

Domyślnie

W 350d gubi mi często ostrość pomimo ręcznego ustawienia (obiektyw C 28-105), czytałem, że 50d można to ustawić pod konkretny obiektyw. Zaczyna to być wkurzające pstrykanie w plenerze na wyświetlaczu wyglada wszystko OK, po wczytaniu na kompa połowa zdjęć do wyrzucenia.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogusogr Zobacz posta
    W 350d gubi mi często ostrość pomimo ręcznego ustawienia (obiektyw C 28-105), czytałem, że 50d można to ustawić pod konkretny obiektyw. Zaczyna to być wkurzające pstrykanie w plenerze na wyświetlaczu wyglada wszystko OK, po wczytaniu na kompa połowa zdjęć do wyrzucenia.
    Jeśli mówimy o FF/BF, to jest mikroregulacja, która działa...średnio. Poza tym w zasadzie najlepiej używać jej ze stałkami, bo przy zoom'ach lepiej wysłać do serwisu, bo jak np. na krótkim końcu jest dobrze, a długi koniec nie trafia, to po mikrokorekcie może być przypadek, że krótki koniec przestanie trafiać. No ale to już taka natura...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

w 350d ciężko ustawić ręcznie ostrość z powodu malutkiego wizjera. w 50d jest większy i można jeszcze się wspomagać live view. poza tym af w 50 jest dużo pewniejszy, ma więcej punktów i do tego krzyżowych. lcd większe i lepszej jakości, więc łatwiej ocenić ostrość. moim zdaniem te puszki baaaardzo się od siebie różnią. jednak przez te kilka lat wiele rzeczy poprawiono i usprawniono.

Coś już napisał

Domyślnie

Ja tam nie narzekam, przeszedłem właśnie z 350D na 50D myślałem również o 40D ale ostatecznie trafiło do mnie nowiutkie 50D.
    50D dla mnie to spora zmiana w porównaniu do 350D.
    Za:
    1. rozmiary aparatu, wiem teraz co trzymam w dłoni nie muszę dokupywać gripa tak jak to zrobiłem w 350D -wielkie dłonie ,
    2. jakość wykonania,
    3. jakość LCD - tego mi brakowało w 350D,
    4. obiektywy dostały kopa, szybkość AF,
    5. lepsza celność szczególnie w 50/1.4
    6. sRAW
    7. i wiele innych rzeczy które można znaleźć w internecie

Minusy:
    1. LCD teraz czasami się łapię na tym że w 50D lepiej wygląda na lcd niż na kompie,
    2. cena

Oczywiście nadal posiadam 350D, jako backup.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W 350d gubi mi często ostrość pomimo ręcznego ustawienia (obiektyw C 28-105)
    ile lat i ile zdjęć ma twój 350D?

mój mając prawie 5 lat i ponad 70 tys. zdjęć na liczniku wymagał przedmuchania czujników AF (te pod głównym lustrem) - i to nieco poprawiło działanie AF. poza tym to szkło 28-105 jest bardzo dobre, nie ma prawa gubić ostrości, choć wiadomo, eLka to nie jest (ostry od f/8 ).

sam zastanawiam się nad przesiadką, ale tylko dlatego, że moje 350D już lekko się psuje (spust w body powiedział papa, farba zeszła, jest już cały poklejony taśmą, czasami się zawiesza).

ale dopiero 5DII lub 7D wchodzi w grę - bo kręcą filmy i .... obsługują RC-1, z którego bardzo często korzystam. zmian na 30D/40D/50D raczej nie rozważałem...

na wyświetlaczu wyglada wszystko OK, po wczytaniu na kompa połowa zdjęć do wyrzucenia.
    no fakt, tunelik i wyświetlacz 1.8" są wqrzające
    ale IMHO nie jest to powód na wywalanie większej kasy.
    pozdro.,
    m.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów