Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Sensor Overload - czy kiedyś wam sie zdarzyło w Canonie?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Question Sensor Overload - czy kiedyś wam sie zdarzyło w Canonie?

przeglądajac zaprzyjaźnieone forum znalazłem taki ciekawy topic. Zobaczcie zdjęcia w poście.

Jestem ciekaw czy komukolwiek z naszego forum wyszło coś takiego w Canonie. A może jest to specyfika CCD Generalnie wygląda jak jakaś koszmarna wpadka producenta..
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    przeglądajac zaprzyjaźnieone forum znalazłem taki ciekawy topic. Zobaczcie zdjęcia w poście.

Jestem ciekaw czy komukolwiek z naszego forum wyszło coś takiego w Canonie. A może jest to specyfika CCD Generalnie wygląda jak jakaś koszmarna wpadka producenta..
    Jest to bardzo nieprzyjemna specyfika CCD, mam to opisane w ksiazce w domu, z glowy nie pamietam. Napisze, jak bede w domu.

CMOSa to nie dotyczy, posiadacze Canonow nie musza rwac na dwor w celach testowych :-)

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn_
    CMOSa to nie dotyczy, posiadacze Canonow nie musza rwac na dwor w celach testowych :-)
    I całe szczęście bo beznadziejnie to wygląda :-?
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxdanish
    I całe szczęście bo beznadziejnie to wygląda :-?
    szczerze mówiąc dla mnie to szok. To wygląda gorzej niż beznadziejnie. Dajcie spokój, gdyym cos takiego zobaczył u siebie, to bym sie maksymalnie wq...

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Ja miewałem kiedyś podobny efekt w Canonie A400 podczas filmowania ale na zdjęciach czegoś takiego nie widziałem.
    Objawiało się to tym, że silne, kontastowe źródło światła dawało poświatę rozciągniętą w pionie. Sądziłem jednak, że to kwestia optyki, bo nie było ono tak geometrycznie równe.
    W A400 jest malutka matryca CCD.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

nie wiem jak to u ciebie wyglądało, ale poświata, to co innego - raczej kwestia lensa. To co widać na zdjęciach w podpiętym poście, to zwykłe wypalenie szerokiego pasa w środku zdjęcia. Przypomina celowe zepsucie zdjęcia w PS, bardzo nienaturalne...

Domyślnie

Wieczorem poszukam jakichś filmików i wrzucę zrzut z ekrany na forum. To były filmiki w 320*240 pikseli, więc ciężko powiedzieć, czy to przez lensy czy matrycę, bo za dużo na nich nie widać . W każdym razie były to pionowe pasy na całą wysokość obrazu (klatki). Ale co ciekawe zrobienie zdjęcia tego samego mocnego źródła światła owocowało poprawnym zdjęciem.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

cytat z forum N.
    "D70 ma migawkę hybrydową. Na czasach do 1/500 działa migawka szczelinowa (taka jak w zwykłych aparatach na film) czasy niższe niż 1/500 są uzyskiwane w ten sposób, że impuls na matrycę powodujący jej odczyt jest odpowiednio skracany i uzysuje się czasy krótsze niż 1/500."

i niech mi ktos powie ze Canon produkuje syf 8)
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Canon tez... 8) Ale inni na szczescie wiecej
    ...

Domyślnie

No to na tych filmikach wyglądało mniej więcej tak jak w załączniku. Są to regularne geometrycznie pasy (albo 1 pas) przebiegający przez całą klatkę.
    Co ciekawe zdjęcia robione w identycznych sytuacjach tym samym aparatem nie miały tego efektu.

W załączniku jest stopkaltka z filmiku robionego w rozdzielczości 320*240 robionego w stajni. To co widać, to końskie zady, a za nimi okno.
    Ten kadr zrobiony pod światło.
    Framerate był chyba 30fps.

Wcześniej sądziłem, że może być to powodowane przez małą matrycę i może kiepski obiektyw.

Co prawda pasy te nie zasłaniają całkowicie zdjęcia, więc może to nie to, ale wygląda podobnie.
    Ostatnio edytowane przez Ramirez ; 20-09-2005 o 20:51

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów