Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: [ppasko] amatorszczyzna do oceny

Mieszany widok

Domyślnie [ppasko] amatorszczyzna do oceny

Witam,
    proszę o sugestie i podpowiedzi, osobiście bardziej przemawiają do mnie b&w ale może się mylę, czy nie są za bardzo kontrastowe?
    Proszę o rady zwłaszcza na temat wykonania poprawnego b&w bo sam nie wiem na co zwracać największą uwagę.
    Co z kadrowaniem i światłem?
    1:2:3:4:5:... wyszło trochę jak reklama zdrowego stylu życia z pod znaku Marlboro...
    Ostatnio edytowane przez ppasko ; 13-11-2009 o 01:05

prosens
    Guest

Domyślnie

w kadrowaniu mam wrażenie że uciekasz zbyt często do góry :> na tych fotkach przynajmniej często brakuje mi dołu :P
    kadrowo chyba 3 najlepiej pasuje i może właśnie ona powinna być B&W - brakuje mi dymu :]

Domyślnie

Dzięki za sugestie, foto 1 i 5 tez wydaje mi się że z większą ilością dołu było by dużo lepiej.
    zgodnie z sugestiami...
    6:7:8:
    ... jabłko zamiast paczki papierosów, hehe... koniec z promocją paleniem
    na zdjęciu 6 chyba za jasno twarz, ale to do poprawki...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    czy lepiej jednak tak...
    9:nie wiem jak wypada tak biała bluzka z twarzą troche ciemniejszą, teraz lepiej czy gorzej?
    Ostatnio edytowane przez ppasko ; 13-11-2009 o 10:20 Powód: Automerged Doublepost

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tyle pytań... a na większość znajdziesz odpowiedź tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=30957

Wiem, wydaje się to długą lekturą, ale przynajmniej pierwsze kilkanaście stron warto, by uniknąć typowych błędów początkującego...

Domyślnie

Dzięki za info, trochę poczytałem ale pewnie tygodnia braknie na ten wątek o portretach, hehe....
    wiem że od razu wiele pytań uwaliłem, może bardziej coby potwierdzić swoje za i przeciw. Mniej więcej wiem jakie błędy popełniam i mam nadzieje z czasem je eliminować choć dobrze jak ktoś wytknie i podpowie co i jak. Robiąc zdjęcia w barze trudno się wystrzec błędów które niestety także narzuca sytuacja, brak dobrego światła, przeszkadzający ludzie i sztywność modelki w takim otoczeniu publicznym. Nie zawsze też da rady skadrować tak jak by się chciało ale trudno tu szukać winnych bo niestety jest nim fotografujący... to już wiem...hehe
    dzięki wszystkim za wszelkie sugestie.....

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ppasko Zobacz posta
    Robiąc zdjęcia w barze trudno się wystrzec błędów które niestety także narzuca sytuacja, brak dobrego światła, przeszkadzający ludzie i sztywność modelki w takim otoczeniu publicznym.
    I tu pierwszy błąd popełniasz. Jeśli chcesz się nauczyć robic portrety to nie rzucaj się na głęboką wodę zaczynając od zdjęć w trudnych warunkach, by potem stosować to jako wymówkę.
    Mierz siły na zamiary. W podanym wątku masz wiele rad w jakich warunkach oświetleniowych najlepiej zaczynać i jak sobie na początku pomagać/poprawiać oświetlenie czy kadry.
    Czytaj i ucz się, zamiast prosić o podanie na tacy tego, co już zostało napisane .

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Modelkę masz wdzięczną, więc ćwicz.
    W cz/b wg mnie wyszedł Ci za duży kontrast (chyba, ze to efekt zamierzony, ale mi przeszkadzają te przepały).
    Pozdrawiam
    --------------------

Domyślnie

przepał i duży kontrast jak najbardziej zamierzony, dlatego właśnie pytam o b&w bo zależy mi na opinii innych czy nie przesadzone.
    Lubie bardzo kontrastowe b&w choć nie każdemu to leży. Trochę jeszcze poeksperymentuje i zamieszcze co by porównać.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    9:
    Ostatnio edytowane przez ppasko ; 14-11-2009 o 20:37 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Wiem ze warunki na zewnatrz sa nie sprzyjajace ale na poczatek portretowania zalecam jednak nie bawic sie w blyskanie lampą na wprost w jakims slabo oswietlonym pomieszczeniu tylko jak wyjdzie slonce wyjsc w plener i pobawic sie blendą... ustawienie modelki w cieniu i puszczenie na nią snopu swiatla z blendy moga przyniesc naprawde fajne efekty. Co do konwersji do B&W wiele jest metod, ja korzystam z techniki Scott'a Kelby. Tu jest tez troche http://canon-board.info/showthread.php?t=44871
    Pozdrawiam!

Uprawnienia umieszczania postów