Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
W kwestii formalnej: gdzie w tym wszystkim jest fotografia? Bo tak czytam i czytam, jak sobie utrudniacie życie... Chyba teraz wiem, po co Wam ISO w wizjerze.. Jak Wy to spamiętujecie?
Wlasnie po to ustawiamy sprzet by byl jak najwygodniejszy w obsludze i by nie myslec o ustawianiu a wlasnie o fotografii .
W mysl prostej zasady - jak sobie poscielesz tak sie wyspisz.

Gdybym zaczął ustawiać sobie trzy różne przyciski do zrobienia jednego zdjęcia, to chyba po imprezie wróciłbym z pustymi kartami
IMHO co z tego, że można, jak tradycyjnie zrobi się to prościej i szybciej? A w międzyczasie jest jeszcze chwila na pomyślenie o kadrze?
Rzecz gustu ( a DGCC ). Jesli komus wygodniej jest ustawic sobie przyciski tak jak umozliwia to aparat to raczej robi to swiadomie i znajduje czas na kadrowanie.
Powyzsze opisy sa przykladami "jesli niewygodnie ci sie robi zdjecia w takim ustawieniu to sprobuj - ja mam tak i mi wygodnie" .
A nie "rob tak jak ja" .
Jednym grip przeszkadza, inni nie wyobrazaja sobie robic bez niego. Jednym AF pod spustem migawki zawadza - wola blokowac tam ekspozycje, inni na odwrot - w ogole nie wiem do czego pijesz?
Kazdy robi jak mu wygodnie i jesli wygodnie mu robic wlasnie tak zdjecia to dobrze - na pewno jak jest wygodniej to i jest wiecej czasu na fotografie a mniej zuzywa sie czasu na walke z aparatem.