Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 101

Wątek: 5D czy 1dm2?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty
    5. większy ekran - można podczas pracy w studiu wygodnie pokazać klientowi jak wyszlo zdjęcie. Jak pokazuję ekranik 1DMKII młodym - to ja juz z boku widzę obraz jakby negatywowy - i nie jestem do konca pewien, czy oni widzą OK. 5D ma mieć szeroki zakres kątów oglądania.
    Do tego celu (pokazanie na zachete kilku zdjec mlodym na biezaco) to moge szczerze polecic Epsona z mojego podpisu 8)

6. Na pokrętle pozycja z indywidualnym zestawem parametrów - wreszcie!
    Jak wychodzę z kościoła z czułością 800-1600 i ustawieniem AV, AFservo to się muszę sporo nagimnastykować, żeby zejśc na niższą czułość , sprawdzić czy nie przekroczę czasu synchronizacji i przestawić na zdjęcia seryjne do np. sypania ryżu/pieniążków/puszczania gołąbków/etc.
    Czegos nie rozumiem z tym czasem synchro... czyzbys wbudowanej lampki uzywal ktora ma ograniczenie?

A co do zdjec seryjnych to co za problem miec je caly czas wlaczone tylko wycwiczyc sobie wyczucie spustu i dociskac tylko kiedy trzeba?
    Ja tak mam i nie mam problemow z wyczuciem spustu.
    Niestety wiekszosc ludzi ktorym daje aparat na chwile wykazuje sie zawsze ciezkim palcem .

Co do szczelnosci to sie zgodze - przydatna jest, nawet w amatorskim pstrykaniu 8)

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Do tego celu (pokazanie na zachete kilku zdjec mlodym na biezaco) to moge szczerze polecic Epsona z mojego podpisu 8)
    Nie ma na to czasu - podczas sesji w studio spoglądam na ekranik - widzę, co trzeba poprawić - podchodzę do młodych - pokazuję im, jak wyszlo - proponuję zmianę - o wiele szybciej chwytają o co chodzi, bo widzieli efekt i im też np. nie pasowalo.
    Epson? nieeee, uzywam kart 4GB, mam ich zapas na cały dzien pstrykania NIGDY nie kasuję karty przed skopiowaniem jej na 3 dyski ( 2 w różnych komputerach + 1 przenośny w kieszeni)

Czegos nie rozumiem z tym czasem synchro... czyzbys wbudowanej lampki uzywal ktora ma ograniczenie?
    Używam 580EX z EOSem 1DMKII. Jeśli masz ustawioną wysoką czułość i tryb AV na np. 2,8 - wyjdziesz na zewnątrz - aparat sam nie przestawi czasu krócej niz synchronizacja i będzie wielki "przepał". Trzeba albo ustawić lampę w "High Speed", albo zmiejszyć czułość/podnieść przysłonę. Właśnie jak nie zdążysz którejś z tych czynności migiem wykonać, to mogą być problemy

A co do zdjec seryjnych to co za problem miec je caly czas wlaczone tylko wycwiczyc sobie wyczucie spustu i dociskac tylko kiedy trzeba?
    Pisałem o trybie 8,5 klatki na sekundę Dasz radę zrobić po 1 zdjęciu za każdym razem? Za szybko to strzela
    Używam naprawdę rzadko - ryż, pieniążki itp. Potem wracam do Single shot - tym tez mozna trzepnąć 3-4 klatki/s w 1DMKII - serio.

Co do szczelnosci to sie zgodze - przydatna jest, nawet w amatorskim pstrykaniu 8)
    Owszem - ale dla niej nie dopłacę do 1DsMKII. Wystarczy 5D Wiesz ile ja już sprzętu dźwigać muszę?

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Witam, właśnie jestem po weselu (bez skojażeń proszę). Pogadałem co nieco z fotografem który był na weselu, obejżałem jego sprzęt (17-40 F4L, 24-70 F2.8L, 70-200 F2.8L + 20D + 1Ds Mark I + 550EX + 580EX) i dowiedziałem się czegoś ciekawego, mianowicie według tego fotografa AF w 20D jest UWAGA !!! wyraźnie szybszy niż ten w 1Ds, dla tego też o ile zdjęcia studyjne wykonuje "Jedynką" to do reportażu (kościół, sala) używa 20D. Może ta informacja komuś się do czegoś przyda. Podkreślam że chodzi mi o 1Ds (FF z 11 Mpix)
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 26-09-2005 o 10:03

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Używam 580EX z EOSem 1DMKII. Jeśli masz ustawioną wysoką czułość i tryb AV na np. 2,8 - wyjdziesz na zewnątrz - aparat sam nie przestawi czasu krócej niz synchronizacja i będzie wielki "przepał". Trzeba albo ustawić lampę w "High Speed", albo zmiejszyć czułość/podnieść przysłonę. Właśnie jak nie zdążysz którejś z tych czynności migiem wykonać, to mogą być problemy
    A masz jakis konkretny powod dlaczego nie mozesz miec lampy wiecznie wlaczonej w tryb High-speed tak jak ja?
    Lampa uzywa High-speed tylko wtedy kiedy musi (czas krotszy niz synchro) - nie blyska kilkukrotnie ze slabsza moca przy czasach mieszczacych sie w synchro.
    Problemy moga byc niezaleznie od lampy - ograniczony czas migawki vs bardzo jasne slonce vs f2.8 vs iso1600 - wtedy Custom Function nr 16 sie klania.

Pisałem o trybie 8,5 klatki na sekundę Dasz radę zrobić po 1 zdjęciu za każdym razem? Za szybko to strzela
    Naprawde nie widze problemu. Mam 5fps, lekki palec i stale wlaczony tryb seryjny. Jak chce pojedyncze zdjecie to robie pojedyncze (po zrobieniu pierwszego zdjecia podnosze palec), jak chce jedno po drugim ale nie serie to paluszek sie napracuje ale pracuje bez problemu - zdjecie, podnosze palec, zdjecie, podnosze itd. Jak chce serie to po prostu nie podnosze palca.
    Chyba ze 1DMkII wali serie po pierwszym nacisnieciu spustu - znaczy dociskasz, puszczasz a ten i tak strzela - nie musisz dociskac dluzej palcem spustu? ... ale szczerze watpie 8)

Potem wracam do Single shot - tym tez mozna trzepnąć 3-4 klatki/s w 1DMKII - serio.
    Trybem seryjnym raczej tez - lekki palec pracuje, podnosic, opuszczac itd 8)

Owszem - ale dla niej nie dopłacę do 1DsMKII. Wystarczy 5D Wiesz ile ja już sprzętu dźwigać muszę?
    Chetnie ci ulze - o tego 1DMkII mozesz miec mniej

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

A masz jakis konkretny powod dlaczego nie mozesz miec lampy wiecznie wlaczonej w tryb High-speed tak jak ja?
    Ano mam - bo na stałe to mam załączoną synchronizację na drugą lamelkę - a z 580EX można albo "2nd curtain" albo "high speed". Razem się nie da. We wnętrzach często się przydaje opcja błysku na drugą lamelkę. Na zewnątrz owszem - często włączam High Speed (ale muszę jednak przełączyć).
    Dodatkowo na lampie mam CF 08 i 13 na 1.

Lampa uzywa High-speed tylko wtedy kiedy musi (czas krotszy niz synchro) - nie blyska kilkukrotnie ze slabsza moca przy czasach mieszczacych sie w synchro.
    Problemy moga byc niezaleznie od lampy - ograniczony czas migawki vs bardzo jasne slonce vs f2.8 vs iso1600 - wtedy Custom Function nr 16 sie klania.
    Masz rację co do High Speed - tak działa. Ale jeśli jej nie włączysz, to nawet przy CF nr16 (tak mam ustawione) aparat z załączoną lampą nie skróci czasu poniżej 1/250 i przepali, czasem tragicznie - dlatego staram się pamiętać o zejściu na czułość ok 200 i sprawdzeniu czy jestem w czasie synchro - wtedy przy zmniejszeniu mocy na lampie do -1, -1,5 (samym ruchem kółka, bez naciskania przycisku - CF13=1) mogę śmiało walnąć serię zdjęć z błyskiem doświetlającym - nawet kilkanaście ujęć (CF08=1 na lampie). Z High Speed i czasem powiedzmy 1/1000 wyszły by może 1-2 błyski.

...Chyba ze 1DMkII wali serie po pierwszym nacisnieciu spustu - znaczy dociskasz, puszczasz a ten i tak strzela - nie musisz dociskac dluzej palcem spustu? ... ale szczerze watpie 8)
    No tak nie jest, że sam serię ciągnie - ale uwierz mi - za pierwszym naciśnięciem spustu zrobisz 1 zdjęcie, za drugim już 2 - prawie zawsze - tego się nie da wyczuć permanentnie - w "ferworze walki" często popełnia się serie 2-3 zdjęć. Wiesz jak to może wkurzyć księdza? Wolę Single Shot wewnątrz - 8,5 klatki okazjonalnie na zewnątrz.
    W końcu po to są różne opcje, żeby ich używać w miarę potrzeby, a nie mieć włączone na stałe.

Z ciekawszych ustawień na aparacie-
    Używam takiej kombinacji: spust nie ustawia AF, tylko ekspozycję. Z tyłu, pod kciukiem, na przycisku WB mam AF na środkowy punkt, a pod gwiazdką - na prawo od WB, też pod kciukiem - mam AF z automatycznym wyborem punktów.
    Tryb AF można mieć na stałe w Servo (ale nie ma potwierdzenia AF dźwiękiem)- wtedy naciskam WB - ustawia ostrośc na 1 punkt - puszczam i mogę robić zdjęcia z tą ostrością, łapiąc przyciskiem spustu ekspozycję gdzie mi się spodoba (przydatne, gdy niebo jest w kadrze).
    Jeśli zaczyna się ruch - np młodzi wychodzą z kościoła - naciskam gwiazdkę i trzymam - aparat utrzymuje ostrośc i używa do tego wielu punktów - nawet mu to wychodzi .
    W każdej chwili mogę zacząć ostrzyć ręcznie - spust aparatu nie zepsuje mi ostrosci

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

za pierwszym naciśnięciem spustu zrobisz 1 zdjęcie, za drugim już 2 - prawie zawsze - tego się nie da wyczuć permanentnie - w "ferworze walki" często popełnia się serie 2-3 zdjęć. Wiesz jak to może wkurzyć księdza? Wolę Single Shot wewnątrz - 8,5 klatki okazjonalnie na zewnątrz.
    W kwestii formalnej (bo co do zasady się zgadzam)... przecież można sobie zaprogramować tryb L na np. 3fps?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ano mam - bo na stałe to mam załączoną synchronizację na drugą lamelkę - a z 580EX można albo "2nd curtain" albo "high speed". Razem się nie da. We wnętrzach często się przydaje opcja błysku na drugą lamelkę. Na zewnątrz owszem - często włączam High Speed (ale muszę jednak przełączyć).
    No nareszcie to z ciebie wymeczylem 8) .
    Rzeczywiscie sie nie da... co nie zmienia faktu ze ja ustawienia naswietlania w kosciele mam takie ze nigdy jeszcze nie potrzebowalem blysku na druga lamelke.
    Co innego wesela - rozjasniles mi jedna tajemnice z niedawnego wesela gdzie bylem zbyt zmeczony by ja rozgryzc na biezaco a cholerstwo nie chcialo blyskac wlasnie na druga kurtyne... wot uparta lampa a ja sie wnerwialem a tu instrukcja obslugi sie klania 8)

Dodatkowo na lampie mam CF 08 i 13 na 1.
    Przelaczylem i potestuje

Masz rację co do High Speed - tak działa. Ale jeśli jej nie włączysz, to nawet przy CF nr16 (tak mam ustawione) aparat z załączoną lampą nie skróci czasu poniżej 1/250 i przepali
    To wiem. O CF 16 wspomnialem juz niezaleznie od lampy.

No tak nie jest, że sam serię ciągnie - ale uwierz mi - za pierwszym naciśnięciem spustu zrobisz 1 zdjęcie, za drugim już 2 - prawie zawsze - tego się nie da wyczuć permanentnie - w "ferworze walki" często popełnia się serie 2-3 zdjęć.
    No to ty mi musisz uwierzyc ze ja tego problemu nie mam - przyciskajac za kazdym kolejnym razem mam palec na tyle miekki ze jak potrzebuje to zawsze wyjdzie jedno. Nawet w ferworze walki. Dlatego bez obaw mam na stale seryjne wlaczone i uzywam serii gdy potrzebuje.

W końcu po to są różne opcje, żeby ich używać w miarę potrzeby, a nie mieć włączone na stałe.
    Jesli wlaczenie na stale nie sprawia zadnych klopotow a przelaczanie gdy jest potrzeba - zajmuje czas i sprawia klopot (jak w tym przykladzie) - to po co na sile mam przelaczac? Tylko dlatego ze mam taka mozliwosc? Wole jednak zostawic tak jak mi wygodnie.
    Miedzy E-TTL II Evaluative a Average tez zonglujesz bo sa to "rozne opcje" ?

Z ciekawszych ustawień na aparacie-
    Używam takiej kombinacji: spust nie ustawia AF, tylko ekspozycję. Z tyłu, pod kciukiem, na przycisku WB mam AF na środkowy punkt, a pod gwiazdką - na prawo od WB, też pod kciukiem - mam AF z automatycznym wyborem punktów.
    W 20D prawie niewykonalne - brak przycisku WB pod kciukiem.
    Mozna stosowac polsrodek - pod spustem ekspozycja, pod gwiazdka AF (Servo) srodkowym punktem i w razie potrzeby sledzic tylko srodkowym punktem.
    Ewentualnie da sie pod Home Position (na prawo od * ) ustawic wybor wszystkich punktow AF a pod joystick 'normalny' wybor punktow AF, wtedy wcisniecie joysticka = srodkowy punkt, wcisniecie HP = wszystkie punkty i mozna szalec z Servo...
    Ja kiedys mialem zamienione * ze spustem migawki ale nie udalo mi sie przyzwyczaic - koty (na wystawach) zbyt ruchliwe, Servo zbyt niedokladne, trzeba co chwile AF od nowa lapac a ekspozycja mniej wazna bo i tak lampka doswietla.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    W kwestii formalnej (bo co do zasady się zgadzam)... przecież można sobie zaprogramować tryb L na np. 3fps?
    W kwestii formalnej: gdzie w tym wszystkim jest fotografia? Bo tak czytam i czytam, jak sobie utrudniacie życie... Chyba teraz wiem, po co Wam ISO w wizjerze.. Jak Wy to spamiętujecie?
    Gdybym zaczął ustawiać sobie trzy różne przyciski do zrobienia jednego zdjęcia, to chyba po imprezie wróciłbym z pustymi kartami
    IMHO co z tego, że można, jak tradycyjnie zrobi się to prościej i szybciej? A w międzyczasie jest jeszcze chwila na pomyślenie o kadrze?
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oj oj Jarku. Nie przesadzaj. Ja też sobie pozamieniałem parę rpzycisków - właśnie tpo to, by później móc jedynie myśleć o kadrze, a nei przejmować się zmieniainem ustawień/pokręteł. I jest mi teraz wygodniej.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    W kwestii formalnej: gdzie w tym wszystkim jest fotografia? Bo tak czytam i czytam, jak sobie utrudniacie życie... Chyba teraz wiem, po co Wam ISO w wizjerze.. Jak Wy to spamiętujecie?
    Wybacz - ja nie teoretyzuję - opisałem jak pracuję, takie ustawienia mi się sprawdzają. Mogę całkowicie skupić się na temacie, a nie na narzędziu, którego używam. Pamiętam co i jak działa - więc nie muszę się zastanawiać.
    ISO w wizjerze mi nie jest potrzebne.

Gdybym zaczął ustawiać sobie trzy różne przyciski do zrobienia jednego zdjęcia, to chyba po imprezie wróciłbym z pustymi kartami
    IMHO co z tego, że można, jak tradycyjnie zrobi się to prościej i szybciej? A w międzyczasie jest jeszcze chwila na pomyślenie o kadrze?
    Tradycyjnie? A co dzisiaj jest tradycyjne? Może fotografia cyfrowa?

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów