Ano mam - bo na stałe to mam załączoną synchronizację na drugą lamelkę - a z 580EX można albo "2nd curtain" albo "high speed". Razem się nie da. We wnętrzach często się przydaje opcja błysku na drugą lamelkę. Na zewnątrz owszem - często włączam High Speed (ale muszę jednak przełączyć).Zamieszczone przez Vitez
Dodatkowo na lampie mam CF 08 i 13 na 1.
Masz rację co do High Speed - tak działa. Ale jeśli jej nie włączysz, to nawet przy CF nr16 (tak mam ustawione) aparat z załączoną lampą nie skróci czasu poniżej 1/250 i przepali, czasem tragicznie - dlatego staram się pamiętać o zejściu na czułość ok 200 i sprawdzeniu czy jestem w czasie synchro - wtedy przy zmniejszeniu mocy na lampie do -1, -1,5 (samym ruchem kółka, bez naciskania przycisku - CF13=1) mogę śmiało walnąć serię zdjęć z błyskiem doświetlającym - nawet kilkanaście ujęć (CF08=1 na lampie). Z High Speed i czasem powiedzmy 1/1000 wyszły by może 1-2 błyski.Zamieszczone przez Vitez
No tak nie jest, że sam serię ciągnieZamieszczone przez Vitez
- ale uwierz mi - za pierwszym naciśnięciem spustu zrobisz 1 zdjęcie, za drugim już 2 - prawie zawsze - tego się nie da wyczuć permanentnie - w "ferworze walki" często popełnia się serie 2-3 zdjęć. Wiesz jak to może wkurzyć księdza?
Wolę Single Shot wewnątrz - 8,5 klatki okazjonalnie na zewnątrz.
W końcu po to są różne opcje, żeby ich używać w miarę potrzeby, a nie mieć włączone na stałe.
Z ciekawszych ustawień na aparacie-
Używam takiej kombinacji: spust nie ustawia AF, tylko ekspozycję. Z tyłu, pod kciukiem, na przycisku WB mam AF na środkowy punkt, a pod gwiazdką - na prawo od WB, też pod kciukiem - mam AF z automatycznym wyborem punktów.
Tryb AF można mieć na stałe w Servo (ale nie ma potwierdzenia AF dźwiękiem)- wtedy naciskam WB - ustawia ostrośc na 1 punkt - puszczam i mogę robić zdjęcia z tą ostrością, łapiąc przyciskiem spustu ekspozycję gdzie mi się spodoba (przydatne, gdy niebo jest w kadrze).
Jeśli zaczyna się ruch - np młodzi wychodzą z kościoła - naciskam gwiazdkę i trzymam - aparat utrzymuje ostrośc i używa do tego wielu punktów - nawet mu to wychodzi.
W każdej chwili mogę zacząć ostrzyć ręcznie - spust aparatu nie zepsuje mi ostrosci![]()