Cytat Zamieszczone przez Duty
Używam 580EX z EOSem 1DMKII. Jeśli masz ustawioną wysoką czułość i tryb AV na np. 2,8 - wyjdziesz na zewnątrz - aparat sam nie przestawi czasu krócej niz synchronizacja i będzie wielki "przepał". Trzeba albo ustawić lampę w "High Speed", albo zmiejszyć czułość/podnieść przysłonę. Właśnie jak nie zdążysz którejś z tych czynności migiem wykonać, to mogą być problemy
A masz jakis konkretny powod dlaczego nie mozesz miec lampy wiecznie wlaczonej w tryb High-speed tak jak ja?
Lampa uzywa High-speed tylko wtedy kiedy musi (czas krotszy niz synchro) - nie blyska kilkukrotnie ze slabsza moca przy czasach mieszczacych sie w synchro.
Problemy moga byc niezaleznie od lampy - ograniczony czas migawki vs bardzo jasne slonce vs f2.8 vs iso1600 - wtedy Custom Function nr 16 sie klania.

Pisałem o trybie 8,5 klatki na sekundę Dasz radę zrobić po 1 zdjęciu za każdym razem? Za szybko to strzela
Naprawde nie widze problemu. Mam 5fps, lekki palec i stale wlaczony tryb seryjny. Jak chce pojedyncze zdjecie to robie pojedyncze (po zrobieniu pierwszego zdjecia podnosze palec), jak chce jedno po drugim ale nie serie to paluszek sie napracuje ale pracuje bez problemu - zdjecie, podnosze palec, zdjecie, podnosze itd. Jak chce serie to po prostu nie podnosze palca.
Chyba ze 1DMkII wali serie po pierwszym nacisnieciu spustu - znaczy dociskasz, puszczasz a ten i tak strzela - nie musisz dociskac dluzej palcem spustu? ... ale szczerze watpie 8)

Potem wracam do Single shot - tym tez mozna trzepnąć 3-4 klatki/s w 1DMKII - serio.
Trybem seryjnym raczej tez - lekki palec pracuje, podnosic, opuszczac itd 8)

Owszem - ale dla niej nie dopłacę do 1DsMKII. Wystarczy 5D Wiesz ile ja już sprzętu dźwigać muszę?
Chetnie ci ulze - o tego 1DMkII mozesz miec mniej