Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 101

Wątek: 5D czy 1dm2?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 5D czy 1dm2?

Wybór wcale nie jest prosty. Główne przeznaczenie: śluby, makra, architektura.

Moje radosne przemyślenia:
    - Bardzo potrzebuję ff, przy okazji 24-70 będzie świetnym podstawowym szkłem.
    - Nie wiem, na co mi te 12mpix (najczęściej max jaki robię to 20x30cm)
    - Niestety miałem okazję dowiedzieć się, co znaczy AF w jedynkach. W piątce nie będzie tak fajnie..
    - Zdaję sobie sprawę, że od razu nie będzie dobrego softu do konwersji RAW z 5D.
    - 1D jest już znaną konstrukcją, 5tka pewnie będzie jeszcze miała swoje bugi.
    - Jakby nie patrzeć, 1ka to jednak stara konstrukcja..

Oszklenie chwilowo pomijam, choć w przypadku 5D sprawa jest zdecydowanie prostsza.
    Cena obu puszek jest podobna. Nie mam zielonego pojęcia co myśleć. POMOCY!!!!
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja bym brał 5D. Co full frame, to full frame. A co do odbitek, to zawsze sięmoże przydarzyć, że będziesz potrzebował większe niż 20x30. No i z tego co mi się zdaje, to 5D będzie bardziej ciche od 1 (śluby).
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    To załatwia resztę. 5D jest dla Ciebie :-) Tylko poczekaj 3-4 miesiące aż inni przetestują ;-) Reszta moim zdaniem pomijalna.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Wybór wcale nie jest prosty. Główne przeznaczenie: śluby, makra, architektura...
    Mój znajomy mawiał bardzo mądrze tak - ja ci dobrze radzę, zrób jak chcesz :-D
    I to jest naprawdę bardzo dobra rada. Tym bardziej, że tej PiątkiDe jeszcze nikt z nas nie ćwiczył i dopiero za kilka miesięcy okaże się, czy ma jakieś bugi (o czym sam piszesz). Daj Bóg, jesli tylko software'owe; a co jeśli bedą tam jakieś niedoróbki mechaniczne
    Osobiście najbardziej obawiałbym się nieskutecznego AF. No bo jeśli to będzie AF z dziesiątki/dwudziestki opakowany w korpus z matrycą FF, to ja dziękuję. A znając już trochę strategię Canona, to tak może być :-(
    Moim zdaniem dylemat jest taki:
    - ci którzy mają dużo wiary w sobie, powinni celować w 5D,
    - ci zaś, którzy lubią się asekurować powinni celowac w jedynkę, nawet starą.
    Wybór należy do Ciebie.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jurku, ale jest pewna grupa ludzi (z którą zresztą nie mam nic wspólnego ;-) ) którzy na FF czekają jak na zbawienie... i są ważniejsze niż różnice w AF. I jeśli Jarek się do niej zalicza, to pozostaje mu tylko upewnić się, że nie ma jakichś ewidentnych bugów (stąd trzy miesiące) i siup do sklepu :-)

A tak z drugiej strony, wyczytałem gdzieś, że po dokładnym przeliczeniu 1Dmk2 ma cropa 1.255. To w sumie już nie tak dużo ;-)

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Wybór wcale nie jest prosty. Główne przeznaczenie: śluby, makra, architektura.

Moje radosne przemyślenia:
    - Nie wiem, na co mi te 12mpix (najczęściej max jaki robię to 20x30cm)
    - Niestety miałem okazję dowiedzieć się, co znaczy AF w jedynkach. W piątce nie będzie tak fajnie..
    - Zdaję sobie sprawę, że od razu nie będzie dobrego softu do konwersji RAW z 5D.
    - 1D jest już znaną konstrukcją, 5tka pewnie będzie jeszcze miała swoje bugi.
    - Jakby nie patrzeć, 1ka to jednak stara konstrukcja..

Oszklenie chwilowo pomijam, choć w przypadku 5D sprawa jest zdecydowanie prostsza.
    Cena obu puszek jest podobna. Nie mam zielonego pojęcia co myśleć. POMOCY!!!!
    1Dynka. To proste. Jedyną wadą, którą musisz brać pod uwagę to waga. Dasz radę biegać z tym bydlakiem cały ślub i pół wieczora?

Dlaczego 1Dynka:
    - dawałeś radę na 1.6 to dasz i na 1.3? - C'mon!
    - 1.3 i tak poszerzy Ci trochę horyzonty.
    - nie wyciąga wad obiektywów tak jak FF
    - 8fps, w razie czego, np. gdy sypią ryż czy inne pszenice przed kościołem
    - 5D to czy komuś się to podoba czy nie prototyp
    - 5D wbrew pozorom jest drogi.
    - mniejsze ryzyko awarii

Dlaczego 5D:
    - FF -> cały ślub na upartego zrobisz jednym 24-70L <- duży kurna plus
    - focus and recompose masz opanowane, nauka przewijania 45 pkt AF zajmie Ci troszeczkę.

Nie chce mi się pisać dalej. IMHO musisz wybrać czy to Ci się opłaca? W ile zwrócą Ci się ficzery 5D. Sam kiedyś o tym pisałeś.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

gietrzy:
    - waga 1ki mnie nie przeraża.
    - przy x1.3 będę musiał zostawić 17-40, którego nie będę potrzebował przy 5D.
    - 8fps to nie dla mnie. Wolę wcześniej pomyśleć, niż później w tym przebierać. Mam jeszcze odruchy ze slajdu, daję sobie radę z 1kl/s
    - 45pkt AF znam, bardzo długo miałem EOS3.
    - całego ślubiu nie da się zrobić jednym, czy dwoma szkłami. Przynajmniej ja nie potrafię. Do wagi torby i waliz ze światłami już się przyzwyczaiłem
    - ficzery (których nie wykorzystam) i cena 5D już jest wliczona w zamiary
    - sam nie wiem, czy AF z 1ki jest mi potrzebny. Już bardziej matówka z 5ki do makra.

Nadal nie wiem, co robić
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

- sam nie wiem, czy AF z 1ki jest mi potrzebny...
    To znaczy akceptujesz jakiś procent zdjęć z ostrością "nie wiedzieć czemu w krzakach"...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    To znaczy akceptujesz jakiś procent zdjęć z ostrością "nie wiedzieć czemu w krzakach"...
    Nie, nauczyłem się pracować na AF w 20D. Nie jest doskonały, ale jest bardzo przewidywalny. Nie wiem, czy mam 2% zdjęć z ostrością w krzakach..
    Jarek

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wiem, czy mam 2% zdjęć z ostrością w krzakach..
    ... czy 20%

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów