tylko ze jednak 5D to nowsza technologia i niesadze ze focus bedzie zblizony do 20d no bo to nieta poleczka
tylko ze jednak 5D to nowsza technologia i niesadze ze focus bedzie zblizony do 20d no bo to nieta poleczka
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
Trzeba polowac albo w PL albo na ebay. I za cene nowego 5D + grip mozna ustrzelic uzywanego 1Ds bez wiekszego problemu - w idealnym stanie. Ja kupilem body zweryfikowane w serwisie na 2800 klatek za cene zblizona do 5D.Zamieszczone przez Krakers
Ostatnio bbyl na allegro od tommiego za chyba 16k pln.
A i jeszcze jedno - niektore sluby nie odbywaja sie przy pieknej slonecznej pogodzie. A wtedy gumowe uszczelnienia 1Ds sie przydaja.
Mam dziesiątkę, ale widzę, że w dwudziestce niewiele sie zmieniło na plus. Pisałem o tym kilka dni temu w innym wątku. Dynamiczny AF to moim zdaniem porażka, niezależnie od tego czy używa się szkieł niezależnych producentów, czy oryginalnych eL'ek canonowskich. Do fotografowania pewnych dyscyplin sportu (w moim przyopadku chodziło o kolarstwo) po prostu kompletnie się nie nadaje. Natomiast do innych, nawet w słabym świetle (choćby podnoszenie ciężarów) może być OK. Toteż nie przekreślałbym go a'priori do wszystkich sportowych zastosowań.Zamieszczone przez Kefir
To nie są moje doświadczenia, ale od użytkowników jedynek słyszę, że u nich dynamiczny AF działa perfekcyjnie.
Któż jednak odgadnie jak będzie w 5D? No bo sam fakt, że jest to nowszy korpus moim zdaniem dokładnie nic nie znaczy![]()
Ale coś się zmieniło. Ostatnio miałem okazję przez cały dzień poużywać naprzemiennie jednego i drugiego (miałem jakieś problemy z gripem w 20-ce i nie miałem czasu zastanawiać się co to) i z tymi samymi obiektywami (70-200, 100-400) różnica jest widoczna. Nie ogromna, ale widoczna :-)Zamieszczone przez Jurek Plieth
O, a to jest skądinąd doskonała rada. Arkan pewnie coś może powiedzieć na ten temat :-)Zamieszczone przez Kefir
tylko ze 1Ds kosztuje uzywany okolo 16 kawalkow a za 5D mam stronke z gdanska co ma kosztowac 11800 wiec , czasem oplaca sie zrobic te 20% wiecje zdjec i miec 4000 w kieszeni , tylko ze jak narazie to my z gory zakladamy ze 5D bedzie mial gorszy focus od 1Ds , czas pokaze , mam nadzieje ze juz za miesiac 5tka bedzie na polkach i bedzi eokazja to sprawdzic
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
Rozmawialismy o tym ostatnio z Arkanem przy kawceZamieszczone przez muflon
Ja na 1Ds w dobrym stanie i za rozsadne pieniadze polowalem prawie 3 miesiace - dokladnie odkad mialem okazje zrobic sesje 1Ds MkII... I teraz moge jedno powiedziec - ten sprzet to po prostu inna klasa, jakosc i komfort pracy. Trzeba tylko sie przyzwyczaic do nieco innej filozofii pracy (przycisk + kolko) i dziwnej metody obslugi menu. Ale potem - miodzio pod kazdym wzgledem...
Ja myślę, że cena za używane 1Ds spadnie - właśnie z powodu wejścia 5D :-)Zamieszczone przez Krakers
Ale to są takie zmiany jakie praktykuje Jelena Isinbajewa poprawiając rekord świata o 1 cm. Skądinąd i tu i tam ekonomia (jestem tylko biedną rosyjską dziewczyną, jak mawia)Zamieszczone przez muflon
![]()
Mówisz że trzeba zacząć oszczędzanie na 1Ds?Zamieszczone przez muflon
![]()
BTW wstyd sie przyznać ale nawet nie miałem okazji dłużej się takim sprzętem pobawić niż 5 min. :sad:
5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC
5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC