Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 101

Wątek: 5D czy 1dm2?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Sorry, ale ja robie zdjecia bez lampy i jakbym mial 20% zlych, to bym
    chyba zmienil aparat ;-) Chyba, ze ty fotografujesz tylko po ciemku,
    trudno sie spodziewac cudow...
    W dodatku na łapu capu...
    Wystarczy odrobina uwagi, żeby af działał jak należy.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    No proszę, to ja tu wydaję fortunę na sprzęt, a tu sie okazuje, ze wystarczyło zostać przy 300D i być bardziej uważnym. Zapraszam Cie Kolego w wolnej chwili na kawę. Podepniesz mój 135/2L i zrobisz portret w świetle zastanym przy f2.8 najpierw swoim aparatem (oczywiście zrobisz go bardzo uważnie), a potem ja zrobię w tych samych warunkach moim 1ds (zrobię go bez odrobiny uwagi). Potem z odrobiną uwagi obejrzysz wyniki i sam wyciągniesz wnioski i przestaniesz udzielać innym rad na łapu capu...

P.S
    Jurek ma racje co do wpływu lampy na dokładność AF w 10D - podpisuję się pod jego obserwacjami.
    Ostatnio edytowane przez Arkan ; 20-09-2005 o 20:42
    Pentax K-5 II, Leica M9

sv
    Guest

Domyślnie

Jarku; 5d wyglada na papierze super, ale:

jezeli af nie jest poprawiony w stosunku do 20 to przy mniejszej GO (koniec koncow FF), mozesz sie mocno zdziwic.

osobiscie poczekam do wiosny i dopiero wtedy zdecyduje. uwazam, ze nowy 1d mkIIn to sytuacja mocno przejsciowa i bardzo szybko pojawi sie nastepca ktory bedzie mial 12 mpix i ff. bedzie pewnie kosztowal tyle ile teraz kosztuje 1d mk IIn lub mniej, a co jedynka to jedynka.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    No proszę, to ja tu wydaję fortunę na sprzęt, a tu sie okazuje, ze wystarczyło zostać przy 300D i być bardziej uważnym. Zapraszam Cie Kolego w wolnej chwili na kawę. Podepniesz mój 135/2L i zrobisz portret w świetle zastanym przy f2.8 najpierw swoim aparatem (oczywiście zrobisz go bardzo uważnie), a potem ja zrobię w tych samych warunkach moim 1ds (zrobię go bez odrobiny uwagi). Potem z odrobiną uwagi obejrzysz wyniki i sam wyciągniesz wnioski i przestaniesz udzielać innym rad na łapu capu...

P.S
    Jurek ma racje co do wpływu lampy na dokładność AF w 10D - podpisuję się pod jego obserwacjami.
    To teraz przekonaj mnie jeszcze, dlaczego mam używać Twojego 135 i robić na świetle zastanym. Pewnie, że Twój ds ma lepszy AF, tutaj nie musisz mnie przekonywać. Chciałem jednak zauważyć, że i na gorszych aparatach da się pracować.

Tak sobie czytam Twój post 3x z rzędu i nadal dochodzę tylko do jednego wniosku. Co miałeś na celu? Pochwalić się sprzętem?

Przecież ja od początku piszę, że w odpowiednich warunkach, przy odpowiedniej uwadze na to, co się robi 20D nie ma problemów z AF. A tu nagle wszyscy starają mi się udowodnić, że jak się zmienią warunki, nie będzie się uważało to będzie źle, a jak się porówna to ze sprzętem za 20kzł więcej to w ogóle będzie kupa. Pełna zgoda, tylko jak się to ma do tego, co ja napisałem?
    Jarek

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sven, z pewnością nie kupię tego sprzętu jako pierwszy. Trafia mi się jednak okazja kupienia go w ogóle, więc chcę z niej skorzystać. Za pół roku, czy rok nie będę mógł wydać takiej kasy na aparat.
    Też trafiłem gdzieś (nie wiem, czy nawet nie na tym forum) na informacje, że AF jest przeniesiony z 20D. Mam nadzieję, że będzie choć trochę lepszy (pewniejszy). Jeśli jednak nie, to tragedii nie będzie. Zdaję sobie sprawę z tego, że przy mniejszej głębii pojawią się większe problemy, ale na pewno nie będą tak duże, żeby dyskwalifikowały aparat.
    Na razie to, co robimy to wróżenie z fusów. Trzeba trochę poczekać.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Chłopaki, może ja naprawdę coś spieprzyłem Bo ja zaglądam przy robieniu zdjęcia w ten słoik z przodu. Kiepsko tam widać, ale nie takie rzeczy my ze szwagrem robili...

sv
    Guest

Domyślnie

Sven, z pewnością nie kupię tego sprzętu jako pierwszy. Trafia mi się jednak okazja kupienia go w ogóle, więc chcę z niej skorzystać. Za pół roku, czy rok nie będę mógł wydać takiej kasy na aparat.
    Też trafiłem gdzieś (nie wiem, czy nawet nie na tym forum) na informacje, że AF jest przeniesiony z 20D. Mam nadzieję, że będzie choć trochę lepszy (pewniejszy). Jeśli jednak nie, to tragedii nie będzie. Zdaję sobie sprawę z tego, że przy mniejszej głębii pojawią się większe problemy, ale na pewno nie będą tak duże, żeby dyskwalifikowały aparat.
    Na razie to, co robimy to wróżenie z fusów. Trzeba trochę poczekać.
    Jarku, nie chce cie odwodzic od zakupu ja tez mam ochote na to body, ale troche jeszcze poczekam (mam juz body 12 mpix i jak potrzebuje duze powiekszenia to mam czym focic)
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To teraz przekonaj mnie jeszcze, dlaczego mam używać Twojego 135 i robić na świetle zastanym.
    OK, nie będziemy się kłocić o szczegóły - możesz użyć swojego i zrobić w takim świetle jakie chcesz.
    Tak sobie czytam Twój post 3x z rzędu i nadal dochodzę tylko do jednego wniosku. Co miałeś na celu? Pochwalić się sprzętem?
    Nie, po prostu przedstawić Ci nieco inny punkt widzenia. Nie udało - mea culpa - następnym razem będzie prościej.
    Przecież ja od początku piszę, że w odpowiednich warunkach, przy odpowiedniej uwadze na to, co się robi 20D nie ma problemów z AF. A tu nagle wszyscy starają mi się udowodnić, że jak się zmienią warunki, nie będzie się uważało to będzie źle, a jak się porówna to ze sprzętem za 20kzł więcej to w ogóle będzie kupa. Pełna zgoda, tylko jak się to ma do tego, co ja napisałem?
    Nikt nie stara Ci się niczego udowadniać - wiem już, że małpy Ci nie płacą i nie będziesz robił w zastanym, jeśli Cię nie przekonam. Dziś jestem już troche zmęczony, ale może jutro ładnie się ubiorę, kupię jakiś kwiatuszek i jakoś Cię przekonam. I nie bedę małpą - zapłacę.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Domyślnie

Witam wszystkich, to moj pierwszy post tutaj.

Wracajac do tego co pisal Jarek. Tez sie zastanawiam nad zmiana 20D i tak naprawde zdecydowalem sie na 5D, a jedyne o co sie boje to AF w slabym swietle, bez wspomagania lampa.
    Ale poniewaz moje zastosowanie to reportaz i chec korzystania znowu z dobrodziejstw 35-piatki, to moje uwagi moga byc malo pomocne.
    Majac korpus z mnoznikiem 1,3 lub 1,6 i uzywajac zooma da sie zyc, ale ze staloogniskowymi obiektywami i starymi przyzwyczajeniami, moje dwa lata z cyfra to raczej meczenie sie.

Pozdrawiam,

Jarek

Domyślnie

aaa i oczywiscie jeszcze jeden drobiazg program do konwersji RAW. Pamietam moje zdziwienie jak chcialem otworzyc rok temu zdjecia z 20D w C1. Teraz sobie spokojnie poczekam.
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów