Zdjęcia z Raja Ampat - Indonezja
Pierwszy raz na tym forum. Proszę o opinie.
5D Mark II 17-40L, 100USM, 15mm, Obudowa podwodna subal,dwie lampy inon 240
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
![]()
Zdjęcia z Raja Ampat - Indonezja
Pierwszy raz na tym forum. Proszę o opinie.
5D Mark II 17-40L, 100USM, 15mm, Obudowa podwodna subal,dwie lampy inon 240
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
![]()
Ostatnio edytowane przez Sewer ; 12-11-2009 o 21:42
2. genialne, nie wiedziałem, że da się tak pięknie zbalansować ekspozycję tego co nad, i pod wodą.
7. Jak z NG :P
Reszta też ciekawa, ale te dwa są wg mnie wybitne
9. Ślimaczek...
![]()
Bardzo udane zdjęcia.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Sewer, zapytam prowokacyjnie: to wszystko?...
...po wakacjach w takim miejscu pewnie miałbym białą obwódkę wokół oka - chociaż, ja noszę bryle na stałe, więc może nie byłoby tak źle
NG jest przereklamowany...Fajnie wyszły te splity - masz jeszcze jakieś?
No i krabik na ukwiale (czy co to tam, #1) niezły. Ciekawie pada światło na czułki w tle, tworząc prawie że graficzny efekt.
Nie robiłem nigdy splitów - zaintrygowały mnie dwie rzeczy (ot, te "sztuczki"...). Czy możesz podzielić się krótko jak załatwiasz temat ekspozycji podwodnej z powietrzną na jednym zdjęciu, szopem czy filtrami? Ustawianie ostrości - AF czy manualnie na hiperfokalnej, zamykamy obudowę i do wody?
Na szczęście miałem na oczach maskę... więc nie było obwódki -). Z ekspozycją nie ma problemu bo na płytkiej wodzie jest praktycznie tyle światła co na górze. Mierzę światło i ustawiam ostrość (fisheye przy F8 ma b. dużą ostrość od 50cm do nieskończoności ) pod wodą. Kadruję pół na pół i szybciutko szot. Szybciutko bo po chwili woda spływa po szkle i wychodzą plamki wody na górnej części zdjęcia.
Zdjęć mam kilkadziesiąt giga więc nie prowokuj...-)
Będę coś wrzucał
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
![]()
Zdjecia super. Wiem ze nie jest latwo pod woda robic.