Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: Lampa Canon SPEEDLITE 430 EX II

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie nowa lampa Canon Speedlite 430EX II

wyciągnięte z wątku o 1000D: http://canon-board.info/showthread.php?t=34923
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Fajnie, że 430 odświeżyli. Jeśli komuś wystarczała moc, to ucieszy się z nowych usprawnień... a reszta kupi taniej stary model

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

niech lampka ma od razu swój wątek, bo i tak prędzej czy poźniej i tak ktoś by go założył :-)

a co do samej lampy - nie widzę, aby dodali tryb "auto" (E, EM), a jedynie takie usprawnienie by mnie interesowało w 430EX.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

... ale za to, podobnie jak w 580EX II, przełączanie w tryb slave ukryli w menu :-(
    Z faktycznych usprawnień będzie zapewne możliwość obsługi wszystkich funkcji lampy z poziomu body (w duecie 40D + 430EX Mk I tak się nie da: c.fn lampy, HSS, synchronizacja na drugą lamelkę ustawiane wyłącznie na lampie)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

O nowej lampie na optyczne.pl

Dla mnie, amatora, taka 'nowość' może być kuszącą propozycją.....chyba
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witajcie

Wczoraj dotarła do mnie 430EX II
    Jako, że pierwszy raz mam do czynienia z zewnętrzną lampą - mam do Was parę pytań:

1. Czy normalne jest, że "głowica" ma luzy w każdym jej położeniu?
    2. Zauważyłem, że w trybie (aparatu) Manual - lampa wspomaga AF jedną "linią"
    pionową, a w trybie aparatu Auto - wspomaga AF dwoma "liniami" pionową i poziomą.
    Jak wł. wspomaganie "krzyżowe" w trybie Manual w apaacie? - w końcu takowe jest
    wydajniejsze.
    3. Wyczytałem, że lampę można w pełni kontrolować z poziomu body,... mam 30D - i coś
    nie widze odpowiedniej zakładki w Menu,... jak z tym jest?

Pomóżcie Lajkowi w opnaowaniu tego ustrojstwa... )
    Ostatnio edytowane przez PoulNoise ; 01-11-2008 o 13:30

Pełne uzależnienie

Domyślnie

1) to alezy co rozummiesz pod pojeciem luzy. Nie lata na prawo i lewo - ale jest lekki luzik.
    2) N/A - nigdy sie nie przygladalem - nie odpowiem
    3) Sterowanie z poziomu body dosstepne jest tylko w 40D, 50D, 1D MK III, 1Ds MK III, 5D MK II, (nie wiem jak 450D i 1000D)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Pisząc luzy miałem na myśli to, że głowica nie lata na boki, lecz ma "małe luzy", które da się wyczuć trzymając aparat w ręku i operując nim.

Dzięki za wyjaśnienie, tylko jeszcze to AF Beam mnie zastanawia
    30D_grip, 350D_grip, EF-S 10-22mm f/3.5-4.5, EF 17-40mm f/4L, EF 70-200mm f/4L, EF 50mm f/1.4, SpeedLite 430EX II, B+W CPL/ połówka, Marumi WPC UV, Velbon Sherpa 600r, Naneu K3Pro.
    Kilka zdjęć:http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...-0-0-0-0.php#k

Domyślnie

W 580EX II też jest delikatny luz więc to chyba normalne.
    Wszystkie diody będą świecić gdy ustawisz boczny punkt af albo automatyczny wybór punktu af. Na centralnym działa tylko jedna dioda.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PoulNoise Zobacz posta

1. Czy normalne jest, że "głowica" ma luzy w każdym jej położeniu?
    2. Zauważyłem, że w trybie (aparatu) Manual - lampa wspomaga AF jedną "linią"
    pionową, a w trybie aparatu Auto - wspomaga AF dwoma "liniami" pionową i poziomą.
    Jak wł. wspomaganie "krzyżowe" w trybie Manual w apaacie? - w końcu takowe jest
    wydajniejsze.
    ad1. U mnie ma luzy.

ad2. W trybie automatycznym podejrzewam, że masz automatyczny wybór pól ostrości. W manualnym trybie korzystasz pewnie najczęściej ze środkowego punktu AF - zmień sobie na boczny lub automatyczny wybór - wtedy wspomaganie AF-u będzie krzyżowe. Poza tym do środkowego punktu wystarcza tylko jedna lampka wspomagania (pionowa linia) AF-a - bo nie musi oświetlać wszystkich punktów tylko ten jeden (który dodatkowo jest najlepszy).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dokładnie tak jest.
    Dzięki za wyjasnienie
    30D_grip, 350D_grip, EF-S 10-22mm f/3.5-4.5, EF 17-40mm f/4L, EF 70-200mm f/4L, EF 50mm f/1.4, SpeedLite 430EX II, B+W CPL/ połówka, Marumi WPC UV, Velbon Sherpa 600r, Naneu K3Pro.
    Kilka zdjęć:http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...-0-0-0-0.php#k

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów