Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Wybór uniwersalnego zooma do 500d

szajbz
    Guest

Domyślnie Wybór uniwersalnego zooma do 500d

Witam,
    po przeczytaniu wielu stron internetowych doszedłem do wniosku ze kupie Canona 500d, jednak zastanawiam się nad obiektywem, będzie to moja pierwsza lustrzanka i potrzebuje czegoś w miarę uniwersalnego, myślałem nad EF-S 18-135 kit do 7D, warto wydać na niego 1200zł czy może w tej cenie znajdę lepszy uniwersalny zoom?

z góry dzięki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Za około 1200 można kupić tamrona 17-50/2,8 I jak bym osobiście takiego kupił ze względu na światło, chyba, że koniecznie zalezy Ci na "małym" tele.

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

W tej cenie to tylko Tamron 17-50/2,8, na tym forum zbiera dość pozytywne opinie. C18-135 jest obiektywem nowym , w necie nie możne jeszcze znaleść o nim opinii użytowników , za wyjątkiem paru niezbyt ciekawych sampli:sad:
    Ostatnio edytowane przez zbyszekjan ; 12-11-2009 o 23:52
    pozdrawiam

szajbz
    Guest

Domyślnie

Znalazłem dwa obiektywy Tamron SP AF 17-50 F/2.8 XR Di II VC LD Aspherical (IF) jeden (bez VC) jest z 2006, a ten z technologia VC zdaje sie 2009 listopad - czy mimo tylu lat różnia sie tylko Vibration Combensation?

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szajbz Zobacz posta
    Znalazłem dwa obiektywy Tamron SP AF 17-50 F/2.8 XR Di II VC LD Aspherical (IF) jeden (bez VC) jest z 2006, a ten z technologia VC zdaje sie 2009 listopad - czy mimo tylu lat różnia sie tylko Vibration Combensation?
    http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...d0=26&add1=880
    pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    wawa

Domyślnie

jeśli ma być uniwersalnie to dołożyć 300 zeta i brać C18-200IS
    C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wtrące swoje 3 grosze.

Zoomy w rodzaju 18-200 czy 35-350 to nie są zoomy "uniwersalne". To są obiektywy do szczególnych zastosowań i niestety nie mają najlepszych własności optycznych.

Zoom uniwersalny to zoom ok 3 krotny do max 4 krotny z przedziału ogniskowych 24-70 do 24-105 dla pełnej klatki. To są zakresy ogniskowych najczęściej wykorzystywane. Ponad 90% zdjęć jest pstrykniętych w tym zakresie.

Zoomy 3 krotne są zupełnie przyzwoite optycznie. Zoomy 10 i więcej razy zwyczajnie nie mogą być dobre optycznie.

Wybór konkretnego obiektywu to sprawa kasy i "preferencji osobistych" ale polecanie 10 krotnych zoomów jako "uniwersalnych" to...

EDIT: na cropie to jakieś 17-40 w zasadzie by wystarczyło. :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-11-2009 o 16:34

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Janusz Body tylko słowo "uniwersalny" też jest uniwersalne i każdy w zasadzie może "rozumieć" pod nim co mu się podoba .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

szajbz
    Guest

Domyślnie

W takim razie co warto polecić z "krótszych" obiektywów? bo ten Tamron 17-50 f2.8 może być za jasny, najlepiej jak by dało sie regulować przysłone

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szajbz Zobacz posta
    W takim razie co warto polecić z "krótszych" obiektywów? bo ten Tamron 17-50 f2.8 może być za jasny, najlepiej jak by dało sie regulować przysłone
    Hmmmm... "za jasny" :-) - przysłonę da się regulować a 2.8 to po prostu przy pełnym otwarciu przysłony tyle jest. No, no, "za jasny"...

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów