Ok, zdjęcia drukowane po konwersji do sRGB maja mniejszy gamut. Stad odzwierciedlenie kolorów będzie mniej dokładne niż gdbym zrobił konwert (przestrzeni roboczej) do profilu z labu. Co to jest softproof i jaka pominna być przestrzeń robocza ?
Ok, zdjęcia drukowane po konwersji do sRGB maja mniejszy gamut. Stad odzwierciedlenie kolorów będzie mniej dokładne niż gdbym zrobił konwert (przestrzeni roboczej) do profilu z labu. Co to jest softproof i jaka pominna być przestrzeń robocza ?
[QUOTE=yellowpliszka;728310]Ok, zdjęcia drukowane po konwersji do sRGB maja mniejszy gamut.
[/quoute]
Nie - lab ma mniejszy gamut niż zarówno sRGB jak i Prophoto, więc nie wdając się w zbyt wiele szczegółów, nic nie stracisz.
Sofproof to jest podgląd zdjęcia z użyciem profilu urzadzenia wyjściowego, czyli jeżeli masz profil labu to możesz sobie zasymulować jak to będzie wyglądało na odbitce.
[QUOTE=Krzychu;728321]A przestren robocza jaka powinna byc? Wydaje mi sie ze najlepsza z mozliwych, czyli Pro Photo RGB. Gdy pracujemy na najleszerszej przestrzni kolorow zawsze mozemy ja poprzycinac do wezszej jak sRGB czy przekonwertowac do profilu labu, mam racje?
Wyszly zieloneono tak jak Janusz napisal nie zmienilem do sRGB czy profilu labu. Moj monitor (Dell 2408wfp-moze byc ?) profiluje spyderem2expres co dwa tygpdnie, ale jak tam zejsc z temperatura to nie mam pojecia, obawiam sie ze sie nie da. Ma dość dobry gamut zdaje sue 2.2.... I to tyle co o nim wiem. Na innego mnie nie stać :-(
To może nie ma co się bawić w ProPhoto i pracować na AdobeRGB1989? Będzie lepiej?
Weź sobie byle jakie zdjęcie w RAWie i "wywołaj" je do ProPhoto. Potem w PSie zrób "assign profile" i przypisz sRGB. Rezultat zobaczysz na ekranie. To jest to co lab zrobił z Twoją fotką. Nie sądzę, żeby w tzw. "zwykłym labie" ktokolwiek bawił się w konwersję z ProPhoto - najczęściej w ogóle nie mają takich możliwości.
Mało który monitor jest w stanie wyświetlić całe AdobeRGB. Zwykle to jest coś niewiele większego od sRGB. Jak monitor nie wyświetla to... tak naprawdę nie wiadomo jak te barwy wyglądały by gdyby monitor mógł. Eizo Color Edge - tzw wide gamut też nie wyświetlają całego Adobe RGB.
Przestrzeń "do pracy" najlepiej wybrać jak największą - podobnie jak powinno się pracować na obrazkach 16 bit (!!!) - inaczej ryzykujemy spore straty bo każda kolejna operacja coś tam obcina po krawędziach gamutu. Na koniec KONIECZNIE skonwertować albo do profilu papieru w labie albo do sRGB - PRZED wsyłaniem do labu albo na www. Zwróć uwagę na profil papieru w labie - to nie jest profil labu tylko papieru. Konkretnego papieru i kropka. Jak się tego wszystkiego nie ogarnia i nie kontroluje to naprawdę najbezpieczniej jest oddawać do labu sRGB.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Reasumujac. RAW wywolujemy do 16b TIF-a w ProPhoto RGB--> obrabianie-->konwert do przestrzeni labu\papieru lub sRGB--> druk
Prawdę pisze?
Otwierając "od razu" w PS nie msz żadnego TIFFa - masz jakiś tam, nieistotny, plik PSa. TIFF jest DOPIERO w momencie zapisu. Znacznie lepiej, jeśli trzeba, zapisywać poszczególne etapy pracy w PSD (natywnym formacie PS) niż w pamięciożernym TIFF.
Pozostałe rzeczy się zgadza. Powtórzę jeszcze raz. Jeśli nie masz dobrze opanowanego "Color Managementu" to nie baw się w profile labu. Ryzyko, że coś popsujesz jest większe niż ewentualne korzyści.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
No tak, faktycznie najpierw jest PSD a zapisujac zmieniamy powiedzmy na TIF-a. No opanowanego 'color managment' nie mam, stad moje pytania, ale tylko po to aby się tego 'naumiec' Będę miał przyszlego lata do zrobienia album-y i pewnie sporo wydrukow do zrobienia, na szczescie jest jeszcze trochę czasu aby pocwiczyc i opanować temat. Mam już profil drukarni zdjęć, jak i drukarni albumów. Na razie cwicze na na zwykłych labach, nauka wychodzi znacznie taniej. Dziękuje uprzejmie za rady!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A tak na marginesie, co to znaczy 'mieć opanowany color managment' ?
Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 12-11-2009 o 21:27 Powód: Automerged Doublepost