Ja pracuje na 400D z 50/1.8 Tokiną 20-35 i Kitem , jestem jak najbardziej zadowolony z tego co udaje mi się wycisnąć z tego aparatu. Fajne jest to że w canonie nie stosuje się soczewk w przejsciówkach na manualne szkiełka. Ale do 400D niestety musiałem kupić adater z potwirdzeniem ostrości tzw. dandeliona gdyż ostrzenie na matówce bez klina i w tak małym wizjerze to katorga. Ale i tak teraz używam tylko i wyłącznie 50/1.8 i Tokiny. Co do obiektywów które zaproponowałeś to bardzo ciemne szkła. Ale za to bardzo tanie. Jeśli nie zależy Ci na płytkiej głębi ostrości i na bardzo wysokiej rozdzielczości kontraście i plastyce to ok. Jednak szybko zrozumiesz że trzeba zbierać na 70-200/4 i na chociażby Tamrona 17-50/2.8 . Ja na kita nie moge już patrzeć dlatego zaopatrzyłem się w Tokine. Nie wykorzystam w tym co robie teleobiektywów. Wole szerokie kąty. Miałem przez 3 tygodnie 85/1.8 i powiem tak o ile byłem zadowolony z jakości zdjęć i tego co to szkiełko potrafi, naprawde jest niesamowite. To powiem że za długie jest dla mnie. Na pełnej klatce napewno bym się zakochał w 85 mm ale niestety przyzywczajenia z 50mm na cropie zmuszają mnie do kupna 50/1.4. Potem myślę o 17-50/1.8, oraz o 10-20/3.5 Sigmy bądź 10-22 canona.

Pozdraiwam