Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Filtr Uv I Powłoki

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver
    Najlepsze to takie których ... nie ma
    Nie baw sie w UV. To marketingowy bezsens. Jedyne czego mozesz sie spodziewać to "żabki" ( powtórzone punkty świetlne )
    Nieobawiasz sie ze po intensywnych czysczeniach co jakis czas wyczyscisz sobie powloke?
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Bywalec Awatar GaGacek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krakers
    Nieobawiasz sie ze po intensywnych czysczeniach co jakis czas wyczyscisz sobie powloke?
    stac go kupi sobie drugą
    Are you brave enough?

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Po pierwsze - kupyje byle badziewną UV i ściągam ją do robienia zdjęć jak już sie tak mam bać
    A po drugie - Co chcesz czyścić i co ile ?? Zawieś sobie nitke przez środek obiektywu i zrób zdjęcie ostrząc na 5-7 metr od ciebie. Zgraj zdjęcie i spróbuj znaleść tą nitke na zdjęciu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Zapomnij, szkoda nerwow
    Uzasadnienie poproszę.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Po pierwsze - kupyje byle badziewną UV i ściągam ją do robienia zdjęć jak już sie tak mam bać
    A po drugie - Co chcesz czyścić i co ile ?? Zawieś sobie nitke przez środek obiektywu i zrób zdjęcie ostrząc na 5-7 metr od ciebie. Zgraj zdjęcie i spróbuj znaleść tą nitke na zdjęciu.
    A wez sobie zrob plamke po kropli wody na obiektywie i potem fotografuj lekko pod slonce

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie baw sie w UV. To marketingowy bezsens. Jedyne czego mozesz sie spodziewać to "żabki" ( powtórzone punkty świetlne )
    A to ciekawe bo przez mojego B&W UV zadne zabki sie nie pojawiaja. Filtr UV rzecz jasna 'jakosc optyczna' nieco psuje. Tyle, ze b. dobre filtry (b. drogie) psuje ja w minimalnym stopniu, a tanie (b. slabe) psuja ja w stopniu znacznym. Dla mnie ochrona obiektywu przez UV jest 'jedynie' wartoscia dodana. UV stosuje, bo go potrzebuje (albo przynajmniej tak mi sie wydaje). A UV-ki stosuje od czasow, jak w Polsce jeszcze o marketingu powszechnie nie slyszano.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Domyślnie

A wez sobie zrob plamke po kropli wody na obiektywie i potem fotografuj lekko pod slonce

A czy drobne syfki to ciała stałe czy ciekłe ?
    Nawet jeśli złapie kropelke to z 2 min mi odparuje.

Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

A czy drobne syfki to ciała stałe czy ciekłe ?
    Nawet jeśli złapie kropelke to z 2 min mi odparuje.
    potym co odparuje jest plama i jak ci sie nazbiera tego po jakims czsie zrobisz zdjecie pod slonce i bedziesz mial masakre

Domyślnie

potym co odparuje jest plama i jak ci sie nazbiera tego po jakims czsie zrobisz zdjecie pod slonce i bedziesz mial masakre

Odkąd kupiłem szkło ( 2 lata ) nie czyściłem go ani razu i nie mam żadnej plamy z wody nie mam też żadnej masakry na zdjęciach. A robie w warunkach dość ciężkich.
    Nie odpowiadam za to że plujecie sobie po sochewkach. To jakaś mania z tą laboratoryjną czystością soczewki

Acha, i zapomniałem dodać. NIGDY nie używam dekielka. :razz:

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Uzasadnienie poproszę.
    Jak juz sie bawic w filtry UV to osobiscie uwazam, ze niestety trzeba/warto inwestowac w filtry najwyzszej klasy, typu: B+W MRC (+ b. twardzo powloki + łatwosc czyszczenia), szesnastopowlokowe Heliopany SH PMC. A jesli juz Marumi, to wersja dziesieciopowlokowa (bodajze UV WPC), ale o ile dobrze pamietam to filtr ten wymaga strasznej cierpliwosci przy czyszczeniu. Jasne tez, ze topowe marumi jest lepsze od UV za 20 zl z Allegro. Tylko moze warto dolozyc troszke 'grosza' do B+W czy Heliopana. Mi na czyszczenie Marumi nie starczalo cierpliwosci - no chyba, ze cos w tych filtrach upgradeowali.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów