Nieobawiasz sie ze po intensywnych czysczeniach co jakis czas wyczyscisz sobie powloke?Zamieszczone przez Driver
Nieobawiasz sie ze po intensywnych czysczeniach co jakis czas wyczyscisz sobie powloke?Zamieszczone przez Driver
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
stac go kupi sobie drugąZamieszczone przez Krakers
Are you brave enough?
Po pierwsze - kupyje byle badziewną UV i ściągam ją do robienia zdjęć jak już sie tak mam baćZamieszczone przez Krakers
A po drugie - Co chcesz czyścić i co ile ?? Zawieś sobie nitke przez środek obiektywu i zrób zdjęcie ostrząc na 5-7 metr od ciebie. Zgraj zdjęcie i spróbuj znaleść tą nitke na zdjęciu.
Uzasadnienie poproszę.Zamieszczone przez Pszczola
O obiektywach wiem prawie wszystko
A wez sobie zrob plamke po kropli wody na obiektywie i potem fotografuj lekko pod slonceZamieszczone przez Driver
A to ciekawe bo przez mojego B&W UV zadne zabki sie nie pojawiaja. Filtr UV rzecz jasna 'jakosc optyczna' nieco psuje. Tyle, ze b. dobre filtry (b. drogie) psuje ja w minimalnym stopniu, a tanie (b. slabe) psuja ja w stopniu znacznym. Dla mnie ochrona obiektywu przez UV jest 'jedynie' wartoscia dodana. UV stosuje, bo go potrzebuje (albo przynajmniej tak mi sie wydaje). A UV-ki stosuje od czasow, jak w Polsce jeszcze o marketingu powszechnie nie slyszano.Zamieszczone przez Driver
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Zamieszczone przez Krakers
A czy drobne syfki to ciała stałe czy ciekłe ?
Nawet jeśli złapie kropelke to z 2 min mi odparuje.
potym co odparuje jest plama i jak ci sie nazbiera tego po jakims czsie zrobisz zdjecie pod slonce i bedziesz mial masakreZamieszczone przez Driver
Zamieszczone przez Krakers
Odkąd kupiłem szkło ( 2 lata ) nie czyściłem go ani razu i nie mam żadnej plamy z wody nie mam też żadnej masakry na zdjęciach. A robie w warunkach dość ciężkich.
Nie odpowiadam za to że plujecie sobie po sochewkach. To jakaś mania z tą laboratoryjną czystością soczewki
Acha, i zapomniałem dodać. NIGDY nie używam dekielka. :razz:
Jak juz sie bawic w filtry UV to osobiscie uwazam, ze niestety trzeba/warto inwestowac w filtry najwyzszej klasy, typu: B+W MRC (+ b. twardzo powloki + łatwosc czyszczenia), szesnastopowlokowe Heliopany SH PMC. A jesli juz Marumi, to wersja dziesieciopowlokowa (bodajze UV WPC), ale o ile dobrze pamietam to filtr ten wymaga strasznej cierpliwosci przy czyszczeniu. Jasne tez, ze topowe marumi jest lepsze od UV za 20 zl z Allegro. Tylko moze warto dolozyc troszke 'grosza' do B+W czy Heliopana. Mi na czyszczenie Marumi nie starczalo cierpliwosci - no chyba, ze cos w tych filtrach upgradeowali.Zamieszczone przez Cichy
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000