Witam serdecznie.
Otóż od czasu zakupu body 50D, podpięciu dandeliona (z korekcją BF/FF) zauważyłem, iż mam problem z BF.
Przy defaultowych ustawieniach body i dandeliona mam spory BF, i zwiększa się wraz ze wzrostem ogniskowej no i szczególnie widoczny przy dużych otworach przysłony rzecz jasna.
Korekcja z poziomu body +20 i dandeliona, nie pozwala na eliminację BF, dandelion ma za duże skoki korygujące level 6.3 za mały, 7.1 za duży. W body 50D znów skali brak. Przy +20 jest lepiej, jednak gdyby było +30 było by pewnie idealnie.
Proszę o pomoc w ustaleniu co ma tutaj BF.
Otóż, BF objawia się szczególnie przy dłuższych ogniskowych 4/200mm, mam róznicę z odległości ok 30m, jakieś 20cm.
Na matówcę (wizjer) widzę, iż już powinien być strzał, jednak tak się nie dzieje, strzał jest jakby nieco w innym miejscu. Niezależnie czy ostrze od nieskonczoności czy odwrotnie, strzał mam zawsze w tym samym miejscu.
Ze systemowych szkieł mam jedynie kit 18-55 IS, więc tam jest niemożliwe ocenienie czy występuję BF. A to jak sądzę dało by mi pewność, czy denadelion jest winien czy też nie.
Proszę więc o poradę. Czy wysłać body 50D do serwisu czy problem leży gdzie indziej?
Dziękuję.