Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: 50D + dandelion - BF puszki czy nie?

Domyślnie 50D + dandelion - BF puszki czy nie?

Witam serdecznie.
    Otóż od czasu zakupu body 50D, podpięciu dandeliona (z korekcją BF/FF) zauważyłem, iż mam problem z BF.
    Przy defaultowych ustawieniach body i dandeliona mam spory BF, i zwiększa się wraz ze wzrostem ogniskowej no i szczególnie widoczny przy dużych otworach przysłony rzecz jasna.
    Korekcja z poziomu body +20 i dandeliona, nie pozwala na eliminację BF, dandelion ma za duże skoki korygujące level 6.3 za mały, 7.1 za duży. W body 50D znów skali brak. Przy +20 jest lepiej, jednak gdyby było +30 było by pewnie idealnie.
    Proszę o pomoc w ustaleniu co ma tutaj BF.
    Otóż, BF objawia się szczególnie przy dłuższych ogniskowych 4/200mm, mam róznicę z odległości ok 30m, jakieś 20cm.
    Na matówcę (wizjer) widzę, iż już powinien być strzał, jednak tak się nie dzieje, strzał jest jakby nieco w innym miejscu. Niezależnie czy ostrze od nieskonczoności czy odwrotnie, strzał mam zawsze w tym samym miejscu.
    Ze systemowych szkieł mam jedynie kit 18-55 IS, więc tam jest niemożliwe ocenienie czy występuję BF. A to jak sądzę dało by mi pewność, czy denadelion jest winien czy też nie.
    Proszę więc o poradę. Czy wysłać body 50D do serwisu czy problem leży gdzie indziej?

Dziękuję.

Domyślnie

Ja mam podobny problem. Posiadam dandelion najnowszą wersje dostępna na tą chwilę
    (ten bez korekcji).
    Body 50D. Obiektyw pentax 75-150 f4

Podczas ustawiania ostrosci, nie wazne na jakiej ogniskowej, aparat za kazdym razem ustawia ostrosc minimalnie nie celnie, minimalny BF.
    Podobno jest to kwestia konfiguracji body z obiektywem, ale co tu konfigurowac, podłączam i juz. Zmiana korekcji BF/FF w body nic nie zmienia.
    Mam jeszcze EOS-a 350D, i na nim wszystko smiga az miło. Mozna wybierac punkty AF, które mają łapać ostrość, w 50D działają nonstop wszystkie punkty AF (troche jest to wkurzające), poza tym w 350D duzo łatwiej i szybciej ustawia sie ostrość, nie wspominając o tym ze nie ma żadnego BF/FF.

Wiec wychodzi na to ze to kwestia konfiguracji body z automatem (bo podobno te obiektywy maja problemy z nowymi body)

Ktos ma jakis pomysł?
    EOS 50D; 350D; Tokina 12-24, EF 18-55; EF 85/1.8; EF 50/1.8; Sigma 30 1.4, 580 EX II i kilka szkieł m42

Uprawnienia umieszczania postów