Witam,

Chcę zrobić zdjęcie poruszającego się przedmiotu oświetlonego z 2 (lub więcej) lamp Canon 550, przy czym błysk ma być krótki, żeby "zamrozić" przedmiot w ruchu. Docelowo może to być kropla wody itp. Mam 2 lampy 550 i chciałem wykorzystać wbudowane zdalne wyzwalanie, bez zewnętrznej fotoceli. I tu pojawił sie problem, lampa w trybie Master na manualu daje kilka błysków zamiast jednego, co widać na zdjęciach.

Opis zdjęć:

Zdj. 1 - lampa lewa w trybie sterowania OFF, manual 1/128, prawej lampy nie ma. Nie ma przedbłysku, zdjęcie jest ostre.
Zdj. 2 - lampa lewa w trybie sterowania MASTER, manual 1/128, prawej lampy nie ma. Tu już widać że robi sobie jakieś przedbłyski nie wiadomo po co i obiekt jest naświetlony kilka razy.
Zdj. 3 - lampa lewa w trybie sterowania MASTER, manual 1/128, lampa prawa w trybie sterowania SLAVE, manual 1/128. Widać, że lampa Master robi przedbłyski a Slave już nie.

Zdjęcia były robione na otwartej migawce w ciemności. Błysk lewej lampy (Off lub Master) był wyzwalany dźwiękowo - od uderzenia piłeczki golfowej o blat, z opóźnieniem 20 msek. Wyzwalacz dźwiękowy działa na zasadzie zwarcia i wyzwala dowolną lampę, tu tajemnic nie ma. Lampa prawa tylko na 3. zdjęciu jest wyzwolona przez lampę Master. Prędkość piłeczki ok. 2 m/sek.

Chodzi mi o to, żeby zrobić zdjęcie oświetlone tak jak zdjęcie nr 3 ale ostre, gdzie lampa w trybie Master błyska 1 raz tak jak ją ustawie w trybie manualnym i wyzwala zdalnie lampę/y Slave. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem?

Pozdrawiam,
P.

PS. Zamiana lamp lub wyzwolenie Mastera ręcznie z pilota "na czuja" nie zmienia postaci rzeczy.
PS2. Piłeczka po odbiciu porusza się do góry.