Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: 580ex Vs 430ex

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie 580ex Vs 430ex

Witam.Wiem, iż jeszcze nie ma 430ex, ale jesli sie pojawi w cenie oscylujacej wokol 1000zl - a na to sie zanosi to czy warto dokladac 600zl do 580ex??
    Czy beda sie roznily tylko sila przewodnia??
    Moze jakies sugestie??
    A moze wtedy cena 580 tki spadnie??
    Mam teraz akurat kasiorke na lampe ale im wiecej czytam tym bardziej zastanawiam sie czy nie lepiej poczekac i miec w kieszeni te 600zl??
    Coz radzicie Panowie i Panie oczywiscie tez??
    5D + L

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar
    Witam.Wiem, iż jeszcze nie ma 430ex, ale jesli sie pojawi w cenie oscylujacej wokol 1000zl - a na to sie zanosi to czy warto dokladac 600zl do 580ex??
    Czy beda sie roznily tylko sila przewodnia??
    Moze jakies sugestie??
    A moze wtedy cena 580 tki spadnie??
    Mam teraz akurat kasiorke na lampe ale im wiecej czytam tym bardziej zastanawiam sie czy nie lepiej poczekac i miec w kieszeni te 600zl??
    Coz radzicie Panowie i Panie oczywiscie tez??
    KLIK

Bywalec Awatar Hipek

Domyślnie

Witam!
    Kupiłem ex 580 i wcale nie żałuję tych 600 PLN i czasu straconego na czekanie. Duża moc lampy i całkowita zgodność z E-TTL II

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

zgodnosc z E-ttl II to ma co najwyzej body a nie lampa panie Hipek
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

btw mysle ze z wypowiadaniem sie o 580ex powinienes nieco poczekac skoro dzis kupiles hehe
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Liczac wypadek Metz'a to mozna by powiedziec ze lampa tez Ale w zasadzie to wyjatek potwierdzajacy regule ze jednak nie
    ...

Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

łiiii tamm gadasz

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie Odp

Cze, podzielę się swoimi spostrzeżeniami

Jeśli myślisz czy kupić 430 a 580 czy może Sigmę 500 podpowiem ci z własnego doświadczenia ( sam głowiłem się 2 miesiące ) .

Najpierw robiłem stara 480..liczba przewodnia 36 jak pamiętam ( w kościele raczej za słaba ..)
    Mając obiektyw nawet ze światłem 2.8 będzie ciężko zrobić ci dobre zdjęcie przy ISO 400 w ciemniejszych pomieszczeniach ja np. Tamrona przymykam minimum na 3.5 bo na 2.8 jest za mało ostry, a czas daje 50, 40..+ doświetlam lampą na +1/3 lub więcej czasem z rozpraszaczem lampy żeby zlikwidować cienie ( oczywiście możesz robić na ISO 800 ale to już nie to samo, dla mnie ziarno jest już widoczne i zdjęcia mi się nie podobają )

Mówię tu o sali dość ciemnej a na zdjęciu ma być widoczny 1 plan i coś za nim.

Sigma 500 na pewno jest Ok ze swoja niższą ceną i liczba przewodnią 50 , ale to jednak kopia Caona, nie wiem na ile dobrze koryguje balans bieli palnika itp.... 430 jest sporo słabsza i w takich miejscach możesz później żałować...

Jeżeli robisz zdjęcia tylko dla siebie i znajomych kup Canona 430 lub Sigmę 500, jeżeli chcesz w przyszłości np...robić sobie małe studio...lub robisz zdjęcia na sprzedaż nie oszczędzaj kup 580 lub Sigmę będziesz spokojnie spał.

Pzdr. D.
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Dzieki - takich odpowiedzi wlasnie sie spodziewalem -rzeczowych i popartych jakims doswiadczeniemWielkie dzieki
    5D + L

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

ddarc,

czyli co w końcu??
    Bo w obu przypadtach (dla siebie i ew. zarabianie) występuje Sigma..to proponujesz do 350d ??
    Pozdrawiam
    Marek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów