Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Innowacyjny system Ricoh

Pełne uzależnienie

Domyślnie Innowacyjny system Ricoh

No proszę, coś bardziej innowacyjnego od micro4/3:

http://www.dpreview.com/previews/RicohGXR/

System z "wymienną optyką", a raczej z wymiennymi modułami optyka + matryca (!!!). Na razie skromna propozycja: korpus i dwa wymienne moduły (jeden z zoomem i matrycą 1/1.7'', drugi ze stałką i matrycą APS).

Rozmiary zbliżone do Panasonica GF-1...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Kuriozalne jak dla mnie. Nada się do pokazywania za dziesiąt lat na wystawach dziwolągów...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

za głupie, żeby mogło być prawdziwe...
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wstrzymywałem się z napisaniem tego posta zastanawiając się, czy to czasem nie moje przezwyczajenia i klapki na oczach nie pozwalają mi docenić wagi tego wynalazku ale chyba jednak to wydumana sprawa. Koszt dość niebotyczny, ergonomia i trwałość tego rozwiązania wątpliwa.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Na dpreview już są sample.
    Pomysł może i dobry ale popatrzcie sobie na te zdjęcia... cokolwiek mądrego i innowacyjnego jest w tym pomyśle, zostało zniweczone przez niskiej klasy optykę.
    Mydełkooooooooooo i ogólne poczucie "kompaktowości" a nie "lustrzankowości" zdjęć. Są takie... takie płaskie, niemal jak z Sony-Ericssona...
    Czyli matryca (jej rozmiar) to nie wszystko. Praw fizyki się nie oszuka i szkło musi mieć swoją wagę i rozmiary.
    Jeśli już wprowadza się na rynek taki dziwny wynalazek to należy zadbać o opad szczęki u ludożerki ale nie na widok modułów tylko zdjęć...
    Tutaj nie widzę żadnego zysku z tych innowacji...
    Używany Canon 350D z używaną Sigmą 30mm i za ułamek ceny tego wynalazku mamy jakość nie do osiągnięcia w świecie aparatów dziwnych, lecz nieskutecznych...
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Tutaj nie widzę żadnego zysku z tych innowacji...
    No właśnie ciężko tu dostrzec ten zysk .

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Używany Canon 350D z używaną Sigmą 30mm i za ułamek ceny tego wynalazku mamy jakość nie do osiągnięcia w świecie aparatów dziwnych, lecz nieskutecznych...
    Albo z 50/1.8 :-D.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

I jest test na dpreview:

http://www.dpreview.com/reviews/ricohgxra12/page32.asp

Jakość zdjęć całkiem niezła (z matrycą APS i obiektywem macro), ale AF kiepski...

Początki nałogu

Domyślnie

System ciekawy, ale moim zdaniem bardzo niszowy. Szał by zrobili gdyby pokazali moduł FF z naleśnikiem 35/2. Ale widać, że przyszłość drzemie w segmencie bezlusterkowców. Daj Boże, żeby sigma wypuściła FF (nie jąkam się:-P) Foveon bez lustra i do tego dobrze wysmażone naleśniki.
    Ostatnio edytowane przez jacula ; 02-03-2010 o 22:44

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ricoh zmusza do kupowania na nowo obiektywu do każdej następnej generacji matrycy. Bezlusterkowce jak w klasycznych lustrach - pozwalają się cieszyć optyką dłużej i zmieniać częściej body wraz z postępem technologii elektronicznych. Ricoh łacząc matrycę z obiektywem w jeden moduł, zostawia nam na dłużej sam kadłubek, który już niewiele zawiera. Równie dobrze można za każdym razem kupować nowy model Sigmy DP-x. Ale innowacyjności nie można Ricohowi odmówić.

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Na ten pomysł wpadł chyba syn prezesa bo żaden manager by z takim pomysłem nie wyszedł

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów