Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Obiektyw stałoogniskowy

Mieszany widok

Bartek107
    Guest

Domyślnie Obiektyw stałoogniskowy

Witam! Jest to mój pierwszy post na tym forum. Od niedawna jestem posiadaczem Canona EOS 50D i mam pytanie: otóż jaki obiektyw stałoogniskowy byłby najlepszy do tego aparatu? Zależy mi na dużej rozdzielczości, aby "wycisnąć" wszystko z 15-megapikselowej matrycy :-D . Fajnie by było, jakby było dość dobre makro oraz dość szeroki kąt. Raczej odpada 50 mm. Zastanawiałem się nad TOKINĄ AT-X M35 Pro Dx 35 f/2,8. Co myślicie o tym obiektywie, a może jakieś inne propozycje? Budżet - 1500 zł, max. 2000 zł.
    Ostatnio edytowane przez Bartek107 ; 10-11-2009 o 00:11

Pełne uzależnienie
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 10-11-2009 o 01:06

Bartek107
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    No tak - to lepiej szeroki kąt, najlepiej tak poniżej 50 mm.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek107 Zobacz posta
    Poprzednicy juz dużo napisali na ten temat. Ja tylko wyraźnie dodam, że 50mm ogniskowa, uważana jest za standardową, bo daje kąt "widzenia" zbliżony do ludzkich oczu.
    Ale tu, uwaga,
    rzecz odnosi się do aparatu małoobrazkowego o wymiarach elementu światłoczułego (matryca lub film 35mm) 36x24mm, czyli tzw. pełna "mała" klatka.
    Twój aparat 50D ma matrycę znacznie mniejszą i na Twoim te 50mm, to taki lekki tele - odpowiednik 80mm w aparacie z FF i/lub analogowym. Stąd też przesunięcie zakresu ogniskowych w dół. Szkło 28mm staje się standardem, a poniżej zaczynają się tzw. szerokie kąty.

Mam wrażanie, że jest to Twoja pierwsza lustrzanka i nie bardzo jeszcze czujesz te tematy. Musisz sobie pewne rzeczy uzmysłowić i wtedy wrócić do tematu wyboru szkła. Oczywiście pomijam fakt, że kiedyś bedziesz miał ich kilka, każdy do czego innego ;-)
    zapraszam do mego Bloga ...
    | 6D | 16 | 40 | 100L IS | 400L | 17-40L | 70-200L IS |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Niestety, obiektywy szerokokątne dla lustranek małoobrazkowych mają to do siebie, że trudniej w nich osiągnąć takie parametry optyczne, jak przy obiektywach standardowych (50mm) lub teleobiektywach (>50mm). Po prostu konstukcja aparatu wymusza konstrukcję obiektywu typu retro-focus, więc mamy więcej elementów optycznych i konstrukcję truniejszą do wyliczenia.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Witam! Jest to mój pierwszy post na tym forum. Od niedawna jestem posiadaczem Canona EOS 50D i mam pytanie: otóż jaki obiektyw stałoogniskowy byłby najlepszy do tego aparatu? Zależy mi na dużej rozdzielczości, aby "wycisnąć" wszystko z 15-megapikselowej matrycy :-D . Fajnie by było, jakby było dość dobre makro oraz dość szeroki kąt. Raczej odpada 50 mm. Zastanawiałem się nad TOKINĄ AT-X M35 Pro Dx 35 f/2,8. Co myślicie o tym obiektywie, a może jakieś inne propozycje? Budżet - 1500 zł, max. 2000 zł.
    Canon EF-s 60mm f/2.8 macro. Ewentualnie Tamron 60mm f/2.0 macro. Ewentualnie Helios - więcej rozdzielczości już nie wyciśniesz.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Canon EF-s 60mm f/2.8 macro. Ewentualnie Tamron 60mm f/2.0 macro. Ewentualnie Helios - więcej rozdzielczości już nie wyciśniesz.
    zdRAWki
    Myślę, że trudno oczekiwać od Heliosa tego, co dają dwa pozostałe obiektywy... ;-)
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Cool

witam,
    Poczytaj sobie kolego testy na photozone.de, są na tym portalu testy na 15mpix a z m42 najostrzejszy jest Industar 55mm/3.5 , a helios to 3 liga w m42 ale całkiem przyzwoita i tak gdy go zestawiam z moim 50/1.8
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    witam,
    Poczytaj sobie kolego testy na photozone.de, są na tym portalu testy na 15mpix a z m42 najostrzejszy jest Industar 55mm/3.5 , a helios to 3 liga w m42 ale całkiem przyzwoita i tak gdy go zestawiam z moim 50/1.8
    Masz słabego Heliosa
    http://www.cyfrowka.neostrada.pl/helios.jpg
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Ale o co chodzi?
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów