Fotografię "smakuję" amatorsko, przeczytałem naprawdę sporo
wątków na tym forum i ze złożenia wiedzy tu zdobytej oraz swoich
prób wynikło kilka pytań (trochę zmieszanych tematycznie):
1) Czy gdy fotografujemy scenę z zamiarem wykorzystania jej jako HDR, to
czy zakres tonalny w jakim robimy poszczególne ujęcia liczymy od 0 - srodkowej sceny, czy od jej
prawidłowego naświetlenia np -1/3EV czyli pozostałe np -2 1/3 oraz +1 2/3 ?
2) Czy natknął się ktoś może na "tutka" (takiego z przykładowymi zdjęciami), który obrazuje - mniej więcej -
jak wywołać RAW, na co zwrócić uwagę itp. ( T&T Pana Janusza pt "Z RAW do TIFF lub JPG" - czytałem - może
coś na wzór tego + przykładowe fotki)
3) Czy mając Canon S2IS i soft CHDK zagłebiać się w RAW, czy pozostać przy JPG - chodzi mi oto
aby nie wyszło że wchodząc w RAW na sofcie CHDK mamy swoisty "przesrost formy nad treścią".
4)Czy mając wspomniany aparat mogę wykorzystać do zrobienia sceny potrzebnej do HDR, funkcję oryginalnego
softu, która pozwala przy jednym wciśnięciu spustu zdrobić trzy foki ( raz ustawiona ostrość, z różnymi wartościami
ekspozycji np -2 0 +2)
5) To pyanie jest jakoby kontynuacją poprzedniego: Czy jest dostępny skrypt do sofyu CHDK,
w którym można by: ustawić ostrzenie tylko raz na początku serii, ustawić różnicę ekspozycji w poszczególnych ujęciach,
ustawić czas pomiędzy odstępami w jakich będą zrobione (aby pliki RAW zdążły zapisać się na karcie) oraz ilość ujęć ?
6) Cytat z T&T wspomnienego wcześniej post#66 Pana Janusza:
"...Każdy konwerter ma zaszyte profile do danego aparatu. Bez tego nawet nie otworzy RAWa
(to akurat nie jest przyczyną ale "koincydencją" ).
Do C1 są profile Magne Nielsena - nie do wszystkich aparatów.
Zeby wyglądało tak jak w DPP to... trzeba używać DPP Adobe wypuścił ostatnio - jeszcze są w wersji beta -
nowe profile do canonów. Do ściągnięcia ze stron Adobe."
- i tutaj pytanie, jeżeli będę używał DPP to muszę "zaaplikować" odpowiedni profil do mojego aparatu ?
- będą takie, Canon S2IS nie wychodził z RAW w oryginale ( tę opcję umożliwił CHDK), więc jak się mają te profile do jakości
wywoływanego RAW
Trochę tego jest, ale nie dają mi spokoju takie szczególiki, gdyby komuś chciało się odpowiedzieć - wyjaśnić, bardzo dziękuję.