Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: RAW w S2IS a kolorystyka

Dopiero zaczyna

Domyślnie RAW w S2IS a kolorystyka

Nie bardzo wiem więc pytam (od czytania wcześniejszych postów trochę sobie zamieszałem), korzystam z softu CHDK, od jakiegoś czasu przerzuciłem się na RAW (a raczej próbuję).
    Efekt trochę sprowadził mnie na ziemię, tzn kolorystyka plików RAW jest gorszej jakości zdjęcia są znacznie mniej doświetlone niż np JPG.

Czy korzystając z softu CHDK muszę wprowadzić jakieś ustawienia ręcznie żeby to wszystko jakoś wyglądało, czy po prostu ten typ tak ma. Może ktoś napisze jak poustawiać te wszystkie funkcje odpowiedzialne za RAW, tzn te korekcje szumów, usuwanie złych pikseli itp. Powiem szczerze pierwsze próby trochę mnie zawiodły. :-(

Dopiero zaczyna

Domyślnie

acha i jak zrobie właściwości w RAW to nie ma żadnych danych o sposobie wykonania zdjęcia, a w JPG jest całe podsumowanie rozdzielczość, przesłona itp

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kristover Zobacz posta
    ...tzn kolorystyka plików RAW jest gorszej jakości zdjęcia są znacznie mniej doświetlone niż np JPG....
    To jak będzie, zależy od Ciebie jak RAW'a wywołasz. Nic nie piszesz o tym, czym wywołujesz i jak. Przejrzyj forum pod kątem wywoływania RAW'ów.
    acha i jak zrobie właściwości w RAW to nie ma żadnych danych o sposobie wykonania zdjęcia, a w JPG jest całe podsumowanie rozdzielczość, przesłona itp
    Dane z exifa(jpg) przejdą do RAW'a(DNG) tylko w przypadku konwersji do DNG gdy oba pliki, czyli jpg i CRW będą w tym samym folderze.
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 13-11-2009 o 13:11

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie bardzo wiem więc pytam (od czytania wcześniejszych postów trochę sobie zamieszałem), korzystam z softu CHDK, od jakiegoś czasu przerzuciłem się na RAW (a raczej próbuję).
    Efekt trochę sprowadził mnie na ziemię, tzn kolorystyka plików RAW jest gorszej jakości zdjęcia są znacznie mniej doświetlone niż np JPG.

Czy korzystając z softu CHDK muszę wprowadzić jakieś ustawienia ręcznie żeby to wszystko jakoś wyglądało, czy po prostu ten typ tak ma. Może ktoś napisze jak poustawiać te wszystkie funkcje odpowiedzialne za RAW, tzn te korekcje szumów, usuwanie złych pikseli itp. Powiem szczerze pierwsze próby trochę mnie zawiodły. :-(
    CHDK to Canon Hack Development Kit więc nie oczekuj, że będzie miał wszystkie funkcje jak orginalny firmware.

RAW ma to do siebie, że dostajesz surowy (w pewnym sensie) zrzut z matrycy - na dodatek czarno-biały. To dokładnie tak samo jak z mięsem. Trzeba odpowiednio przyrządzić żeby wyszedł kotlet. Bez przypraw i obróbki to będzie niestety tylko surowizna.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    CHDK to Canon Hack Development Kit więc nie oczekuj, że będzie miał wszystkie funkcje jak orginalny firmware.
    ...
    CHDK nie zastępuje oryginalnego firmware, jest nakładką na oryginalny firmware znakomicie rozszerzającą możliwości aparatu, pozostawiając dalej aparat pod kontrolą orygnalnego firmware. Nie może być więc mowy o pogorszeniu funkcjonalności, ale wręcz o niesamowitym rozszerzeniu opcji. CHDK zapewnia wszystko to co nam podsunie wyobraźnia już dziś, a jak czegoś jeszcze nie oferuje, to z pewnością będzie to miał za chwilę.
    Oczywiście CHDK nie zrobi z kompaktu lustrzanki, ale chyba nikt się tego nie spodziewał , i tak jeśli matryca jest 10 bitowa, to CHDK nie wyciągnie z niej 12, ani tym bardziej 14 bitowego rawa.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    CHDK nie zastępuje oryginalnego firmware, jest nakładką na oryginalny firmware znakomicie rozszerzającą możliwości aparatu, pozostawiając dalej aparat pod kontrolą orygnalnego firmware. Nie może być więc mowy o pogorszeniu funkcjonalności, ale wręcz o niesamowitym rozszerzeniu opcji. CHDK zapewnia wszystko to co nam podsunie wyobraźnia już dziś, a jak czegoś jeszcze nie oferuje, to z pewnością będzie to miał za chwilę.
    Oczywiście CHDK nie zrobi z kompaktu lustrzanki, ale chyba nikt się tego nie spodziewał , i tak jeśli matryca jest 10 bitowa, to CHDK nie wyciągnie z niej 12, ani tym bardziej 14 bitowego rawa.
    Jak w firmwarze nie ma RAWow to nakladka niekoniecznie musi zapewnić wszystkie możliwości, które w oryginalnym sofcie w takich np. lustrzankach są dostępne. To jest jednak jakaś ułomna proteza i nawet jeśli "niesamowicie rozszerza opcje" to nie musi tego robić tak jak to jest w Canonowskim sofcie (moze to sprawy patentowe). Wystarczy, że nie radzi sobie z odczytem ustawień aparatu, WB itp, itd. i już wyniki są.... no własnie takie.

Janusz,

Domyślnie

Jak sam zauważyłeś soft jest przeznaczony do kompaktów i to do tych które nie oferują RAW'ów. Nie można więc twierdzić, że jest gorzej niż w oryginalnym oprogramowaniu, co najwyżej można powiedzieć , że może jest gorzej (z naciskiem na może ) jak w firmware w lustrzankach.
    A jest gorzej na pewno z powodu sprzętowego, kompakty nie dysponują 12 bitową matrycą, ale i mieć 10 bitów to rzecz nie do pogardzenia.
    Wystarczy, że nie radzi sobie z odczytem ustawień aparatu, WB itp, itd. i już wyniki są.... no własnie takie.
    Nawet gdyby sobie z tym nie radził, to co z tego? Po co komu ustawienia WB aparatu mając rawa?
    Kolega kristover nic nie pisze jak obrabia te rawy, a może póki co w ogóle ich nie obrabiał, tylko wyświetla jakąś przeglądarką?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.... co najwyżej można powiedzieć , że może jest gorzej (z naciskiem na może ) jak w firmware w lustrzankach.
    A jest gorzej na pewno z powodu sprzętowego,....
    Się może zdecyduj. Czy może czy "na pewno".

Większość softu do ustawień defaultowych używa ustawień z aparatu - bo tak po prostu jest łatwiej userowi poustawiać co trzeba a wątkodawca napisał:

Cytat Zamieszczone przez kristover
    Czy korzystając z softu CHDK muszę wprowadzić jakieś ustawienia ręcznie żeby to wszystko jakoś wyglądało, czy po prostu ten typ tak ma. Może ktoś napisze jak poustawiać te wszystkie funkcje odpowiedzialne za RAW, tzn te korekcje szumów, usuwanie złych pikseli itp. Powiem szczerze pierwsze próby trochę mnie zawiodły.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-11-2009 o 21:34

Janusz,

Domyślnie

Się może zdecyduj. Czy może czy "na pewno".
    To nie jest kwestia niezdecydowania. Nie robiłem badań porównawczych, stąd to "może".

Większość softu do ustawień defaultowych używa ustawień z aparatu - bo tak po prostu jest łatwiej userowi poustawiać co trzeba.
    Aha, łatwiej, idąc tym tokiem, to najlepiej dać sobie spokój z rawami.
    edycja, na edycję :
    Wątkodawca to najlepiej zrobi jak opisze najpierw co robi z tymi rawami po "wyjęciu" ich z karty aparatu.
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 13-11-2009 o 21:40

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....

Aha, łatwiej, idąc tym tokiem, to najlepiej dać sobie spokój z rawami.....

Moja opinia jest tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20393

Janusz,

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów