Strona 9 z 34 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 333

Wątek: Jak to jest zrobione? - zdjęcia ślubne oskarkowy vs habakuk

Uzależniony

Domyślnie

Moim zdaniem, "wybitnym fotografem" jest ten fotograf, ktory ma szczescie (w duzym stopniu) przypadkowo uchwycic dana sytuacje lub obiekt - zywy i nieozywiony.
    Przeciez robiac reportaz, mozg nie jest w stanie wykonac perfekcyjnie wszystkich czynnosci w jednej chwili - kadr, czas, miejsce, wartosc, swiatlo, etc. Ba na slubie ile wykonujecie ujec? 50? Nie sadze. 200, 300, 400? I dopiero przegladajac material, dostrzegasz to o czym mowil Edward Weston: "aparat widzi wiecej niz twoje oczy, wiec dlaczego tego nie uzyc".

Dlatego z cala stanowczoscia podkreslam - "swietny fotograf" to fotograf, ktory ma szczescie do zlapania "kadru".

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Tak ale szczęściu trzeba pomóc...
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Dlatego z cala stanowczoscia podkreslam - "swietny fotograf" to fotograf, ktory ma szczescie do zlapania "kadru".
    Tak to już jest - jedni mają szczęście i to do tego powtarzalne przy każdym reportażu, innym Bozia poskąpiła.

Wot, żyzń!
    Pkt 8 regulaminu forum

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Mnie zastanawiają czarne ramki z poszarpanymi wewnętrznymi brzegami. Czarna ramka kojarzy mi się raczej z klepsydrą niż ze zdjęciami ślubnymi. Jeśli już zdjęcia miały by niby być imitacją starych fotografii to ramka powinna być biała o ściśle określonych parametrach. Ale niech tam. Trzydzieści lat temu z okładem nieudolny fotograf wywołując niedbale negatyw otrzymał w efekcie na pozytywie ziarno. Czy w dniu dzisiejszym naśladowanie nieudolnego fotografa stało się przykładem artystycznej fotografii? Jeśli tak to czy za lat trzydzieści z okładem sztuką będzie naśladowanie fotografa nieudolnie posługującego się gradientem?

być może ramki przestana mi się podobać już jutro, to z pewnością jest moda przelotna. dlatego wersje z ramkami - jakie podobają się mnie a nie muszą komuś innemu, umieszczam wyłącznie na moim blogu. zaś parom oddaję wersje bez nich.

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Moim zdaniem, "wybitnym fotografem" jest ten fotograf, ktory ma szczescie (w duzym stopniu) przypadkowo uchwycic dana sytuacje lub obiekt - zywy i nieozywiony.
    interesująca teoria

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kalina Zobacz posta
    Jarek - może i moda ale jak ktoś powiedział - mody się ustawania, a nie za nimi podąża
    habakuk-
    Więc jak ustalasz modę chwilową, czy podążasz za nią? Podążanie ma jedną wielką zaletę. Jak się człowiek spręży to ma szansę ją przegonić.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony

Domyślnie

Kalina, maladjec!

Slub jest reportazem. Zamieszki na ulicach, ufocone, sa reportazem takze. Ile zdjec z takich zamieszek zostalo wykonanych i ile utkwilo w pamieci. Dlatego z uporem maniaka, mimo ironii, podkreslam: szczescie i jescze raz szczescie to klucz do dobrego reportazu. Byc dokadnie w miejscu i czasie.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie daliscie mi spac ;-)
    A ja zwroce uwage na jedna rzecz, na ktorej nikt sie nie skupil.

Jarek napisal, ze zdjecia w jego galerii wybrali sami klienci, mlodzi. I odnosze takie wrazenie, za oni - w MOMENCIE WYBORU, zyjac jeszcze chwila, rozpedem - dokonuja EGOCENTRYCZNYCH wyborow. Nie w znaczeniu "zlych", ale po prostu skupiaja sie bardzo na sobie. Jacy sa jeszcze PIEKNI i MLODZI. I obrobka, ale i kadry Jarka to oddaja. Ba! Uwypuklaja!
    Uzywajac slangu - te zdjecia pojda na Nasza Klase, mozna duze powiekszenia pokazac i "mlodym" i "starym". Podejrzewam, ze tak mysli dzis sporo mlodych.

A nie widzielismy nie wybranych przez mlodych ujec Jarka.
    Czy mamy do konca prawo oceniac i nazywac styl - widzac tylko probke wybrana przez bohaterow zdarzenia?

Jeszcze a propo kadrow. Zadalem sobie w tej chwili pytanie - jak bym mogl wplynac na zdjecia ze slubu rodzicow - co bym chcial zobaczyc? Odpowiedz jest - glownie duzo i dookola. Oraz troche zblizen z lezka w oku, usmiechem, wzrokiem. Ale nie za duzo.

Pytania ciag dalszy. Jak wybieralem zdjecia z mojego slubu - jak bylo? Raczej odwrotnie. Najwazniejsze bylo jak my, mlodzi lub jedno z nasz wyszlo na zdjeciu.

Ha! Zadalem sobie nastepne pytanie! Ktory styl bym wybral - Jarka, czy Habakuka. I odpowiedz mam - wydaje sie prosta. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Spotkalbym sie z kazdym, opowiedzial jako dojrzaly klient, czego oczekuje oraz zapytal, na ile komfortowo kazdy z nich sie czuje w dostarczeniu takiego materialu.

Habakuk,
    pytanie do Ciebie. Czy Ty jak Mr. Ascough oddajesz reportaz jako calosc, czy pozwalasz mlodym wybrac? Przepraszam, jesli pisales, moze mi umknelo, w sumie ranek niedlugo.

Pozdrawiam Was obu, ucze sie od kazdego z Was, pozdrawiam rowniez cala reszte!!!
    Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Tak czytam i delikatnie kojarzy mi się bajka o dwóch malarzach Piotrze i Janie, z tym że tutaj zmodyfikowana bo obaj są dobrzy i raczej żaden nie jest ubogi
    Jarka fotografia jest IMO prostrza w odbiorze i może się podobać większej ilości klientów. Jakiś czas temu jeśli miałbym wybór między Jarkiem i Adamem to bym wybrał Jarka. Dzisiaj jednak wybrałbym Adama. Uwielbiam fotografie, na których dopiero po pewnym czasie dostrzegam to co autor miał na myśli, do których można dopowiedzieć jakąś historię (tutaj przewaga dla Adama ). W sumie to jak dyskusja jaka muzyka jest lepsza: pop czy np. jazz
    A podsumować można tak: bardzo dobrze że jest i pop i jazz

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    To nie prawda, że podrywam świadkowe czy Młode, zawsze preferuję wizażystki
    I dlatego zawsze wciskam się na asystenta

Cytat Zamieszczone przez Kalina Zobacz posta
    Zostaw bardzo Cie proszę nasze warsztaty tam gdzie ich miejsce w tej dyskusji - czyli w mojej stopce.
    Ale one nie powinny być w Twojej stopce.
    Zgodnie z Punktem 8. Regulaminu ( http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3 ) proszę o usunięcie.
    W normalnych okolicznościach prosiłbym o to privem ale skoro użyto Twojej stopki jako argumentu to podsumowuję ten "argument" .
    Ostatnio edytowane przez Vitez ; 10-11-2009 o 11:14 Powód: Automerged Doublepost

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

hmmm...
    Cytat Zamieszczone przez Sergiusz
    www.warsztatyfoto.com.pl
    Cytat Zamieszczone przez Kalina
    | WARSZTATY |
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Coraz częściej mam wrażenie, że ludzie właściwie widzą to, co chcą widzieć(...)

Strona 9 z 34 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów