Strona 4 z 34 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 333

Wątek: Jak to jest zrobione? - zdjęcia ślubne oskarkowy vs habakuk

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jarek pierwszy zaczął od kalek, a habakuk dał się sprowokować. Nie podsycaj Parteq... bo przeniosę do Pralni .

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Uuu, to pojechales, niesmacznie sie zrobilo.

Sadzilem ze dzentelmeni pogadaja sobie profesji na zasadzi ze o guscie sie nie dyskutuje, a tu takie wyliczanki.. Troche piaskownica zapachnialo
    w którym miejscu?

pierwsze primo - cała skcję sprowokował Jarosław.
    drugie promo - to nie jest kółko różańcowe, rozmawiamy o zdjęciach. z czegoś ta cała historia wynika - jak sądzę z rosnących napięć między nami, tak zaczepek, jak i fundamentalnie innego spojrzenia na fotografię ślubną.
    rzeczowo i jasno to wypunktowałem. taki jest mój punkt widzenia, podany zresztą strawnie i bez ataków mocniejszych "niż kalka kaliny". co to ma wspólnego z brakiem taktu? fakty.

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Gdybym był złośliwy (a przecież Ty najlepiej wiesz,że nie jestem ) spytałbym Cię, czy to taka moda, żeby robić czarnobiałe zdjęcia lub prawie kolorowe, czy może jak wszyscy zauważyliście, że łatwiej zrobi konwersję BW, podbić kontrasty i dowalić ziarno, niż babrać się z balansem bieli, zafarbami i cieniami.
    Jarek - może i moda ale jak ktoś powiedział - mody się ustawania, a nie za nimi podąża
    Fajnie znać swoje i swojego sprzętu i technik zalety i słabości. Zalety wykorzystywać, a słabości .. też wykorzystywać. Naczelna zasada designu "czego nie można ukryć trzeba wyeksponować", daje się zastosować całkiem szeroko.
    Ale to tylko jedna strona medalu, drugą jest odpowiedz na pytanie, czy chcę żeby było naturalistycznie? Abstrahując od tego czy potrafię.

I w tym labiryncie każdy może wydeptać ścieżkę dla siebie.

Kalina, bez urazy, ja prosiłem swoich znajomych i klientów, żeby zachowali się przyzwoicie i nie wypowiadali się teraz. Myślałem, ze w drugą stronę to też działa.
    mailing z prośbą rozesłałeś czy jak?

Mnie nikt nie musi prosić bym się odzywała, ani tym bardziej bym milczała. Duża dziewczynka jestem, sama odpowiadam za swoje postępowanie.

I może rzeczywiście się pospieszyłam i taka niepotrzebna obrona wyszła. Niepotrzebna zwłaszcza Adamowi, ale wypowiedź Parteq była jak woda na młyn, dla myślenia o tym, co jest DLA MNIE ważne w fotografii.
    Ostatnio edytowane przez Kalina ; 09-11-2009 o 18:56
    Pkt 8 regulaminu forum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

oskarkowy cos nie dzialaja galerie , mozna jeszcze zobaczyc te fotki czy "wylaczyles" po prostu ?

bo tak nijak nie mam porownania ;]
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    no właśnie, mam wrażenie, że nie. wydaje mi się, że wszystkie różnice sprowadzasz do obróbki, a ja powtórzę, to jest rzecz czwartego rzędu.
    złośliwość o kalce pominę, musiałbym się rewanzować.

ale do rzeczy, bo chyba nie wydaje ci się, że dostaniesz tu miarodajne badanie rynku, a jedynie masz ochotę sie poprzepychać. na to mi szkoda czasu, więc rzeczowo:
    Myślałem, że my swoich nie komentujemy. Tak samo myślałem że wierzysz w szczerość moich intencji. Ja pisałem serio, ale nie w tym rzecz.

Ja do tego tematu podchodzę chyba trochę luźniej, nazywam to kotletem, robię to bo lubię i jeśli się jeszcze komuś podoba, to tym fajniej. W każdym razie jeśli nagle załamie się rynek fotografii ślubnej, będę miał co robić, bo fotografuję też inne rzeczy. Daleki jestem od dorabiania do tego ideologii czy wymyślania nazw, żeby to się sprzedało. Nie daję ogłoszeń, reklam, nie szukam zleceń.

Wy zdaje się podchodzicie do tego zdecydowanie poważniej i jeśli dobrze to odczuwam, nie możecie sobie pozwolić na utratę choćby części wizerunku. W zasadzie to żałuję, że zaczęliśmy tę zabawę.

Wielu naszych wspólnych znajomych mówiło mi, że w Tobie "zaszła jakaś zmiana", opowiadali mi o Waszym exodusie z FS. Tylko że mnie tam nie było, nawet nie wiem, o co była awantura. A zaczynasz mnie traktować jak tamte osoby. IMO bez powodu.

BTW, jak wejść do pierwszej Twojej galerii?

Parteq, pisałeś:

"Jednak wlasnie to jak zdjecia wygladaja mnie osobiscie przekonaloby do wyboru habakuka - bo rownie dobrze moglyby zostac "wywolane" sposobem oskarkowego."

To nie zadziała. Ani w jedną, ani w drugą stronę. Mamy zupełnie inne warsztaty pracy, inne oświetlenie, Adam pracuje na zdecydowanie wyższych ISO, przez co kolorystyka, szczegóły i kontrast są nie do odzyskania. Z drugiej strony ja częściej świecę w kontrach, metodami obróbki Adama nic tu nie zdziałasz i efekt będzie inny.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    oskarkowy cos nie dzialaja galerie , mozna jeszcze zobaczyc te fotki czy "wylaczyles" po prostu ?

bo tak nijak nie mam porownania ;]
    u mnie działają
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    [...]co to ma wspólnego z brakiem taktu? fakty.
    Nie bede juz ciagnal, skoro macie jakies nie zalatwione sprawy miedzy soba to Wasza sprawa.

Cytat Zamieszczone przez Kalina Zobacz posta
    [...]ale wypowiedź Proteq była jak woda na młyn, dla myślenia o tym, co jest DLA MNIE ważne w fotografii.
    Diabel tkwi w szczegolach Kalino

Dalej uwazam ze Twoja ocena byla pochopna - bo sytuacja wyszla od pytania o krytalicznosc zdjec i obrobke, nie o kadr i ujete chwile.

[...]
    Parteq, pisałeś:

"Jednak wlasnie to jak zdjecia wygladaja mnie osobiscie przekonaloby do wyboru habakuka - bo rownie dobrze moglyby zostac "wywolane" sposobem oskarkowego."

To nie zadziała. Ani w jedną, ani w drugą stronę. Mamy zupełnie inne warsztaty pracy, inne oświetlenie, Adam pracuje na zdecydowanie wyższych ISO, przez co kolorystyka, szczegóły i kontrast są nie do odzyskania. Z drugiej strony ja częściej świecę w kontrach, metodami obróbki Adama nic tu nie zdziałasz i efekt będzie inny.
    Ok, przekonuje mnie to.
    Ostatnio edytowane przez Parteq ; 09-11-2009 o 18:48 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Diabel tkwi w szczegolach Kalino
    Ależ oczywiście. Szczegóły detale, są ważne i budują klimat - w fotografii i nie tylko.
    Ale właśnie dla mnie Twoja wypowiedź to były totalnie źle rozłożone akcenty, ergo brak poszanowanie dla szczegółów i detali - musiałam zareagować
    Ostatnio edytowane przez Kalina ; 09-11-2009 o 18:57
    Pkt 8 regulaminu forum

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Proszę nie obrażajcie się na siebie. Kontynuujcie. Przewidywalna to była walka Adamek - Gołota. Tutaj można się czegoś nauczyć, choćby z socjologi.
    Pozdrawiam Was obu.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak samo myślałem że wierzysz w szczerość moich intencji.
    nie, nie wierzę. od dawna prowokujesz mnie i podszczypujesz. dobrze o tym wiesz.

Ja do tego tematu podchodzę chyba trochę luźniej, nazywam to kotletem, robię to bo lubię i jeśli się jeszcze komuś podoba, to tym fajniej. W każdym razie jeśli nagle załamie się rynek fotografii ślubnej, będę miał co robić, bo fotografuję też inne rzeczy. Daleki jestem od dorabiania do tego ideologii czy wymyślania nazw, żeby to się sprzedało. Nie daję ogłoszeń, reklam, nie szukam zleceń.
    tak, podchodzimy do tego zdecydowanie inaczej.
    nigdy nie nazwę swojej pracy kotletem. moja praca to kawał mojego świata. tym żyję.
    jeśli rynek fotografii ślubnej si załamie, mam alternatywę i też będę miał co robić, niekoniecznie aparatem.

nie rozumiem natomiast uwagi co do reklam, szukania zleceń, itd - raz, bodaj w 2007 dałem ogłoszenie na gazecie, zaczynałem wtedy swoją przygodę ze ślubami.

generalnie w ogóle nie rozumiem tej częsci twoich wywodów? dlaczego piszesz o mnie? dlaczego komentujesz to co robię w kontekście szerszym niz ten wątek? co to ma do rzeczy? co ma do rzeczy FFS?
    czy ja tu piszę epopeje o twoim zyciu emocjonalnym? chyba nie. trzymajmy sie zdjęć

To nie zadziała. Ani w jedną, ani w drugą stronę. Mamy zupełnie inne warsztaty pracy, inne oświetlenie, Adam pracuje na zdecydowanie wyższych ISO, przez co kolorystyka, szczegóły i kontrast są nie do odzyskania.

wszystko to prawda. pracujemy całkiem inaczej - Jarek z moich zdjęć nie odzyskałby szczegółów i kontrastu, ja z jego zdjęć nie wyciagnąłbym niuansów światła i klimatu miejsc.

generalnie - ja już nie mam ochoty na dalsze przepychanki, bezsensowne, kiedy zaczyna się mówić o ludziach, nie o zdjęciach.

Strona 4 z 34 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów