Strona 25 z 34 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 333

Wątek: Jak to jest zrobione? - zdjęcia ślubne oskarkowy vs habakuk

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Bundy, jak pasuje jak nie pasuje? Ani Jaro ani Adam nie kwalifikuja sie do tej poezji, tu zacytowanej. A poza tym gdyby nawet robic pseudointerpretacje tego dziela do naszych dwu fotoslubnych to co? Adam to Piotr a Jan to Jarek? Tyle, ze Adam glodem nie przymiera. Oj nie
    Panowie, błagam.. Roboty jest tyle, że nigdy dla nikogo nie zabraknie i rozpatrywanie tutaj tego aspektu jest trochę niesmaczne i mija się z celem. Mówmy o gustach, stylach, modach czy potrzebach (wymaganiach) klientów.. Odejdźmy od personalizowania bo to się zawsze smrodem kończy.
    Jarek

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Grabek to mój pierwszy komentarz odnośnie zdjec na tym forum może mnie z kimś pomyliłeś, ja uważam iż wiekszośc ludzi szuka czegoś innego i zdania nie zmienię bo rynek ten troche znam
    Pkt 8 regulaminu forum

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czytam se ten wątek od początku i... jakbym miał wybierać fotografa na cokolwiek "rodzinnego" (chyba raczej na pogrzeb własny niż na ślub) to bez namysłu Jarka.

Bez uzasadnienia...

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi..

Po początkowych przepychankach personalnych - zacząłem ten wątek ignorować... I teraz żałuję .

Pozwolę sobie jako osoba z "ahtystycznym" wykształceniem (też) napisać kilka skromnych zdań. Próbujecie porównywać estetykę proponowaną przez dwóch autorów - robiąc coś takiego jak porównywanie Pogorelićia z Zimmermanem. A tak naprawdę obaj mają (taką mam nadzieję) dobrze opanowane coś co jest nazywane "warsztatem". To jest to coś co się wykuwa w setkach popełnionych błędów, fałszów. W setkach i tysiącach wprawek i gam. A jak Jarek zauważył - na jednych i na drugich jest zapotrzebowanie - bo jedni cenią realizm, a inni pewien snobizm ahtystycznego zacięcia, którego często nie rozumieją.

Nie mi oceniać czy ktokolwiek wspomniany w tym wątku jest artystą. Jednakże IMHO obaj mają warsztat - coś co powoduje że można zobaczyć też zdjęcia które można ocenić co najmniej jako świetne. Nie wiem dlaczego zakładamy że artyści nie popełniają błędów. Mam taki błąd w domu - sygnowany nazwiskiem jednego z wielkich obecnie żyjących - galeria sztuki z którą współpracowałem dała mi to w prezencie ślubnym - z jednej strony dzieło wybitnego artysty - z drugiej koszmarek - wręcz żart z estetyki - nie sprzedało się przez ponad 2 lata .

I jeszcze jedno - Pank użył sformułowania "fastfood". Sergiusz podchwycił pisząc coś o profesjonaliźmie. Wiecie koledzy - myślę jednak że fastfood to pełna unifikacja - to pozbawienie autora możliwości własnego widzenia - to estetyka dyrektora z "Poszukiwany-poszukiwana". Myślę że akurat w przypadku tych autorów - okreslenie całkiem nie na miejscu.

Pozdrawiam...

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ale warsztat ma i zdun, bednarz, zegarmistrz i dekarz. I co po wielkim Zimmermanie jak mu stroiciel nie ustawi fortepianu? Spór w tym wątku przypomina mi stary dowcip o maszyniście i nawigatorze na statku. Zdjęcia to tylko zdjęcia. Resztę sobie dopowiedz sam.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

no to jednak napiszę coś, a miałem trzymać język za zębami...
    Gdy zaczynałem ślubną byłem wielkim zwolennikiem Jarka, potem fascynowała mnie obróbka i podejście do kadru Adama. Z Jarka (sorki stary lecz chce napisać a nie mydlić) "wyrosłem" choć pozostało mi trochę szaleństwa, od Adama chyba mam (w swoich zdjęciach) trochę delikatności, szczęścia i spokoju. Teraz jednak nie wziąłbym na swój slub żadnego z was. Jarek i znów sorry ale idealna technika i powielanie nawet swoich pomysłów w nieskończoność to teraz cofanie się. Adam preferujesz zdjęcia tulusiane, ciepłe kochane i to jest piękne, dla mnie jednak są za trochę spokojne, bez odrobiny jajka (choć na początku gdy wpadłeś na FFŚ pokazałeś świetną sesję z kajdankami czy cuś podobnego). Świetna reporterka, jednak brak momentów ukazujących tempo imprezy, adrenalinę gości i młodych. Może gdzieś tam i jest ale nie kojarzysz mi się gościem z jajem (w sensie jajcarskich i mocno ekscytujących zdjęć) w przeciwieństwie do Jarka. Jarek, nowych pomysłów brak i tyle i proszę cię nie tłumacz się że para wybiera- trzeba było pokazać materiał przez siebie wybrany (u mnie zawsze wybieram część ja i część młodzi i nie ma to tamto, wszyscy zadowoleni).. Adaś nie bądź despotą i nie wciskaj wszystkim na siłę, że tylko zdjęcia z mocną obróbką i szerokim kątem są ideą słuszną bo to twoja idea i "tak ma być" . Masz rację mówiąc że młodzi chcą i muszą wyglądać pięknie, ale nie koniecznie trzeba tak mocno ich obrabiać i wszędzie i zawsze. Owszem Jest w tym wiele racji by do perfekcji dopracować wszystko ale nie koniecznie w postprocessingu. Dla mnie twoje zdjęcia nie są pastelowe, one są mdłe... obróbka za bardzo przewidywalna, bardzo powtarzalna (wiem że trzymasz się swojego stylu, ale to po prostu nudne i po jakimś czasie - oczywiście wiele kadrów świetnie wypatrzonych- nużą) powtarzam: dla mnie.

Ps. Nie bijcie mnie proszę , to jest moje zdanie
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 16-11-2009 o 20:12

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jesli mial bym cofnac sie w czasie i wybrac jednego z was (mis) to bylby to Jarek.
    Zdjecia Adama za swietne. Obaj macie "fach w reku", umiecie sie poslugiwac sprzetem i sa tego efekty. Obaj podaliscie galerie, ktore mi sie bardzo podobaja (przewaga jednak Jarka). Na forum jest duzo bardzo dobrych fotografow slubnych (Marek Bodzioch, Kalina, Ripek.....). Zauwazylem ze powoli ludzie zaczynaja doceniac wartosc zdjec slubnych (zaluje ze nie mialem fotografa u siebie na slubie - ale tak wyszlo).
    Jesli na przyklad moi rodzice czy tesciowie mieli by wybierac fotografa to tez byl by Jarek (jestem bardziej niz pewien).

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    ...Zauwazylem ze powoli ludzie zaczynaja doceniac wartosc zdjec slubnych (zaluje ze nie mialem fotografa u siebie na slubie - ale tak wyszlo).
    Ja na swoim ślubie nie miałem fotografa z założenia,miałem za to gościa,co potrafi czarować kamerą i dzisiaj decyzję podjąłbym taką samą.Dwóch wizjonerów na jednej imprze to IMHO za "gęsto"...

A propos,jak to było/będzie u Was ?

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

A ja pomimo że jestem jeszcze przed ślubem to i tak wielkiego wyboru bym nie miał bo zapewne jeden z fotografów by mi odmówił:sad:. Nie mniej mam w zwyczaju na przykład chodząc do fryzjera aby strzygł mnie uczeń. Młodzież musi się gdzieś nauczyć http://www.canon-board.info/showpost...79&postcount=1
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ciachnąłem trollowanie kolegi marekb jak i dyskusję o jego zdjęciach.
    Proszę nie kontynuować w tym kierunku.

Strona 25 z 34 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów