Przeczytaj CAŁY Punkt 8. Regulaminu. Ze szczególną uwagą na temat słowa "zgody Administratora" . Zrozumieliśmy się? To nie trolluj tu już więcej, bo niewiele Ci brakuje do przymusowego urlopu, więc kto jak kto ale ty to naprawdę musisz się czasem w palce ugryźć zanim przegniesz z pyskowaniem. EOT.
Dwa zupełnie inne podejścia do fotografiki. Obydwa przykłady świetnych zdjęć - w swoich kategoriach/stylach. I moim zdaniem nie da się ich porównywać tak jak nie da się porównać placków po węgiersku i ziemniaczanej zapiekanki - zasadniczo i to i to z ziemniaków. Jedni wolą np. fotografie świetnie naświetlone, klasyczne, nawet jeśli są szablonowe to przedstawiają Ich ich święto i są dla Nich niepowtarzalne i piękne. Kto inny woli zdjęcia oryginalne w formie już na pierwszy rzut oka, nawet jeśli jakaś fota przedstawia typową sytuacje niech ma przekrzywiony kadr, szum/ziarno - żeby było nietuzinkowo. Nie nam oceniać które podejście, która fotografika jest lepsza (pokuszę się o szczyptę generalizowania) świetna kontrola światła/lampy kontra świetny postprocessing. Na pewno unikałbym "fotomesjanizmu" bo chyba nie mamy kwalifikacji, a i świadczy to w moim odczuciu nie najlepiej o "wszystkowiedzącym".
Co do zamiany zdjęć jednego typu w drugie - IMHO nie da się. Po części dla tego że klienci (większość) biorący jednego z kolegów zachowują się inaczej i inna jest sceneria/klimat niż klienci drugiego kolegi. Ale pokuszę się o stwierdzenie że wybierając po 15 fot z surowego materiału (całości) obu kolegów dało by się stworzyć reportaże co do których większość ludzi/klientów nie byłaby w stanie określić które są kogo.
Chylę czoła przed oboma kolegami, kawał świetnej roboty. Niemniej w tych dwóch galeriach u jednego razi mnie szablonowość (przy pozowanych fotach to przegięcie pałki IMHO) u drugiego udziwnianie fot. Ale to moja prywatna opinia - nie reprezentująca rynku gdyż już klientem żadnego z Panów nie będę![]()
Kalina - ale już mogłabyś nie robić sobie jaj z tym żenującym poziomem Jarka.
Wszyscy się tu obrzuciliście błotem, każde z Was ma coś za uszami, więc takie jednostronne pokazywanie palcem na kogoś, jest bardzo fe.
Tak - Ty także, bo dolałaś oliwy do ognia i dolewasz każdorazowo takimi komentarzami, będąc w jakiś tam sposób związana z jedną ze stron tej dyskusji.
sal: myślałam, że dyskusja jest dal wszystkich, jeśli tylko potrafią ją prowadzić, czy się lubią wzajemnie czy nie, czy współpracują, romansują, żenią się ze sobą. I nawet jeśli inni będą mieć w tej kwestii inne zdanie, to nie zmusi mnie do milczenia, bo najzwyczajniej w świecie nie lubię jak mi się coś nakazuje.
Mój pierwszy post, od którego się zaczęło oburzenie, był w szczerym szacunku dla wysokiego poziomu technicznego zdjęć Jarka, i właściwie zawierał to, co wszyscy pisali różniej. Jeden ma wysoką technikę, drugi artyzm i opowieść.
Żenujące są dalsze wyjazdy wycieczki osobiste pisanie o kalkach, czy wyciąganie z mojej stopki warsztatów - jakby one coś do tego wszystkiego miały.
Ostatnio edytowane przez Kalina ; 10-11-2009 o 19:19
Pkt 8 regulaminu forum
Panie Michale i Panie Slawku. Nie zrozumielismy sie. Oprocz opanowanego warsztatu, technik itd. szczescie i znalezienie sie w odpowiednim czasie i miejscu daje ujecia niezapomniane.
Prosty przyklad: jestes na weselu robisz jakiesz ujecie a dokladnie za twoim placami, moze miec miejsce scena z tak dobitnym momentem, ze czapki z glow. I o tym szczesciu pisze. Dlatego prosze nie dokonywac asymetrii informacyjnej.
Czuwaj!
Ale nie musisz tego samego powtarzac jak mantre w kazdym poscie.Zamieszczone przez Kalina
Nikt tu Cie nie zmusza do milczenia
Widzisz, a wlasciwie to nie widzisz, a kolejne osoby Ci na to zwracaja uwage, ze Twoimi wypowiedziami nie wplywasz w zaden sposob na poziom tej dyskusji, mimo autorytetu, ktory zapewne masz. Moglabys dac wzor - jako duza dziewczynka - jak pozbierac zabawki, pogodzic sie i wyjsc z piaskownicy, w ktora obaj Mistrzowie sie zapedzili.Zamieszczone przez Kalina
Wiecej usmiechu, pozytywnego widzenia swiata
On naprawde jest kolorowy, jak pokazuja to Twoje zdjecia ;-)
Nie patrzmy na wszystko jak na czarne i biale, sa odcienie szarosci :rolleyes:
Pozdrawiam cieplo w ten pochmurny dzien![]()
Pozdrawiam!
Jerry - nie sposób się nie zgodzić z Toba![]()
Pkt 8 regulaminu forum