Strona 11 z 34 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 333

Wątek: Jak to jest zrobione? - zdjęcia ślubne oskarkowy vs habakuk

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Jasne, bo żaden fotograf ślubny pokazujący zdjęcia na CB nie ma w podpisie swojej strony i nie sygnuje swoich zdjęć.

Ja swoich zdjęć nie sygnuje i nie reklamuję swojej strony ze zdjęciami ślubnymi ani w stopce ani nigdzie.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Ojojoj. No to sobie Vitez strzelił samobója.
    Przeczytaj CAŁY Punkt 8. Regulaminu. Ze szczególną uwagą na temat słowa "zgody Administratora" . Zrozumieliśmy się? To nie trolluj tu już więcej, bo niewiele Ci brakuje do przymusowego urlopu, więc kto jak kto ale ty to naprawdę musisz się czasem w palce ugryźć zanim przegniesz z pyskowaniem. EOT.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dwa zupełnie inne podejścia do fotografiki. Obydwa przykłady świetnych zdjęć - w swoich kategoriach/stylach. I moim zdaniem nie da się ich porównywać tak jak nie da się porównać placków po węgiersku i ziemniaczanej zapiekanki - zasadniczo i to i to z ziemniaków. Jedni wolą np. fotografie świetnie naświetlone, klasyczne, nawet jeśli są szablonowe to przedstawiają Ich ich święto i są dla Nich niepowtarzalne i piękne. Kto inny woli zdjęcia oryginalne w formie już na pierwszy rzut oka, nawet jeśli jakaś fota przedstawia typową sytuacje niech ma przekrzywiony kadr, szum/ziarno - żeby było nietuzinkowo. Nie nam oceniać które podejście, która fotografika jest lepsza (pokuszę się o szczyptę generalizowania) świetna kontrola światła/lampy kontra świetny postprocessing. Na pewno unikałbym "fotomesjanizmu" bo chyba nie mamy kwalifikacji, a i świadczy to w moim odczuciu nie najlepiej o "wszystkowiedzącym".

Co do zamiany zdjęć jednego typu w drugie - IMHO nie da się. Po części dla tego że klienci (większość) biorący jednego z kolegów zachowują się inaczej i inna jest sceneria/klimat niż klienci drugiego kolegi. Ale pokuszę się o stwierdzenie że wybierając po 15 fot z surowego materiału (całości) obu kolegów dało by się stworzyć reportaże co do których większość ludzi/klientów nie byłaby w stanie określić które są kogo.

Chylę czoła przed oboma kolegami, kawał świetnej roboty. Niemniej w tych dwóch galeriach u jednego razi mnie szablonowość (przy pozowanych fotach to przegięcie pałki IMHO) u drugiego udziwnianie fot. Ale to moja prywatna opinia - nie reprezentująca rynku gdyż już klientem żadnego z Panów nie będę

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kalina Zobacz posta
    Pisanie o tym jako kontynuacja tematu tak żenująco podjętego przez Jarosława uważam za nie na miejscu.
    Kalina - ale już mogłabyś nie robić sobie jaj z tym żenującym poziomem Jarka.
    Wszyscy się tu obrzuciliście błotem, każde z Was ma coś za uszami, więc takie jednostronne pokazywanie palcem na kogoś, jest bardzo fe.
    Tak - Ty także, bo dolałaś oliwy do ognia i dolewasz każdorazowo takimi komentarzami, będąc w jakiś tam sposób związana z jedną ze stron tej dyskusji.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Kalina, maladjec!

Slub jest reportazem. Zamieszki na ulicach, ufocone, sa reportazem takze. Ile zdjec z takich zamieszek zostalo wykonanych i ile utkwilo w pamieci. Dlatego z uporem maniaka, mimo ironii, podkreslam: szczescie i jescze raz szczescie to klucz do dobrego reportazu. Byc dokadnie w miejscu i czasie.
    no to ja sobie pozwolę na wypowiedź:
    przepraszam Kolego, ale kompletnie nie masz racji.
    Co to znaczy "być w miejscu i czasie" ?
    Żeby być "w miejscu i czasie" trzeba się tam udać.
    Szczęście nie ma tu nic do rzeczy..

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Kalina, maladjec!

Slub jest reportazem. Zamieszki na ulicach, ufocone, sa reportazem takze. Ile zdjec z takich zamieszek zostalo wykonanych i ile utkwilo w pamieci. Dlatego z uporem maniaka, mimo ironii, podkreslam: szczescie i jescze raz szczescie to klucz do dobrego reportazu. Byc dokadnie w miejscu i czasie.
    No...
    Już to widzę . Przychodzi do Ciebie klient ze zleceniem na fotoreportaż ślubny a Ty mu mówisz, ok`...Zrobię panu świetne zdjęcia jak będę miał szczęście, szczęście, i jeszcze raz szczęście !!!

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

sal: myślałam, że dyskusja jest dal wszystkich, jeśli tylko potrafią ją prowadzić, czy się lubią wzajemnie czy nie, czy współpracują, romansują, żenią się ze sobą. I nawet jeśli inni będą mieć w tej kwestii inne zdanie, to nie zmusi mnie do milczenia, bo najzwyczajniej w świecie nie lubię jak mi się coś nakazuje.

Mój pierwszy post, od którego się zaczęło oburzenie, był w szczerym szacunku dla wysokiego poziomu technicznego zdjęć Jarka, i właściwie zawierał to, co wszyscy pisali różniej. Jeden ma wysoką technikę, drugi artyzm i opowieść.

Żenujące są dalsze wyjazdy wycieczki osobiste pisanie o kalkach, czy wyciąganie z mojej stopki warsztatów - jakby one coś do tego wszystkiego miały.
    Ostatnio edytowane przez Kalina ; 10-11-2009 o 19:19
    Pkt 8 regulaminu forum

Uzależniony

Domyślnie

Panie Michale i Panie Slawku. Nie zrozumielismy sie. Oprocz opanowanego warsztatu, technik itd. szczescie i znalezienie sie w odpowiednim czasie i miejscu daje ujecia niezapomniane.

Prosty przyklad: jestes na weselu robisz jakiesz ujecie a dokladnie za twoim placami, moze miec miejsce scena z tak dobitnym momentem, ze czapki z glow. I o tym szczesciu pisze. Dlatego prosze nie dokonywac asymetrii informacyjnej.

Czuwaj!

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kalina
    nie zmusi mnie do milczenia [...] nie lubię jak mi się coś nakazuje.
    Ale nie musisz tego samego powtarzac jak mantre w kazdym poscie.
    Nikt tu Cie nie zmusza do milczenia

Cytat Zamieszczone przez Kalina
    Żenujące są dalsze wyjazdy wycieczki osobiste pisanie o kalkach, czy wyciąganie z mojej stopki warsztatów - jakby one coś do tego wszystkiego miały.
    Widzisz, a wlasciwie to nie widzisz, a kolejne osoby Ci na to zwracaja uwage, ze Twoimi wypowiedziami nie wplywasz w zaden sposob na poziom tej dyskusji, mimo autorytetu, ktory zapewne masz. Moglabys dac wzor - jako duza dziewczynka - jak pozbierac zabawki, pogodzic sie i wyjsc z piaskownicy, w ktora obaj Mistrzowie sie zapedzili.

Wiecej usmiechu, pozytywnego widzenia swiata
    On naprawde jest kolorowy, jak pokazuja to Twoje zdjecia ;-)

Nie patrzmy na wszystko jak na czarne i biale, sa odcienie szarosci :rolleyes:

Pozdrawiam cieplo w ten pochmurny dzien
    Pozdrawiam!

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jerry - nie sposób się nie zgodzić z Toba
    Pkt 8 regulaminu forum

Strona 11 z 34 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów