ODZIO a widziales "rozmycia" z obu szkiel, bo cos trudno mi w to uwierzyc
ODZIO a widziales "rozmycia" z obu szkiel, bo cos trudno mi w to uwierzyc
Chciałbym się poradzić odnośnie mojego obiektywu.
Otóż kupiłem niedawno używaną Sigmę 70-200 Macro HSM Ex i takie tam...
Dziś pierwszy raz używałem jej na meczu piłkarskim w trybie AI Servo, z Canonem 400d.
Niestety, w około 50% zdjęć ostrość wyraźnie była za obiektem. Jak myślicie, czy to kwestia kalibracji? (zaznaczam jeszcze raz, że ostrość była wyraźnie nietrafiona, nie czepiam się milimetrów). Czy może jest coś nie tak z obiektywem? Mam wrażenie, że obiektyw zaczął pudłować po kilkunastu minutach. Bardzo możliwe, że to tylko moje mylne odczucia. Ale może komuś z was zdarzyło się coś podobnego?
Jest jeszcze kwestia taka, że w słabych warunkach oświetleniowych w trybie One shot moja Sigma często i gęsto nie potrafi ustawić ostrości.
Co mi możecie poradzić?
O wspólpracy sigm z canonami zapisano już tysiące postów...
Cóż poradzić: może tytuł wątku doradza?
C-F-K - forever
jak nie we wszystkich to pewnie Twój błąd albo sigma nie wyrabia. 400D to cienka puszka do sportu raczej. Pocieszę Cię, że mój zestaw 40D + 70-200/2.8L tez czasem nie trafi w servo. Tylko eLka jest na tyle szybka, że co najwyżej jedno zdjęcie w serii jest nietrafione następne już jest ok. Czasem zdaża się tak, że Ci obiekt wybiegnie z punktu AFa albo jakiś promień słońca itp. zakłóci pracę. Co do cięzkich warunków to to co na początku 400D i sigma to raczej taki se zestaw na ciężkie warunki ;-)
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
A czy błąd może wynikać z tego, że Sigma, zamiast po Bożemu preferować centralny punkt AF, wybiera punkty jak jej się podoba?
nie szukajcie winy z sprzecie, tylko u siebie, ja z dlugich obiektywow robie tylko Sigmami i nie narzekam, ale nie pisze tego wlasnie ze posiadam owa Sigme tylko dlatego ze ogladam zdjecia kolegow ktorzy maja wypasione L'ki i Nikkory i 99 % zdjec jest nietrafionych