Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Gdzie i dlaczego kupić własnie 70-200 f/2,8L

Domyślnie

ODZIO a widziales "rozmycia" z obu szkiel, bo cos trudno mi w to uwierzyc

ramadan
    Guest

Domyślnie

Chciałbym się poradzić odnośnie mojego obiektywu.

Otóż kupiłem niedawno używaną Sigmę 70-200 Macro HSM Ex i takie tam...

Dziś pierwszy raz używałem jej na meczu piłkarskim w trybie AI Servo, z Canonem 400d.

Niestety, w około 50% zdjęć ostrość wyraźnie była za obiektem. Jak myślicie, czy to kwestia kalibracji? (zaznaczam jeszcze raz, że ostrość była wyraźnie nietrafiona, nie czepiam się milimetrów). Czy może jest coś nie tak z obiektywem? Mam wrażenie, że obiektyw zaczął pudłować po kilkunastu minutach. Bardzo możliwe, że to tylko moje mylne odczucia. Ale może komuś z was zdarzyło się coś podobnego?

Jest jeszcze kwestia taka, że w słabych warunkach oświetleniowych w trybie One shot moja Sigma często i gęsto nie potrafi ustawić ostrości.

Co mi możecie poradzić?

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

O wspólpracy sigm z canonami zapisano już tysiące postów...
    Cóż poradzić: może tytuł wątku doradza?
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ramadan Zobacz posta
    Chciałbym się poradzić odnośnie mojego obiektywu.

Otóż kupiłem niedawno używaną Sigmę 70-200 Macro HSM Ex i takie tam...

Dziś pierwszy raz używałem jej na meczu piłkarskim w trybie AI Servo, z Canonem 400d.

Niestety, w około 50% zdjęć ostrość wyraźnie była za obiektem. Jak myślicie, czy to kwestia kalibracji? (zaznaczam jeszcze raz, że ostrość była wyraźnie nietrafiona, nie czepiam się milimetrów). Czy może jest coś nie tak z obiektywem? Mam wrażenie, że obiektyw zaczął pudłować po kilkunastu minutach. Bardzo możliwe, że to tylko moje mylne odczucia. Ale może komuś z was zdarzyło się coś podobnego?

Jest jeszcze kwestia taka, że w słabych warunkach oświetleniowych w trybie One shot moja Sigma często i gęsto nie potrafi ustawić ostrości.

Co mi możecie poradzić?
    jak nie we wszystkich to pewnie Twój błąd albo sigma nie wyrabia. 400D to cienka puszka do sportu raczej. Pocieszę Cię, że mój zestaw 40D + 70-200/2.8L tez czasem nie trafi w servo. Tylko eLka jest na tyle szybka, że co najwyżej jedno zdjęcie w serii jest nietrafione następne już jest ok. Czasem zdaża się tak, że Ci obiekt wybiegnie z punktu AFa albo jakiś promień słońca itp. zakłóci pracę. Co do cięzkich warunków to to co na początku 400D i sigma to raczej taki se zestaw na ciężkie warunki ;-)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

ramadan
    Guest

Domyślnie

A czy błąd może wynikać z tego, że Sigma, zamiast po Bożemu preferować centralny punkt AF, wybiera punkty jak jej się podoba?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

nie szukajcie winy z sprzecie, tylko u siebie, ja z dlugich obiektywow robie tylko Sigmami i nie narzekam, ale nie pisze tego wlasnie ze posiadam owa Sigme tylko dlatego ze ogladam zdjecia kolegow ktorzy maja wypasione L'ki i Nikkory i 99 % zdjec jest nietrafionych
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów