Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: Osłona na obiektyw: zwykła i "tulipan"

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Właśnie dlatego prosiłem o jakiś praktyczny (zweryfikowany) przykład, bo gdybając jak coś może działać, to faktycznie masę "mądrości" można wyprodukować, tylko nic nam po tym, a coś mi świta, że relacja ogniskowej i położenia przysłony też nie jest taka prosta...
    Jak będę miał chwilę to się temu przyjrzę, bo do tej pory jakimś cudem ta kwestia mnie omijała, aż mi wstyd...
    Nie jest. Nie ulega wątpliwości. Ale - poprawcie mnie - jeśli się mylę - jeśli przysłona aperturowa, w jakiejkolwiek kombinacji soczewek obiektywu, zacznie pełnić rolę przysłony polowej, to nie objawi się to wyraźną winietą?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

a zlewam się trochę z RPG'ów :-)
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Kurcze myślałem że sprawa jest dość prosta i że z góry wiadomo jaka osłona do jakiego obiektywu, a tu się czyta że to wcale nie jest takie proste...

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszw3 Zobacz posta
    Kurcze myślałem że sprawa jest dość prosta i że z góry wiadomo jaka osłona do jakiego obiektywu...
    Bo jest prosta, a dzielenie włosa na czworo zawsze rodzi rozterki.
    Jak pomaga - używać. Jak przeszkadza - nie używać.
    C-F-K - forever

Uzależniony

Domyślnie

@ mateuszw3
    Ktoś już odwalił za nas (nabywców sprzętu foto) czarną robotę więc faktycznie możemy ograniczyć się do podejścia, że z góry wiadomo jaka osłona do jakiego obiektywu, a czy pomaga/przeszkadza -sprawdzać sobie na bieżąco w wizjerze, jak sugeruje Mellan.
    Dalsze rozważania nie mają nic wspólnego z dzieleniem włosa na czworo (przynajmiej nie w kwestii doboru osłony). W kółko powtarza się tylko, że osłony projektuje się pod szeroki koniec i już, a prawda jest taka, że to nie jest takie proste/oczywiste w związku z czym równie powszechne stwierdzenie, że na drugim końcu zakresu osłona musi być mniej "wydajna" nie koniecznie jest prawdziwe. Kogo to nie interesuje, niech nie czyta, IMHO bezpośrednio w temacie wątku wszystko zostało już napisane.

@ Bahrd
    Czy przysłona polowa (Dp) i aperturowa (Da) mogą w ogóle być tożsame? (vide metoda wyznaczania Da i Dp w układzie -jeśli przeniesiemy całość do jednej wybranej przestrzeni i wyznaczymy Da jako widoczną w tej przestrzeni pod najmniejszym kątem ze środka przedmiotu, to Dp powinna być przysłoną widoczną w tej przestrzeni pod najmniejszym kątem ze środka Da). Wiem, że Da może być jednocześnie źrenicą układu, a Dp luką, ale przypadku Da=Dp sobie nie przypominam (w myśl tego co napisałem wcześniej aby zaszło Da=Dp przysłoną widoczną pod najmniejszym kątem ze środka Da musiałaby być ona sama, a więc przysłona widoczna pod najwększym możliwym kątem...). Tyle, że teraz ręki sobie za to nie dam uciąć

A teraz kluczowa kwestia (nawet jeśli coś powyżej jednak pokręciłem) -jak ten problem ma się do osłony przeciwsłonecznej? (bo te rozważania nad przestrzeniami i całą resztą dość skutecznie odciągają mnie od odkopywania jak tam te ruchy elementów w tubusie obiektywu faktycznie wyglądają )
    Ostatnio edytowane przez APP ; 10-11-2009 o 11:58

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja też sobie to przemyślę spokojnie i zajrzę do jakiejś Optyki elementarnej...
    A co do kwestii kluczowej: wydaje mi się, że Janusz zastanawia się, czy osłona, której długość musi być taka, żeby osłona nie stała się przysłoną polową przy najkrótszej ogniskowej może, przez wymyślne zaprojektowanie zooma, być równie przydatna dla dłuższych ogniskowych (wyłączając - z oczywistych powodów - z rozważań przypadek 24-70).

PS
    Kiedyś było prościej - żeby zobaczyć, co się dzieje w przestrzeni obrazu wystarczyło podnieść lustro, włączyć czas B i otworzyć tylną klapkę
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 10-11-2009 o 12:45
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony

Domyślnie

Oj, chyba się nie zrozumielismy -mówiąc o "kwestii kluczowej" miałem na myśli związek ew. tożsamości Da i Dp z kwestią osłony przeciwsłonecznej ;-)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jeśli do tych wywodów dodać, że obiektyw jako taki może być traktowany jako soczewka gruba to zaczyna być ciekawie.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

A powiedzcie mi jeszcze Dobrzy Ludzie - skoro, jak zostało tu powiedziane, doniczki są do szkieł kręcących mordami, to czemu wspomniany tu 70-200 f/4 ma ten seksowny ortopedyczny kołnierzyk? Jak mieć z tym szkłem (poza kolorem) "lans, rispekt i pro look" (genialne sformułowanie)? A pisząc poważnie, skoro na pierwszej stronie wątku pokazano na przykładzie, że ta osłona niewiele daje, to może ma ktoś doświadczenia z "zastępniakami" profilowanymi do tego obiektywu, dzięki którym focenie lekko pod światło daje trochę mniej porażek...
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    to czemu wspomniany tu 70-200 f/4 ma ten seksowny ortopedyczny kołnierzyk?
    jednym z powodow moze byc wielkosc, bo tulipan musialby byc wyraznie dluzszy niz ten kaftan

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    to może ma ktoś doświadczenia z "zastępniakami" profilowanymi do tego obiektywu, dzięki którym focenie lekko pod światło daje trochę mniej porażek...
    przylaczam sie do apelu. bo tez mnie cholera bierze przez to co ten lens wyprawia pod swiatlo. a zanim go zamienie na wersje IS (ktora nie ssie pod tym wzgledem), to chyba bym wolal sprobowac tanszym kosztem
    www albo tez flickr

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów