Cytat Zamieszczone przez anhelli
Problem stary jak grzech, ale zauważyłem, że wielu ma z tym problemy... Okazało się, że i ja do nich należę. Otóż, zaniosłem ostatnio swoje fotki do osiedlowego LABu i dowiedziałem się, że przyjmują tam zdjęcia tylko w rozdzielczości 300 dpi. Zastanowiło mnie, gdyż jakie to moze mieć znaczenie.. Canon 300d robi zdjecia w rozdzielczości 180 dpi, a im to nie pasuje

Przeczytałem trochę postów na różnych forach i rzeczywiście ludzie mają z rozdzielczością duże problemy. Chciałbym wiedzieć, jakie ustawiacie dpi przy kadrowaniu np. 10 x 15 cm (albo w większym formacie) ze zdjęcia 3072 x 2048, celem nie tylko przeglądania fotek na komp. Ktoś podał, że najlepszym rozwiązaniem w PS przy uzyciu funkcji crop jest pozostawienie pola rozdzielczość pustego i sprawdzenie wynikowej rozdzielczości. Czy to jest najlepsze rozwiązanie, czy też należy niekiedy dointerpolować d0 300 dpi.
Czy wy też tak ustawiacie?

Jak to z ta rozdzielczością jest? Jaką ustawiać rozdzielczość, aby była jak najlepsza przy wydrukach w LABie.
A z usług tego mojego LAB to juz zrezygnowałem....

Dzięki i pozdrawiam :wink:
ciekaw jestem odpowiedzi, nigdy sam nie zmieniałem rozdzielczości, zawsze zostawała jak w oryginale, swoją drogą rozdzielczość zależy chyba od parametrów, bo czasami mam 300 a czasami 180 dpi