Cała seria ptaków widzę. Nie ma chyba takiego gatunku, którego bys nie sfotografował
Szacunek za chęci i cierpliwość.
Jesli jednak chodzi o walory estetyczne tych zdjęć to... nie zaskakują niczym poza niska głebią ostrości. Gdybyś chociaż pokombinował z kolorami. albo kontrastem.... albo jakiś pomysł opracował wg którego będziesz ptaki fotografował to byłoby coś, a tak... pomyśl o tym![]()
Dzięki, smigaczka za opinię. Każdej wysłuchuję z uwagą - dlatego tyle zdjęć, w różnych warunkach i z różną, jak mi się zdaje obróbką. Do dyskusji.
Gdybyś mógł rozwinąć swoją opinię co nieco, abym bardziej skorzystał - w jaki sposób widziałbyś "kombinacje" z kolorami (pokazuję naturalne), a jaki kontrast ( część zrobiłem z mocniejszym kontrastem, co średnio lubię). Dzieki raz jeszcze.
Ta seria wydaje się lepsza od poprzedniej.
170 ma ładne światło i kolor.
Z sikorek wybieram 174 i 175.
173 jest ok.
A za 172 baty się należą, bo na dole został ci inny stopień odszumienia czy też blurowania :P
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Rudzik też dobry. Szczególnie 170.
Dzieki za komentarze.
Faktycznie tryton - przeoczylem roznice w odszumianiu na 172 (musze zwrocic na to uwage bo zdarzylo mi sie to nie pierwszy raz)
Ciesze sie, ze 170 ma pozytywny odbior.
Dla ciekawosci - 174 zrobilem z flashem
Pozdrawiam
Max13 bardzo interesująca galeria, głównie ze względu bardzo duży progres jaki zrobiłeś między pierwszą a ostatnią serią zdjęć(obejrzałem wszystkie).Z ostatniej serii wg mnie najlepsze: 174, 175. Sugeruję, nie przycinać tak równo nożykiem gałązek, gdyż wprawne oko zauważy, że to ustawka, chyba lepiej te gałązki naturalnie złamać, o ile to możliwe.
Sam mam z tym problem. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.
koraf - szacunek i podziekowanie za wysilek i przejrzenie moich zdjec i opinie.
Ciesze sie, ze jest postep - w koncu o to chodzi w tym co robimy.
Jestem ciagle "daleko od domu" ale wstawie jeszcze kilka do oceny po powrocie.
Pozdrawiam.