Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Cyfrowy zamiennik EOS'a 5

Dopiero zaczyna Awatar dr.feelgood

Domyślnie

Jeszcze tak zapytam?
    Czy aparatami o ktorych mowa bez problemu wykonam takie zdjecie?

http://pirates.interq.pl/rudak/Galeria/zdj/58.jpg

Zastanawiaja mnie tez wartosci ISO, myslalem ze cyfrowki maja wieksze zakresy, mi pasowaloby 50-6400 a to juz 5D Mark II :-(
    Co do szumow to nie wiem jak wygladaja one w cyfrowkach ale w analogu czesto sa wrecz za male, licze ze przy duzych ISO da sie wyciagnac tutaj wieksze ziarno.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr.feelgood Zobacz posta
    Jeszcze tak zapytam?
    Czy aparatami o ktorych mowa bez problemu wykonam takie zdjecie?

http://pirates.interq.pl/rudak/Galeria/zdj/58.jpg

Zastanawiaja mnie tez wartosci ISO, myslalem ze cyfrowki maja wieksze zakresy, mi pasowaloby 50-6400 a to juz 5D Mark II :-(
    Co do szumow to nie wiem jak wygladaja one w cyfrowkach ale w analogu czesto sa wrecz za male, licze ze przy duzych ISO da sie wyciagnac tutaj wieksze ziarno.
    Szumy w cyfrówkach nie są piękne - odpowiada za to głównie szum chrominancji - brzydkie kolorowe placki (zwłaszcza w Canonach . W B/W będzie lepiej. Takie zdjęcie spokojnie zrobisz - musisz mieć w miarę jasny obiektyw i przy obróce przygiąć krzywą tak, aby mocne cienie poszły w czerń. Jeśli głównie fotografujesz takie rzaczy, to może faktycznie 5D byłby dla Ciebie dobry (lub któryś z Nikonów .

Dopiero zaczyna Awatar dr.feelgood

Domyślnie

I znowu wtopa, myslalem ze przy duzych wartosciach ISO bede mial ladne ziarno.
    W tym zdjeciu, chyba jest tylko zolty lub pomaranczowy filtr (nie pamietam).

I chyba najistotniejsze, dlaczego wywnioskowales ze do takiego typu zdjec najlepszy bedzie 5D?

Domyślnie

5d - dokładnie...
    A jak nie 5d to Sony A850 (też z matrycą wielkości pełnej klatki 35mm)... kosztuje 6K z groszami za nówkę... obiektywy starsze od minolty można dość tanio wyrwać również... Skoro nie potrzebujesz megasuper AF'a to Sony będzie w sam raz...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr.feelgood Zobacz posta
    I znowu wtopa, myslalem ze przy duzych wartosciach ISO bede mial ladne ziarno.
    W tym zdjeciu, chyba jest tylko zolty lub pomaranczowy filtr (nie pamietam).

I chyba najistotniejsze, dlaczego wywnioskowales ze do takiego typu zdjec najlepszy bedzie 5D?
    Jeśli z uporem ograniczasz się do Canona (co nie jest dobrym pomysłem ) to 5D, dlatego że:
    - jest silne rozmycie poza GO i jesteś przyzwyczajony do dobrego wizjera - a więc raczej pełna klatka.
    - to jest najtańsza pełna klatka u Canona,
    - to jest zdjęcie statyczne - a więc szybkośc AF, spore opóźnienie migawki (shutter lag) i wolny "motor" nie mają znaczenia,
    - masz raczej niedrogie obiektywy, więc matryca o małej gęstości upakowania pikseli będzie odpowiednia.

Zwracam jednak uwagę, że 5D nie ma regulacji AF w body, a że chcesz korzystać z posiadanych obiektywów i lubisz małą GO, to masz niestety sporą szansę na wizytę w serwisie w celu regulacji AF body ub obiektywów.
    Wkraczając do świata fotografii cyfrowej nie unikniesz też czegoś takiego jak obróbka zdjęć na komputerze - czy ci sie to podoba czy nie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja tylko zwroce uwage, ze robienie zdjec od razu bialo czarnych korpusem kompletnie nie ma sesnu, lepiej robic kolorowe fotki i wyciagac B&W na komputerze, wtedy decydujemy jakie kolory jaka reprezentuja szarosc i zdjecia wygladaja znacznie lepiej

a co do puszki to ja polece jednak 450D na początek + 17-40L (nie wiem jakie masz szkla) + 85 1.8 dla malego GO do portretow i juz, porobisz fotki, zobaczysz czy Ci sie spodoba i bedziesz wiedzial na przyszlosc czego ci brakuje

z innych systemow polecil bym Ci Pentaxa K7 - bardzo podobaja mi sie zdjecia z tego body, stosunkowo maly szum i o wiele ladniejszy niz ten w Canonach, o wiele lepsza ostrosc niz to co produkuje Canon, ogolnie ciekawa puszka i chyba najlepsza wspolpraca ze starszymi analogowymi szklami z systemu
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony

Domyślnie

Co się tyczy szumu/ziarna -matryca to nie błona fotograficzna, zasadniczo szum ma charakter przypadkowy, ale obraz składa się jednak z regularnie rozłozonych elementów, charakter ziarna filmu ma związek z cząsteczkami składającymi się na emulsję, a te i kształtem i rozkładem mają znacznie większy "rozrzut", dający się dodatkowo uwypuklić przez odpowiednią obróbkę materiału.

Co do wielkości obiektywów -ogniskowa to nie wszystko. Znaczenie ma typ i charakter konstrukcji, światłosiła, dodatkowe wyposażenie (AF, IS)...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów