Witam.
Mam takie oto pytanie: szukam cyfrowego odpowiednika Canona EOS 5.
Naczytalem sie sporo na temat apratow cyfrowych i szczerze to mam wiekszy metlik w glowie niz przed lektura.
Jak juz napisalem interesuje mnie aparat cyfrowy bez zbednych bajerow itp.
Wiekszosc czasu fotografowalem Praktica, Kiev'em 88 obecnie ze wzgledow czasowych EOS 5, z ktorym bardzo sie zzylem i ponownie w zwiazku z brakiem czasu chcialbym sie przesiasc na cyfrowke, ktora bedzie miala funkcje mojej 5-tki. Nie mam juz czasu na siedzenie w ciemni i przelewanie magicznych roztworow, potrzebuje zrobic zdjecie i najwyzej w jakims programie podciagnac sobie kontrasty.
Chcialbym aby nowy aparat byl podobny i prosty w obsludze jak obecny EOS. Nie potrzebuje zbednych dodatkow, wykonanie zdjecia zajmuje mi zwykle troche wiecej czasu, tak wiec wszelakie automaty mnie nie interesuja. Czego potrzebuje to w zasadzie to co ma kazdy analog:
- priorytety przyslony/migawki
- pelny manual
- moglby odrazu robic zdj BW
- zmienne ISO
- ostrosc na odbitkach formatu ok A4 (i troche wiekszych)
- pomiar ostrosci, glebie ostrosci jak w EOS 5
Dodatkowo co mnie interesuje to czy obiektyw z obecnego EOS'a bedzie pasowal i wspoldzialal z cyfrowka, np EOS 5D ?
Obecnie mam obiektyw canona 28-105mm f2.8-27 i chialbym zeby pasowal do nowego aparatu, poniewaz chcialbym dokupic cos w rodzaju 70-250mm.
Tu jeszcze mam pytanie dodatkowe, dlaczego obiektywy do cyfrowek sa takie wielkie? obiektyw 300mm od praktici jest niekiedy mniejszy niz cyfrowe 90 ?!?
Tak wiec, co polecacie? Nad czym powinnienem sie zastanowic, wtedy dokladnie przeanalizuje mozliwosci tych sprzetow.
PS. przerpaszam ale klawiatura sie sypnela i ogonki szlag trafil.