Strona 6 z 20 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 193

Wątek: Jak FullFrame wpływa na bokeh, czyli po co komu 5D

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn_
    1. D2X wlasnie ze wzgledu na jakosc wygralo EISA Awards 2005/2006 w kategorii profesjonalna lustrzanka wlasnie ze wzgledu na jakosc zdjec.
    Za jakość zdjęć? Z tego co przeczytałem:

"Judging criteria for the awards include use of technology, how desirable features are, design, ergonomics and the value for money spent."

Więc jakość zdjęć jest tylko jednym z kryteriów

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

1. Zrodlo.
    2. Ktore sa nienowoczesne.
    sieć - wejdź na fora Nikona, dpreview.com czy photo.net i poczytaj przecieki o tym body. I nie chce tutaj debatować o wyższości świąt Bożego Narodzenia na Wielkanocą :wink: Z rozmaitych wypowiedzi wynika, że będzie to aparat zasadniczo podobny do 20D tylko o wiele droższy. Jeśli do tego doliczyć, że będzie miał więcej pixeli ale w tej samej matrycy, spodziewam sie takiego rozczarowania szumami jak w D2x.

y z 37 krajow (EISA Awards) uwazaja inaczej.
    to stary temat. Sznowany Chip jest powszechnie nazywany specem od benchmarketingu a nie benchmarkingu. Powszechnie przedrukowywane w Polsce niemieckie czasopisma o fotografii cyfrowej prowadziły w zeszłym roku kampanię na rzecz D70, dezawuując całkowicie 20D. A który aparat jest lepszy...
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 20-09-2005 o 12:35
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Oj, nazbierało się tego od wczoraj...

ale strategia Canon - co model, to inna matryca i inny przelicznik ogniskowej - jest dosyc skomplikowana i mimo zalet poszczegolnych modeli nie gwarantuje dlugookresowego sukcesu systemu.
    Strategia Canona jest absolutnie jasna. Do momentu pojawienia się możliwości wyprodukowania względnie taniego FF (5D) było jasne, że:

- 1.6x - wszystko nie-profi
    - 1.3x - profi reporterskie, tylko do momentu, gdy będziemy w stanie zrobić FF 8fps
    - 1x profi studyjne

Jedyna zmiana jaką wprowadza 5D to fakt, że docelowo granica między 1.6x a 1x przesunie się w stronę totalnego plastiku. Ja tu bynajmniej niekonsekwencji nie widzę. A co do sukcesu systemu... hmm, w świetle ilości sprzedanych sprzętów brzmi to trochę śmiesznie ;-)

Nikon wypuszcza konsekwentnie 1,5 i dedykowane DXy i jestem pewien, ze to sie nie zmieni, niezaleznie od mocy. Taka polityka.
    W życiu. Jeśli Canonowi uda się upowszechnienie FF, to Nikon będzie musiał zareagować, choćby miał te matryce od C kupić. I nie z jakichś ważnych przyczyn merytorycznych, ale marketingowych. Prawa rynku. Taka polityka :-)

Mniejsze nie jest lepsze. Wieksze nie jest lepsze. Lepsze jest to, co jest lepsze dla klienta, niezaleznie od wymiarow.
    Patrz wyżej. Produkuje się nie to, co jest lepsze, ale to, na czym można więcej zarobić :-) Moim zdaniem np. crop 1.3x jest idealny i mógłby się stać standardem. I co? I nic, bo za rok już nie będzie takiego aparatu w ofercie :-(

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    sieć - wejdź na fora Nikona, dpreview.com czy photo.net i poczytaj przecieki o tym body. (itd.)
    Ty, ja Cie pytam o zrodlo, a nie o to co ciotka wujkowi powiedziala.

Powszechnie przedrukowywane w Polsce niemieckie czasopisma o fotografii cyfrowej prowadziły w zeszłym roku kampanię na rzecz D70, dezawuując całkowicie 20D. A który aparat jest lepszy...
    Czytam wylacznie niemieckie czasopisma o fotografii cyfrowej (do polskich nie mam dostepu) i pierwsze slysze o takiej kampanii. Zrodlo (nazwa, numer, artykul) poprosze.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ty, ja Cie pytam o zrodlo, a nie o to co ciotka wujkowi powiedziala.
    a ty w koło Macieju.... stary, zastanów się troszeczkę - na temat tego body ne ma żadnych innych informacji. Podchodząc w ten sposób, twoje założenie, że w ogóle będzie kiedyś taki model można określić mianem tego "co ciotka wujkowi powiedziała". Daj spokój, wielokrotnie przekonywaliśmy sie, że przecieki w sieci mają podstawy w rzeczywistości, dlatego możemy w ogóle dyskutować.
    Czytam wylacznie niemieckie czasopisma o fotografii cyfrowej (do polskich nie mam dostepu) i pierwsze slysze o takiej kampanii. Zrodlo (nazwa, numer, artykul) poprosze.
    Ftografia Cyfrowa, Chip, i inne tego typu gazetki dla masowego odbniorcy. Jeśli nie zauważyłes tendencji, to zdejmij żółte okulary ;-) Na poważnie, widać dokładnie kiedy i jakie pismo jeździ na wakacje do ciepłych krajów za pieniądze Nikona. To po prostu WALI PO OCZACH.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Nie sadze. CCD to pewnie z braku mocy bylo, ale FF to badz realista. Mysle, ze kazda firma ma obecnie te "moc" zdobycia/zamowienia na rynku lub zrobienia samemu FF, takze mniejsi konkurenci, kwestia jest tylko w kosztach, ktorych nawet Canon nie jest w stanie przeskoczyc. Zobacz, ile kosztuje polamatorski 5D z FF.

Nikon wypuszcza konsekwentnie 1,5 i dedykowane DXy i jestem pewien, ze to sie nie zmieni, niezaleznie od mocy. Taka polityka. O ile rynek nie wybierze FF jak kiedys stanieje moze, wtedy polityka sie zmieni. Ale ja sadze, ze to raczej APS-C stanie sie nowym standardem, mimo sprawnosci marketingowej Canona. Wlasnie na skutek promowania FF tylko przez jednego producenta, a i to niekonsekwentnie.
    Gwarantuję Ci, że nie każda ma moc/możliwośc kupienia wszystkiego.
    Każdy producent przed wystawieniem towaru, szczególnie trudnego technologicznie do wykonania, jak niskoszumna matryca CCD czy CMOS - bada rynek i analizuje opłacalność takiego posunięcia. Jeśli z takich analiz wynika, że dużo wyższy zarobek będzie miała firma na produkcji i sprzedaży gotowych body, niż na udostępnianiu konkurencji matryc, czy ze straci z tego powodu swoją pozycję na rynku, to napewno ich nie kupisz. Tak czyni Canon, Sony, Matsushita czy jakikolwiek inny producent matryc (jeśli istnieje), bo takie sa prawa rynku...
    Canon ma chyba jedyną na świecie tak niskoszumną matrycę CMOS, więc nie opłaca się jej sprzedawać komukolwiek. Śmiem podejżewać, że kupuje od Sony matryce CCD do kompaktów, tylko po to by nie drażnić lwa - dając zarobić swoje. W ten sposób Sony'emu nie opłaca się bawić w CMOS, bo są to ogromne koszta badań, uruchomienia produkcji, pewnie wyższe niż ewentualne zyski.
    Czy Canon będzie sprzedawał swoje CMOS ?? Myślę, że to mało prawdopodobne, bo Sony też chce mieć rynek dla swoich CCD > 6 MPx, nawet w rozmiarze FF czy większym. Canon bedzie klepał CMOS dla siebie, Sony dla siebie, KM, Nikona..
    A Nikon popełnił swego czasu ogromny błąd nie inwestując w rozwój i produkcję własnych matryc - miało być łatwiej, a wychodzi że obudził się z ręka w nocniku. Oczywiście to super marka, do której przywiązanych sa miliony fotografów na świecie, więc nawet teraz mogą pozwolić sobie na własny dział R&D matryc nawet CMOS czy lepszych, bo gdyby pierwsza miała powstać nawet za rok, to wierni marce ludzie poczekają..
    Ostatnio edytowane przez MarekC ; 20-09-2005 o 12:49
    Pozdrawiam
    Marek

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    hmm, w świetle ilości sprzedanych sprzętów brzmi to trochę śmiesznie ;-)
    To dziwne, bo wlasnie czytam w Financial Times Deutschland przedwczoraj w pociagu, ze Nikon odniosl sukces z D2X, ktory w europie zachodniej sprzedaje sie znacznie lepiej niz 1Ds.

Jeśli Canonowi uda się upowszechnienie FF, to Nikon będzie musiał zareagować
    DOKLADNIE TO NAPISALEM.

Tylko, moim zdaniem, na razie nie wyglada, zeby FF ustanowil standard. Koszty, tylko jeden, niekonsekwentny producent body... Co oczywiscie niczego nie przesadza, jestesmy dopiero na poczatku drogi dslr...

Produkuje się nie to, co jest lepsze, ale to, na czym można więcej zarobić
    Z ust mi to wyjales. :-)

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Twoje rozumowanie jest bardzo dziwne. Na samochod nagrodzony 15 lat temu teraz tez nawet bym nie chcial splunac, co nie znaczy, ze w TAMTYM czasie nie byl najlepszy. Teraz jest INNY najlepszy.
    Albo źle mnie rozumiesz, albo nie chcesz mnie zrozumieć Miałem na myśli obiektywną ocenę nagród w momencie ich przyznawania!
    Czy coś przeszkadzało tym ekspertom z 37 redakcji strzelić kilka fotek soniaczem F828 i stwierdzić, że jego szumy przy każdej czułości dyskwalifikują go do jakiejkolwiek nagrody?
    Nie wiem co rzutuje na wybor w Niemczech, ale czesciej kupowane przez redakcje sa Nikony.
    Masz oczywiście jakieś dane statystyczne na potwierdzenie tej hipotezy? Bo jeśli tak, to ci niemieccy fotograficy chyba ze wstydu głęboko się w swoich redakcjach pochowali - nigdzie ich bowiem nie dostrzegam
    Ja wiem. Zawsze mowia tak Ci, ktorym wyniki nieodpowiadaja.
    No przecież dokładnie to samo o Tobie można powiedzieć. Przy czym wydaje mi się, że jestem o tyle bardziej obiektywny od Ciebie, że na każdym kroku podkreślam rewelacyjną jakość optyki nikonowskiej. Mało tego, już wcześniej z kimś stwierdziliśmy, że optymalny mix to byłaby optyka Nikona i korpus Canona, czego chyba nie zauważyłeś.
    Podumowując. Nie mam żadnych zysków materialnych ani innych w efekcie korzystania z produktów Canona i nie jestem nijak z nim uczuciowo związany. Jeśli konkurencja, choćby Nikon, wypuści wyroby konkurencyjne tak cenowo jak i pod względem parametrów z tymi, które oferuje Canon, to będę bez litości i natychmiast zmienię system. Problem (i jest to również problem Canona!) polega na tym, że konkurencja po knock-down'ie siedzi zamroczona w narożniku i liczy na cud. A ateistom cuda się nie przytrafiają.

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

a ty w koło Macieju....
    Dziwisz sie? Chcialbym sie cos dowiedziec, poznac opinie i argumenty innych, a tu dostaje od ciebie jakies szeptane "fakty", tylko zeby uciac dyskusje.

Na poważnie, widać dokładnie kiedy i jakie pismo jeździ na wakacje do ciepłych krajów za pieniądze Nikona. To po prostu WALI PO OCZACH.
    Dlatego, ze widac to dokladnie, prosze Cie o:

1. Nazwe i numer czasopisma z ta rzekoma kampania D70 przeciwko 20D,
    2. Informacje, kiedy i jakie pismo z Niemiec pojechalo na te wakacje.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Pierwsze 12 numerów Chip FVD.
    Dalszych numerów nie pamiętam, za wszystkie serdecznie dziękuję, ...

Strona 6 z 20 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów