a co więcej, wygląda jakby wszyscy niezależni producenci mu pomagali ;-) wypuszczając lensy DG na FF.Zamieszczone przez MarekC
a co więcej, wygląda jakby wszyscy niezależni producenci mu pomagali ;-) wypuszczając lensy DG na FF.Zamieszczone przez MarekC
FF to jak narazie segment profi.Zamieszczone przez pn_
W tym segmencie migawka wytrzymuje 200 tys. klików.
Ty "słyszałeś", że po 20 tys. siada matryca.
Idź do psychiatry, niech Ci przepisze D50. Wsadź go sobie w![]()
a ja myślałem że DG to odpowiednik EF-SZamieszczone przez Kubaman
![]()
Pozdrawiam
Marek
dajcie spokój, bo to sie zamieni w kłótnię. To bez sensu..Zamieszczone przez gietrzy
pn_ studiuje budowę sensora, wiec mamy chwilę czasu na dyskusję![]()
sorki, chyba coś popieprzyłemZamieszczone przez MarekC
![]()
chodziło mi, niezależnie od oznaczeń konkretnych producentów o szkła niwelujące wymienione przez mnie wcześniej problemy (DC ?). Czyli starające się utrzymać telecentryczność i specjalnie powlekane.
to pytanie zupełnie OT. Czy Sigma 70-300 APO DG ma bagnet EF czy EF-S ??Zamieszczone przez Kubaman
Pozdrawiam
Marek
Ma EF, sigmowskie DC oznacza EF-S.Zamieszczone przez MarekC
dzięki :-) czyli Kubaman miał rację, a mnie się pomerdałoZamieszczone przez p13ka
![]()
Pozdrawiam
Marek
Nawet nie probuje odpowiadac, bo wiem, jak to sie skonczy. To juz wole tego specjaliste, co to mi sven proponuje. :-)Zamieszczone przez muflon
Kubaman,
To co piszesz o szkłach 3-rd party dla Canona, układa się w logiczną całość z tym co zostało tu wcześniej napisane. :-) Bo każdy z takich producentów, wspierając Canona, ma zapewniony byt na kolejne lata. Matryce się będą zmieniały, ich wady, które trzeba skorygować optyką - też. Więc będzie potrzeba budowania nowych szkieł, korygujących je.. i mamy samonapędziający się mechanizm, w którym obie strony (Canon i producenci optyki 3-rd party) będą zarabiały. Canon by utrzymać pozycję producenta najlepszego szkła do swych puszek, nie tylko nie sprzeda protokołów EF (czy jak one się nazywają), ale wymyśli ... hmmm.. np. E-TTL-XTo dopiero prawdziwa długofalowa strategia
![]()
![]()
Fajnie sobie pofantazjować ;-)
Pozdrawiam
Marek