Pokaż wyniki od 1 do 10 z 193

Wątek: Jak FullFrame wpływa na bokeh, czyli po co komu 5D

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kopytko
    mi się podoba FF i nie miał bym nic przeciwko, (a sam mam Nikona ;-) )Chociaż apsc ma też zalety bo wydłuża "tele" - co wolę od szerokich kątów
    Majac FF o duzej rzdzielczosci robie se kropa jakiego tylko sobie zamarze , argumenty jakoby krop byl lepszy jest nielogiczne, poniewaz majac go jestem na niego skazany, w odroznieniu od FF mam pelna matryce i mam kropa w szopie kiedy tylko chcę LOGICZNE co?
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Dopiero zaczyna Awatar cahe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krakers
    Majac FF o duzej rzdzielczosci robie se kropa jakiego tylko sobie zamarze , argumenty jakoby krop byl lepszy jest nielogiczne, poniewaz majac go jestem na niego skazany, w odroznieniu od FF mam pelna matryce i mam kropa w szopie kiedy tylko chcę LOGICZNE co?
    no jasne, tylko kadrowanie z tym softwareowym "cropem" jest nieco utrudnione ;-).
    potłuczone lustro, pomałana migawka, tragiczne oko i troche szkła opakowanego w metalowe, przerdzewiałe korpusy... i zero efektów!

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cahe
    no jasne, tylko kadrowanie z tym softwareowym "cropem" jest nieco utrudnione ;-).
    Mam jednak wrażenie, że jest łatwiejsze...
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    Mam jednak wrażenie, że jest łatwiejsze...
    wiesz, wole kadrować przez wizjer, niż w programie graficznym.
    potłuczone lustro, pomałana migawka, tragiczne oko i troche szkła opakowanego w metalowe, przerdzewiałe korpusy... i zero efektów!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wiesz, wole kadrować przez wizjer, niż w programie graficznym.
    Przez wizjer kadrujesz szerzej, z zapasem (a im wieksza rozdzielczosc matrycy tym wiekszy zapas mozesz sobie zostawic), tak jak ci sie podoba. A potem w programie graficznym kadrujesz (lub nie - nikt cie nie zmusza) precyzyjniej.
    Co w tym trudnego? To nawet ulatwienie przeciez.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Przez wizjer kadrujesz szerzej, z zapasem (a im wieksza rozdzielczosc matrycy tym wiekszy zapas mozesz sobie zostawic), tak jak ci sie podoba. A potem w programie graficznym kadrujesz (lub nie - nikt cie nie zmusza) precyzyjniej.
    nic trudnego. po prostu wydaje się nienaturalne. gdybym już miał FF, kadrowałbym tak samo jak na aparatach z cropem - od razu w wizjerze. przeważnie nie muszę nic w swoich fotkach poprawiać, jeśli o kadr się rozchodzi (to nic że są okropne ;-))

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nic trudnego. po prostu wydaje się nienaturalne.
    To rzecz gustu i/lub przyzwyczajenia.
    Tez tak kiedys myslalem az pozniej uslyszalem dobra rade (od oskarkowego wlasnie) : kadruj szerzej, potem przycinaj.

gdybym już miał FF, kadrowałbym tak samo jak na aparatach z cropem - od razu w wizjerze.
    Jedno drugiemu nie przeszkadza. tyle ze majac FF mozesz jeszcze nieco wiecej zapasu zrobic bo masz wieksza rozdzielczosc.
    Mozesz ale nie musisz - o co caly krzyk? Przeciez nikt cie nie zmusza 8) .

przeważnie nie muszę nic w swoich fotkach poprawiać, jeśli o kadr się rozchodzi (to nic że są okropne ;-))
    To wiele tlumaczy

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ja to bym poszedl nawet dalej - mam podejrzenie, że z 5D zrezygnuję ze zdjęć w pionie Po prostu będę zoomował szerzej - później można będzie w sofcie i pion wyciąć i ukos jakiś... Za jakiś czas zobaczę na żywo, czy to się da zrobić z wymaganą jakością.

Domyślnie

rotfl :>

Uprawnienia umieszczania postów