Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 193

Wątek: Jak FullFrame wpływa na bokeh, czyli po co komu 5D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn_
    Mysle, ze kazda firma ma obecnie te "moc" zdobycia/zamowienia na rynku lub zrobienia samemu FF, takze mniejsi konkurenci
    Podobno Nikon ma problemy z obecną konstrukcją bagnetu, która utrudnia wstawienie FF
    Zobacz, ile kosztuje polamatorski 5D z FF.
    kosztuje tyle ile podobno może kosztować D200. A chodzą słuchy, że będzie to konstrukcja mało nowoczesna i bez FF..

Nikon wypuszcza konsekwentnie 1,5 i dedykowane DXy i jestem pewien, ze to sie nie zmieni, niezaleznie od mocy. Taka polityka.
    Bzdura. Polecam, mój komentarz kilka postów wyżej. D2X dało plamę jeśli chodzi o szumy w wysokich ISO i wszyscy Nikoniarze zgodnie na to narzekają. Jeśli polityka Nikona polega na ignorowaniu klientów i sprzedawaniu produktów wyraźnie gorszych od konkurencji za tę sama kase, to nie wróżę im świetlanej przyszłości
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Comment: lubie aparaty Nikona i nie chcę prowadzić wojny systemowej. Po prostu wolałbym, żeby Canon miał równorzędnego konkurenta, a nie to co robi Nikon...

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Comment: lubie aparaty Nikona i nie chcę prowadzić wojny systemowej. Po prostu wolałbym, żeby Canon miał równorzędnego konkurenta, a nie to co robi Nikon...
    Amen.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

a tak wracając do głównego tematu:

widziałem gdzieś w sieci (chyba na dpreview.com) porównanie zdjęć z 5D i 20D tym samym szkłem. Podstawowa i wyraźna różnica polegała na tym, ile detali dana matryca była w stanie zarejestrować. Zdjęcie z 5D miało zdecydowanie więcej szczegółów, co pomimo wyłapywania wad szkła było zauważalnie milsze dla oka, niż to co produkuje matryca 20D. Oczywiście widoczne w odpowiednim powiekszeniu, ale właśnie o to chodzi..

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Podobno Nikon ma problemy z obecną konstrukcją bagnetu, która utrudnia wstawienie FF
    Jest to ten sam bagnet, co w analogu, czyli FF.

Kosztuje tyle ile podobno może kosztować D200.
    Skad ta informacja? Podaj zrodlo.

A chodzą słuchy, że będzie to konstrukcja mało nowoczesna i bez FF
    Na czym mialaby polegac ta nienowoczesnosc?

i bez FF
    Z cala pewnoscia bez FF. I sadze, ze w Nikon nie bedzie nigdy FF, chyba, ze to FF ustanowi masowy standard w cyfrze. Na razie sytuacja wyjsciowa (koszty, ceny body, roznorodnosc matryc u Canona) na to nie wskazuje.

Bzdura. Polecam, mój komentarz kilka postów wyżej. D2X dało plamę jeśli chodzi o szumy w wysokich ISO i wszyscy Nikoniarze zgodnie na to narzekają. Jeśli polityka Nikona polega na ignorowaniu klientów i sprzedawaniu produktów wyraźnie gorszych od konkurencji za tę sama kase, to nie wróżę im świetlanej przyszłości
    1. D2X wlasnie ze wzgledu na jakosc wygralo EISA Awards 2005/2006 w kategorii profesjonalna lustrzanka wlasnie ze wzgledu na jakosc zdjec.

2. D2X jest tanszy niz 1D.

3. http://img49.imageshack.us/my.php?image=dslr109af.jpg

Miasto
    Kraków

Domyślnie

ojej, ale się muszę tłumaczyć ;-)
    Jest to ten sam bagnet, co w analogu, czyli FF.
    ale matryca to nie to samo co film. Musisz zachować pewne parametry ekspozycji matrycy aby nie władować się w problemy związane z aberracjami, kiepską jakośćią na rogach itp. Poza tym napisałem PODOBNO
    Skad ta informacja? Podaj zrodlo.
    z sieci of koz. Nigdzie indziej nie znajdziesz żadnych rzetelnych informacji na temat tego spóźnionego body. Pewnie taka strategia Nikona ;-)

Na czym mialaby polegac ta nienowoczesnosc?
    na parametrach :-o

1. D2X wlasnie ze wzgledu na jakosc wygralo EISA Awards 2005/2006 w kategorii profesjonalna lustrzanka wlasnie ze wzgledu na jakosc zdjec.

2. D2X jest tanszy niz 1D.
    Jakość zdjęć to kwestia dyskusyjna. Można mieć super jakość przy ISO 100 i fatalną przy ISO 800. Wszystko zależy od zastosowań, ale znów Nikon nie daje wyboru...
    Pamietaj, że 10D też było nagradzane ... czy to teraz coś znaczy ?
    D2X jest również dużo gorszy od 1Ds MK2. Dla aparatu studyjnego jakim jest 1Ds 4MPx to cała klasa różnicy.

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

ojej, ale się muszę tłumaczyć ;-)
    Dyskutujemy. Mnie interesuje Twoje zdanie. To nie ma nic wspolnego z tlumaczeniem. :-)

ale matryca to nie to samo co film. Musisz zachować pewne parametry ekspozycji matrycy aby nie władować się w problemy związane z aberracjami, kiepską jakośćią na rogach itp.
    Czy moglbys mi to dokladniej wyjasnic? Te roznice i te problemy?

Poza tym napisałem PODOBNO
    Podobno, to Bartoszycach krowa latala nad chalupa Maciejowej wczoraj po poludniu.

na parametrach
    1. Zrodlo.
    2. Ktore sa nienowoczesne.

Pamietaj, że 10D też było nagradzane
    Poniewaz w tamtych czasach bylo najlepsze na rynku. Teraz nagrodzone zostalo D2X.

Natomiast w klasie amatorskiej rownie slusznie 350D - najlepsza jakosc zdjec w tej klasie.

D2X jest również dużo gorszy od 1Ds MK2.
    Fachowcy z 37 krajow (EISA Awards) uwazaja inaczej.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

1. Zrodlo.
    2. Ktore sa nienowoczesne.
    sieć - wejdź na fora Nikona, dpreview.com czy photo.net i poczytaj przecieki o tym body. I nie chce tutaj debatować o wyższości świąt Bożego Narodzenia na Wielkanocą :wink: Z rozmaitych wypowiedzi wynika, że będzie to aparat zasadniczo podobny do 20D tylko o wiele droższy. Jeśli do tego doliczyć, że będzie miał więcej pixeli ale w tej samej matrycy, spodziewam sie takiego rozczarowania szumami jak w D2x.

y z 37 krajow (EISA Awards) uwazaja inaczej.
    to stary temat. Sznowany Chip jest powszechnie nazywany specem od benchmarketingu a nie benchmarkingu. Powszechnie przedrukowywane w Polsce niemieckie czasopisma o fotografii cyfrowej prowadziły w zeszłym roku kampanię na rzecz D70, dezawuując całkowicie 20D. A który aparat jest lepszy...
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 20-09-2005 o 12:35

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

sieć - wejdź na fora Nikona, dpreview.com czy photo.net i poczytaj przecieki o tym body. (itd.)
    Ty, ja Cie pytam o zrodlo, a nie o to co ciotka wujkowi powiedziala.

Powszechnie przedrukowywane w Polsce niemieckie czasopisma o fotografii cyfrowej prowadziły w zeszłym roku kampanię na rzecz D70, dezawuując całkowicie 20D. A który aparat jest lepszy...
    Czytam wylacznie niemieckie czasopisma o fotografii cyfrowej (do polskich nie mam dostepu) i pierwsze slysze o takiej kampanii. Zrodlo (nazwa, numer, artykul) poprosze.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ty, ja Cie pytam o zrodlo, a nie o to co ciotka wujkowi powiedziala.
    a ty w koło Macieju.... stary, zastanów się troszeczkę - na temat tego body ne ma żadnych innych informacji. Podchodząc w ten sposób, twoje założenie, że w ogóle będzie kiedyś taki model można określić mianem tego "co ciotka wujkowi powiedziała". Daj spokój, wielokrotnie przekonywaliśmy sie, że przecieki w sieci mają podstawy w rzeczywistości, dlatego możemy w ogóle dyskutować.
    Czytam wylacznie niemieckie czasopisma o fotografii cyfrowej (do polskich nie mam dostepu) i pierwsze slysze o takiej kampanii. Zrodlo (nazwa, numer, artykul) poprosze.
    Ftografia Cyfrowa, Chip, i inne tego typu gazetki dla masowego odbniorcy. Jeśli nie zauważyłes tendencji, to zdejmij żółte okulary ;-) Na poważnie, widać dokładnie kiedy i jakie pismo jeździ na wakacje do ciepłych krajów za pieniądze Nikona. To po prostu WALI PO OCZACH.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów