...albo APS-C - prawie jak Full FrameZamieszczone przez Ramirez
![]()
...albo APS-C - prawie jak Full FrameZamieszczone przez Ramirez
![]()
Wydaje mi sie, ze APS-C zostanie nowym "malymobrazkiem" w fotografii cyfrowej, FF jest tylko u Canona, ktory oferuje jak na razie mieszanke, co body, to cos innego... Nikon jest tu konsekwentny i lansuje okreslony model, inni producenci na razie nie pala sie do FF, Kodak sie wycofal w ogole. Trudno oczywiscie na dzisiaj przewidziec, co sie upowszechni jako standard, ale moim zdaniem raczej Nikon stosujac jednolita rozmiarowo matryce i przelicznik ogniskowej oraz wypuszczajac dedykowane obiektywy ma tutaj lepsza pozycje wyjsciowa na przyszlosc.Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Ale oczywiscie sa to dywagacje na temat polityki roznych firm, jak zwykle rynek je zweryfikuje.
Nikon jest konsekwentny i lansuje okreslony model chyba ciagle jest to 70tkaZamieszczone przez pn_
niezla konsekwencja. Ta jednolitosc twoim zdaniem jest ograniczeniem do rozwijania wiekszych rozdzielczosci
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
Z tego co sie orientuje, to nie tylko D70 ma APS-C, pozostale modele tez. Chyba, ze wiesz cos, o czym ja nie wiem?Zamieszczone przez Krakers
Dlatego tylko "wydaje mi sie". Na dzien dzisiejszy trudno przewidziec jaki standard sie wyklaruje, ale strategia Canon - co model, to inna matryca i inny przelicznik ogniskowej - jest dosyc skomplikowana i mimo zalet poszczegolnych modeli nie gwarantuje dlugookresowego sukcesu systemu. Ale oczywiscie przewidywanie rynku, to troche tak jak wrozenie z fusow. :-)Zamieszczone przez Krakers
Przesadzasz z tą komplikacją, a z tym stwierdzeniem, które wytłuściłem w ogóle się nie zgadzam. Amatorska linia od D30 do 20D ma ten sam rozmiar matrycy a linia puszek z jedną liczbą w oznaczeniu modelu ma "full frame". Wyjątkiem jest 1DMkII - karabin maszynowy dla profi, który ma (bardzo fajny nawiasem mówiąc) crop x1,3. I co w tym skomplikowanego?Zamieszczone przez pn_
5D, 1Ds Mark II, 1Ds ---> 1,0Zamieszczone przez p13ka
1D Mark II ---> 1,3
300D, 350D, 10D, 20D ---> 1,6
Od sasa do lasa... I ktoz teraz wie, ile bedzie w nastepnym modelu?
D50, D70s, D100, D1H, D1X, D2Hs, D2X ---> 1,5
I nikt nie watpi, ze nastepne beda 1,5, a nowe obiektywy beda kolejne DX.
Canon jest do przodu z body, Nikon z jednolitoscia systemu i obiektywami. Przyszlosc trudno wiec przewidziec, ale nie ulega watpliwosci, ze latwiej jest wprowadzic innowacje, niz po latach ujednolicic system, majac juz miliony uzytkownikow.
Ostatnio edytowane przez pn_ ; 20-09-2005 o 10:52
Jest sie z czego cieszyc , niemajac nadzieji na FF wolalbym sobie nowy sony kupicZamieszczone przez pn_
![]()
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
Chyba był jeszcze "goły" 1D Też 1,3Zamieszczone przez pn_
No tak, ale to raczej z braku "mocy", a nie chęci :wink:Zamieszczone przez pn_
ale przecież tak jest tylko dlatego, że Nikon ma problemy z technicznym rozwojem matrycZamieszczone przez pn_
To żadna zaleta, tylko okrutna wada. Popatrz co sie przez to stało z D2x. Kompletna porazka jeśli chodzi o szumy w wyższych ISO. Nie można bezkarnie pakować pikseli w mniejszą matrycę. W każdym razie Nikon nie potrafi się dogadać w tej sprawie ze swoim poddostawcą. Zerknij na fora Nikoniarzy, to nie jest moja opinia...
Co do cropów i przeliczników - a co to komu szkodzi? Czyżby fakt przeliczania ogniskowej w inny sposób w dwóch body stanowił jakiś problem? Ja się cieszę, bo moge wybierać. Mogę postawić na mniejsze szumy i szeroki kąt przy FF lub na dłuższy zasieg z nieco gorszą matrycą APS-C. Mnie sie to podoba.
Lepiej mieć wybór czy go nie mieć? N. funduje swoim klientom stagnację w rozwoju. Czy to Cię zadowala?Zamieszczone przez pn_