Strona 20 z 20 PierwszyPierwszy ... 10181920
Pokaż wyniki od 191 do 193 z 193

Wątek: Jak FullFrame wpływa na bokeh, czyli po co komu 5D

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ach te rozważania o przydatności cropa do tele.... . Jak już pisałem w tym wątku "softwarowy" crop zrobiony z klatki FF będzie zawierał tyle informacji co "sprzętowy" uzyskiwany w 20D wskutek fizycznie mniejszej matrycy w momencie gdy matryce FF osiągną taki sam stopień "upakowania" pixeli co APS-C z 20D. czyli 8MPix*1,6*1,6=20,48MPix... 5D do tego dużo brakuje... (co wcale nie znaczy że nie mam cholernej ochoty na tą puszke ) Nawet 1Ds MK2 ma mniej.

Oczywiście ilość rejestrowanych szczegółów nie jest liniowo zależna od rozdzielczości matrycy, ale to już zupełnie inna bajka....

Dopiero zaczyna Awatar cahe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    To rzecz gustu i/lub przyzwyczajenia.
    Tez tak kiedys myslalem az pozniej uslyszalem dobra rade (od oskarkowego wlasnie) : kadruj szerzej, potem przycinaj.
    masz racje - rzecz gustu. de gustibus non est disputandum

Jedno drugiemu nie przeszkadza. tyle ze majac FF mozesz jeszcze nieco wiecej zapasu zrobic bo masz wieksza rozdzielczosc.
    Mozesz ale nie musisz - o co caly krzyk? Przeciez nikt cie nie zmusza 8) .
    Jaki krzyk? Tylko wyraziłem swoją opinię. Dla mnie FF ma jeden plus - większy wizjer ;-).
    potłuczone lustro, pomałana migawka, tragiczne oko i troche szkła opakowanego w metalowe, przerdzewiałe korpusy... i zero efektów!

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cahe
    Dla mnie FF ma jeden plus - większy wizjer ;-).
    A ja mam nadzieję, że paprochy będzie łatwiej czyścić. A jak już będą, to przy takiej samej wielkości powinny być mniej widoczne. W końcu FF to 2,5x większa powierzchnia niż crop 1,6.
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Strona 20 z 20 PierwszyPierwszy ... 10181920

Uprawnienia umieszczania postów