pn_ czy Ty wszystkie swoje posty piszesz w pracy?
pn_ czy Ty wszystkie swoje posty piszesz w pracy?
ukasz zamiast tej litanii wystarczyło przypomnieć jedno:
pn_, nawet ja już uwierzyłem w telecentryczność ;-) Tak, te problemy są zalezne od powierzchni światłoczułej.Zamieszczone przez pn_
OK, ja po prostu jestem ciekaw i dlatego pytam, dyskutuje, probuje sie cos wiecej dowiedziec od Kolegow forumowiczow, na razie jednak nie znalazl sie nikt, kto by to umial rzeczowo wyjasnic, kazdy wie, ze gdzies dzwonia, ale nie wiadomo w ktorym kosciele.Zamieszczone przez muflon
Poszperam dzisiaj na sieci, moze cos znajde, to sie podziele.
Pozdrowienia dla wszystkich wspoldyskutantow i milego, bogatego w focenie weekendu.
Zamieszczone przez muflon
Ja ostatecznie w Boga jestem sklonny uwierzyc, a w tak prozaicznych sprawach wolalbym po tym zdaniu jeszcze przeczytac "poniewaz...". Jako fizyk jestem ciekawski i zamiast wiary wole uzasadnenie danego twierdzenia.Zamieszczone przez muflon
Z czystej pasji poznawczej.
Ostatnio edytowane przez pn_ ; 23-09-2005 o 08:56
Wzajemnie :-)Zamieszczone przez pn_
Zamiast tej litanii powieniem w ogóle zająć sie czyms pożytecznym, ale za cholerę nie mogłem się powstrzymać![]()
PN powienien powiedzic ile ma lat bo chyba 13Zamieszczone przez ukasz
![]()
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
A Ty masz więcej niż 13?Zamieszczone przez Krakers
Tak się zastanawiam patrząc na nienajwyższych lotów dyskusję w całym tym wątku (w 95% nie związaną w ogóle z założonym tematem!) jaki wiek mają wszyscy panowie tak się tu ochoczo przekrzykujący... Bo poziom dojrzałości to widać gołym okiem...
Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?
pn_ jest cwany jak lis!
Bo z całej tej dyskusji wynika, że mimo wszystko crop 1,5 lub 1,6 jest korzystniejszy niż FF. Po prostu łatwiejszy do realizacji i w dodatku tańszy. Różnice jakościowe są bez znaczenia, bo wielkość matrycy nie ma takiego wpływu na jakość jak rozmiar klatki filmu. Natomiast biorąc pod uwagę telecentryczność to optyka dla matryc mniejszych musi być tańsza ( i z czasem będzie lepsza) od nadającej się do FF. Chyba jedno ograniczenie, które wydaje się być trudne do przeskoczenia to realizacja szerokich kątów. Ogniskowe poniżej 15mm są dość kłopotliwe do realizacji przy rozsądnej jakości.
Podsumowując: cała ta dyskusja ma taki odźwięk - pn stara się dowiedzieć czemu FF jest lepsze od cropa a wszyscy się wkurzają nie mogąc tego uzasadnić. Bo się tego uzasadnić nie da! I to dobre i to dobre. Tylko że FF dużo droższe.