Strona 13 z 20 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 193

Wątek: Jak FullFrame wpływa na bokeh, czyli po co komu 5D

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    Kubaman, A czy efektów o ktorych piszesz, nie można korygować zmieniając geometrię mikrosoczewek ??
    Tak próbuje się robić. Oto krótki fragment artykułu omawianego dość szeroko na naszym forum, z nr 2/2005 magazynu POZYTYW:
    "...przy okazji warto wspomnieć, że m. in. z tego powodu firma Eastman Kodak zrezygnowała z mikrosoczewek w pełnoklatkowych lustrzankach cyfrowych typu DCS Pro 14n, 14nx, SLR/n i SLR/c."
    Z autorem tego artykułu p. Robertem J. Karskim, ekspertem technicznym Kodak Polska miałem przyjemność wymienić kilka mejli. W jednym z nich napisał mi między innymi tak:
    "Wiem, że Nikkorowi będzie bardzo trudno zrobić optykę telecentryczną
    do cyfraka pełnoklatkowego. Czemu? Przeszkadza zbyt mała średnica mocowania bagnetowego Nikon F-mount.
    Z ploteczek wiem, iż Nikon rozważa wprowadzenie nowego standardu bagnetu
    (zwiększenie średnicy) dla "cyfry". Zobaczymy, czy to się sprawdzi ..."

Koniec cytatu. Mam nadzieję, że tym cytatem z prywatnej korespondencji nie naruszam w żaden sposób dóbr osobistych p. Karskiego.

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Idź do psychiatry, niech Ci przepisze D50. Wsadź go sobie w
    Kolego gietrzy, WSTYD. Sam moze sobie Wielce Szanowny Kolega wsadzac, co tam sobie chce, wlacznie z D50.

PS. Gwoli wyjasnienia dla innych uczestnikow dyskusji, moj tekst z ta migawka, to byl dowcip:

"
    - Kubaman: Czy to prawda, nie wiem ale daje do myślenia (o Nikonie)
    - pn_: Moj Boze, ty to widzisz, a nie grzmisz?!?!?!?!?

PS. Slyszalem, ze w FF Canona wypala sie srodek matrycy po 20tys. zdjec. Czy to prawda, nie wiem, ale daje to do myslenia na temat przyszlosci Canona.
    "

Ta bzdura o wypalaniu pokazywalem absurdalnosc tekstu Kolegi Kubamana, a Kolega gietrzy oczywiscie nie doczytal, tylko dal sie poniesc emocjom, sadzac, ze tu postponuja jego przedmiot uwielbien.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Co do "duzej ilosci cropow"... A 2x w nikonach to co, z nieba spadlo?

Wzielo sie z tego samego powodu dla ktorego canon ma 1.3x. C zapowiedzialo zreszta juz sporo temu likwidacje 1.3 i upakowanie 1D i 1Ds w jedna puszke, wiec to wcale nie taki bajzel jak by nikoniarze chcieli.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

A co do reszty... Nikon moze i duza firma, ale Sony jest jeszcze wieksze. To ze nikon by chetnie kupil tanie FF zeby pokazac ze tez moze nie znaczy ze sony jest chetne inwestowac i produkowac zeby sprzedac pare takich matryc nikonowi.

Zdecydowanie lepiej sie im oplaci robic swoje 1.6/1.5, upychac je w kompakty i sprzedawac je w tysiacach minolcie, pentaxowi, nikonowi... Nawet jak nikon padnie to dalej zostaje jeszcze w cholere odbiorcow i inwestycja sie zwroci.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Z autorem tego artykułu p. Robertem J. Karskim, ekspertem technicznym Kodak Polska miałem przyjemność wymienić kilka mejli. W jednym z nich napisał mi między innymi tak:
    "Wiem, że Nikkorowi będzie bardzo trudno zrobić optykę telecentryczną
    do cyfraka pełnoklatkowego. Czemu? Przeszkadza zbyt mała średnica mocowania bagnetowego Nikon F-mount.
    Z ploteczek wiem, iż Nikon rozważa wprowadzenie nowego standardu bagnetu
    (zwiększenie średnicy) dla "cyfry". Zobaczymy, czy to się sprawdzi ..."

Koniec cytatu.
    Cytat Zamieszczone przez pn_
    pokazywalem absurdalnosc tekstu Kolegi Kubamana
    hmm.. pn_ może jednak zweryfikujesz swoje zdanie co do informacji, które przytaczałem, a które nazwałeś "co ciocia powiedziała wujkowi". Ciocia to specjalista Kodaka, a wujek to nasz specjalista 8) Nie twierdze, że to sie sprawdzi, ale nazywanie tego moimi wymysłami to nadużycie.

P.S> mam nadzieję, że moje wyjaśnienia "absurdalnych" wymysłów na temat różnic pomiędzy kliszą i matrycą były zadowalające.. :rolleyes:
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Kraków

Domyślnie

BTW, nie miałem pojęcia o ewentualnym wprowadzeniu nowego bagnetu
    To znaczy, że miałem nosa , a w każdym razie podobnie myśli więcej osób czujących, że Nikon będzie zmuszony wprowadzić FF za wszeką cenę, nawet ew. niekompatybilności sprzętu i wściekłości starych Nikoniarzy.

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

pn_

tu nie chodzi o żart, czy poważne czegoś traktowanie. Tylko o to, że na tym i wielu innych forach jest kupa ludków, którzy nie dość że "zęby zjedli" na fotografi, to tematyka ta jest dla nich całym życiem. Dobrą tego stroną jest ogromna wiedza i doświadczenie, z których pozwalają innym korzystać (i to zupełnie za darmo !!!). Złą zaś bywa RUTYNA. To co Kubaman napisał o soczewkach, trzecim wymiarze matrycy i związanych z tym problemach w zasadzie zakończyło Wasz spór. Napisał to tak późno, bo dla niego takie sprawy są "normalne", Ty (ja z resztą też) nie zwróciłeś na ten fakt uwagi. takie zachowanie nie zwalnia to jednak ludzi zdobywających wiedzę z obowiązku zastanowienia się "dlaczego ten doświadczony człowiek tak upiera się przy swoim" i umiejętności zadawania pytań !!..
    Choć zapewne jest i "nauczką" dla starych wyjadaczy, że czasem warto zejść w wyjaśnieniach o jeden czy dwa poziomy wiedzy, by inni mogli za ich myslami nadążyć ;-)
    Wymiana zdań staje się dyskusją gdy prowadzi do jakichś wspólnych, konstruktywnych wniosków, nie zaś udowadniania drugiej stronie że "u was biją murzynów". Ty tak zrobiłeś przeciwstawiając doświadczeniu i wiedzy Kubamana zdania jakichś "ekspertów" gazecianych, którzy często piszą pochlebstwa temu, kto im więcej zapłaci za teksty (bo taką mają pracę). Gietrzy nie powinien u zywac wobec Ciebie tak ostrych sformułowań, ale wybacz - swoim zachowaniem (o którym piszę zdanie wcześniej) sprowokowałeś to.
    Ostatnio edytowane przez MarekC ; 20-09-2005 o 17:16
    Pozdrawiam
    Marek

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    A co do reszty... Nikon moze i duza firma, ale Sony jest jeszcze wieksze. To ze nikon by chetnie kupil tanie FF zeby pokazac ze tez moze nie znaczy ze sony jest chetne inwestowac i produkowac zeby sprzedac pare takich matryc nikonowi.

Zdecydowanie lepiej sie im oplaci robic swoje 1.6/1.5, upychac je w kompakty i sprzedawac je w tysiacach minolcie, pentaxowi, nikonowi... Nawet jak nikon padnie to dalej zostaje jeszcze w cholere odbiorcow i inwestycja sie zwroci.
    krótko i po "wojskowemu"
    Pozdrawiam
    Marek

Miasto
    Kraków

Domyślnie

kurczę, wyrastam na guru :wink:

MarekC -gratuluję klasy i rozsądku, popieram, popieram i jeszcze raz popieram

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    kurczę, wyrastam na guru :wink:

MarekC -gratuluję klasy i rozsądku, popieram, popieram i jeszcze raz popieram
    był mały edit ;-)
    Pozdrawiam
    Marek

Strona 13 z 20 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów