Witam
Ostatnio zauważyłem że nie mam na obiektywie filtru UV do zapobiegania zarysowań. I tu moje pytanie. Czy można jednocześnie korzystać z filtru nakręcanego i systemu Cookin ?
Witam
Ostatnio zauważyłem że nie mam na obiektywie filtru UV do zapobiegania zarysowań. I tu moje pytanie. Czy można jednocześnie korzystać z filtru nakręcanego i systemu Cookin ?
Możesz tylko nie wiadomo czy taki zestaw nie będzie ci dawał winiety.
Wszystko załeży jaki masz filtr i jaki uchwyt do cokina.
Tak samo zależy od tego jaki masz obiektyw i jaki korpus - pełna klatka czy aps.
Mi na przykład taki zestaw założony na obiektyw Canon 20-35 dawał okrągłą winietę na pełnej klatce.
A o jakim systemie Cokin mowa, bo jest A, P, Z, X?
Pewnie chodzi o P, ale...
Przy typowych filtrach nakręcanych (nie slim) dość prawdopodobne, że zacznie włazić winieta (chyba, że odbiektyw od FF podpięty do crop'a, ale to też zależy...). Natomiast większość filtrów nakręcanych typu slim nie ma drugiego gwintu, co wymaga zastosowania adaptera mocującego nie "do", a "na" obiektyw -wtedy slim'y zapewne wracają do łask... Tyle, że to bodaj dopiero w Cokin Z, a wtedy równie dobrze można (a ponoć i warto) już zainwestować w LEE.
Za comatus'em -IMHO jeśli już ma się czas bawić w Cokin itp, to odkręcenie UV'ki nie powino być problemem. Całe to przykręcanie itd. trzeba po prostu polubić, to część całej tej zabawy i jednocześnie przyjemności ;-)
Ostatnio edytowane przez APP ; 07-11-2009 o 18:49