Ten pierwszy zdecydowanie bardziej przypomina orginał Canona. Natomiast drugi, mimo posiadania przegubu, nie bardzo wiem jakby miał się rozkładać. Możliwe więc, że jego zakładanie/zdejmowanie na obiektyw będzie bardziej kłopotliwe (nawet wymagać odpięcia obiektywu od korpusu?).
jedynka
P.S. Założyłem, że chodzi o 70-200/4, bo jaśniejsza wersja ma inny uchwyt.
ech, szkło-marzenie...![]()
Mam jedynkę. To jest produkt firmy Delta.
Niestety górna część pierścienia nie jest zrobiona zgodnie z łukiem okręgu, lecz elipsy. Dlatego jest zbyt ciasna i zakleszcza sie na obiektywie. Nie da się obracać pierścieniem, albo obiektywem w pierścieniu, żeby zmienić na kadr pionowy. Trzeba całość rozpiąć, co niestety sprawia poważne trudności w dobrym wypoziomowaniu aparatu.
Możliwe, że to przypadłośc tylko mojego pierścienia, ale dzisiaj kupiłbym dwójkę. Możliwe, że będzie miała tą samą przypadłość, ale jedynkę już znam![]()
Ostatnio edytowane przez dinderi ; 07-11-2009 o 13:17
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Mam drugi typ produkowany przez Phottixa. Nie sprawa żadnych problemów, wystarczy odkręcić pokrętło i kadrowanie w pionie możliwe. Aha no i kolor lakieru identyczny jak na szkle :-P
mam jedynkę i jest to samo co u dinderi :-(
ale za to szybciej sie zakłada i zdejmuje...
40d + 17-40/4L + 70-200/4L
Panowie
z tego co mówicie
i z potwierdzenia jak toto sie zakłada:
wybór jednak na DWÓJECZKĘ?
Pozdrawiam!
Marcin.
Mam pierwszą wersję, produkcji Pixco. Musiałem lekko podkleić gąbkę, bo nieco odłaziła na końcach, no i kreska oznaczająca położenie poziome jest nieco przesunięta względem właściwego ustawienia (sic!), ale poza tymi drobiazgami jest w pełni funkcjonalny (także jeśli chodzi o obracanie) i robi swoje.