Pokaż wyniki od 61 do 70 z 115

Wątek: Jaki obiektyw do krajobrazów??

Widok wątkowy

Domyślnie

Dyskusja chyba zeszła na niewłaściwe tory.
    Nie chcę być niczyim adwokatem, ale Janusz przecież nikomu nie ZABRANIA robić krajobrazu szkłami o długiej ogniskowej. Podobnie jak nikt mi nie broni robić portretów moją Sigmą 12-24mm.
    Januszowi chodzi o to że uzyskacie w ten sposób na pewno piękne zdjęcia krajobrazowe, ale będzie to tylko WYCINEK normalnego pola widzenia obuocznego człowieka a więc widok jakiegoś tam FRAGMENTU krajobrazu.
    Nie przeczę że takie zdjęcia MOGĄ być piękne i udane.
    TYPOWY jednak landszafciarz do swojego landszafciarstwa podepnie jednak raczej szeroki bądź ultraszeroki kąt. No tak po prostu jest na tym świecie i już...
    Oczywiście fotografia jest sztuką i nic komu do tego, farbą o jakiej konsystencji mam ochotę akurat malować.
    Ale w każdej dziedzinie sztuki są i elementy dobrego rzemiosła. A dobre rzemiosło mówi jasno jaki narzędzia do czego służą.
    Oczywiście że można i należy eksperymentować. Twórcze podejście do każdego tematu jest jak najbardziej wskazane.
    To forum czytają jednak i młodzi koledzy, często bez żadnego doświadczenia.
    I miałbym pewne obawy, czy pójdą akurat najlepszą drogą, jeśli im się wytłumaczy że szeroki kąt to jest dla frajerów a prawdziwie TWÓRCZY fotograf będzie sie brzydził landszaftem zrobionym na ogniskowej krótszej niż 70mm.
    Czekam teraz na TWÓRCZE porady dotyczące fotografii portretowej na ogniskowych 12-17mm. Można? Na pewno można! Ale czy trzeba...?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A na marginesie... Nie mam nic dłuższego niż 85mm (proszę bez głupich śmiechów mi tutaj! ) i wcale nie odczuwam potrzeby kupowania telezoooooooooooooooma.
    Akurat do moich zdjęć nie jest mi potrzebny.
    Kupię sobie za to solidne 35mm - tej ogniskowej bardzo mi brakuje.
    I do landszaftów (jak dla mnie) to będzie za wąsko. Będzie używane to szło do zdjęć na ulicy i czasem w pomieszczeniach.
    Krajobrazówka powyżej 20mm, IMO, traci ten smaczek, oddech i że sie tak wyrażę - pałer...
    Zapraszam do galerii mojego kolegi z Dublina który specjalizuje się w landszaftach.
    Uważam go za jednego z lepszych znanych mi landszafciarzy, prawdę powiedziawszy to przesławny Signal_Womb z Trekearth do pięt Darkowi nie dorasta...
    Luknijcie sobie, jakim szkłem on to robi. Zdjęcia niestety z Nikona i niestety HDR - nie lubię specjalnie tej maniery ale Darkowi wychodzi to naprawdę IMO świetnie.
    http://www.trekearth.com/members/darek1978/photos/
    Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 19-11-2009 o 02:48 Powód: Automerged Doublepost
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Uprawnienia umieszczania postów